Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Znaš li što je prehrambeni kvasac? Saznale smo sve o ovom odličnom izvoru proteina i vitamina B, te kako ga koristiti

Znaš li što je prehrambeni kvasac? Saznale smo sve o ovom odličnom izvoru proteina i vitamina B, te kako ga koristiti© Depositphotos

Ova namirnica vrlo je popularna u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani jer okusom neodoljivo podsjeća na sir i orašaste plodove, a istovremeno služi kao odličan izvor nutrijenata

Prehrambeni ili nutritivni kvasac u svijetu se koristi već godinama, a napokon je došao i na naše tržište. Radi se o inaktiviranom i osušenom kvascu Saccharomyces cerevisiae, istom onom koji se koristi za dizanje tijesta i proizvodnju piva. Uzgaja se na hranjivoj podlozi bogatoj šećerom, djelovanjem topline se inaktivira nakon čega se skuplja, ispire, suši, mrvi i pakira za konzumaciju. 
  
U trgovini možemo pronaći obogaćeni i neobogaćeni prehrambeni kvasac. Dok su oba odličan izvor proteina i vitamina, obogaćeni kvasac sadrži veće količine vitamina B12 koji je neophodan za optimalno funkcioniranje organizma. Vitamin B12 prirodno se nalazi samo u životinjskim proizvodima tako da ga je neophodno nadomjestiti ako si veganka ili vegetarijanka. U 30 grama nutritivnog kvasca pronaći ćeš čak 14 grama proteina.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pacific Health Foods (@pacifichealthfoods) on


Nutritivni kvasac sadrži i dva vrlo snažna antioksidansa, glutation i selenometionin, koji štite stanice od oksidativnog stresa i starenja. Također sadrži i beta-glukan koji važan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Općenito se smatra vrlo sigurnim, ali osobe koje boluju od infekcija uzrokovanih kvascima trebaju biti oprezne kod konzumacije, kao i oni s upalnim bolestima crijeva. 

Pronaći ga možeš u svim trgovinama zdrave hrane u obliku pahuljica, granula ili praha. Cijena se kreće od oko 15 kuna za 100 grama neobogaćenog kvasca do 60 kuna za 100 grama bio obogaćenog nutritivnog kvasca. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grater Goods (@grater_goods) on


Okusom podsjeća na sir i orašaste plodove tako da je odličan dodatak slanim jelima. Koristi se kao zamjena za parmezan u jelima poput rižota, kremastih juha, pire krumpira, jelima od jaja, tjestenini pa čak i kokicama. Izdvojili smo nekoliko nama omiljenih načina konzumacije. 

  
U juhama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rawan Shehadeh ????? (@rawanshehs) on


Prehrambeni kvasac najviše će doći do izražaja u kremastim juhama od brokule, tikvica ili gljiva. Jednostavno umiješaj nekoliko žlica prehrambenog kvasca kada je krem juha spremna i uživaj u potpuno novom okusu.
1/5
 
Komentari
+2