Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

ODRŽAN PIKNIK NA TRGU I OBJAVLJEN VIDEO 'POZNATI O VEGANSTVU'!
 
Prijatelji životinja organizirali su u petak, 31. kolovoza 2012. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, neobičan piknik. Na glavnom Trgu bile su postavljene deke za piknik s košarama punim zdravog voća, povrća, sendviča, kolača i sokova, a potporu su svojom prisutnošću dali IFEEL, Petra Friganović i Đurđica Vorkapić. Mrkvić, maskota ZeGeVege festivala, pozivao je građane da točno za tjedan dana na istome mjestu posjete ZeGeVege festival i dožive njegovu raznovrsnu ponudu i dobru atmosferu. Na pikniku su se također pili smoothiji koji su se radili na licu mjesta uz pomoć Smoothie Cyclea, bicikla s aparatom za sjeckanje voća ili povrća. Ovom prilikom objavljen je i kratki video ‘Poznati o veganstvu‘ u kojem poznate osobe kao što su Steve-O, Mike Tyson, Ellen DeGeneres, James Cromwell i drugi govore o svojoj prehrani.



PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 3. RUJNA 2012.

 
DORUČAK

Tzatziki
Tostirani kruh
Kriške dimljenog tofua
Breskva
 
Tzatziki

Sastojci:
1 krastavac,
250 g sojinog jogurta,
1 žlica maslinovog ulja,
nekoliko kapi octa,
1 češanj češnjaka,
sol

Priprema: Krastavac oguliti, naribati i ocijediti višak vode, da tzatziki ne bi bio previše vodenast. Jogurt dobro protresti tako da bude kremast, dodati krastavac, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje i ocat. Sve dobro promiješati i na kraju posoliti. Poslužiti uz tostirani kruh i dimljeni tofu.
 

RUČAK

Juha od cikle
Pirjane tikvice i šampinjoni
Restani krumpir
Salata od kuhane leće, paprike i zelene salate
Sladoled od pistacija

 
Juha od cikle

Sastojci:
glavica crvenog luka,
veliki krumpir,
mrkva,
4 cikle srednje veličine,
2 češnja češnjaka,
žlica maslinovog ulja,
lovorov list,
žličica suhog kopra,
2 l temeljca od povrća,
žlica octa,
sol, papar

Priprema: Na ulju 5 minuta pirjati sitno nasjeckan luk. Dodati sitno narezan češnjak, pa pirjati još 2 minute. Dodati kopar i na srednjoj vatri pirjati još minutu. Potom dodati krumpir, mrkvu i cikle narezane na kockice te lovorov list i temeljac. Poklopiti i kuhati 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša. Dodati ocat i izvaditi lovorov list. Mješavinu dobro izmiksati. Po želji, dodati sol i papar.
 

Pirjane tikvice i šampinjoni

Sastojci:
3 tikvice,
300 g luka,
250 šampinjona,
1/2 žličice timijana,
1/2 žličice mljevenog origana,
1/2 žličice mljevenog ružmarina,
1 kocka za juhu od povrća,
1 žličica mljevene slatke paprike,
1/2 žličice bijelog papra,
sol,
400 g pasiranih rajčica,
2-3 režnja češnjaka,
maslinovo ulje,
margarin

Priprema: Luk narezati na kolutiće i prepržiti do zlatne boje na maslinovom ulju i margarinu. Dodati sitno narezan češnjak i kratko pirjati, tek da zamiriši. Dodati šampinjone i tikvice narezane na kockice, pasirane rajčice, kocku za juhu i začine. Pirjati 15-20 minuta, pa poslužiti s restanim krumpirom i salatom.


Sladoled od pistacija

Sastojci:
1 zreli avokado,
4 zrele banane,
2 žlice sirupa od agave,
1 žličica vanilije,
1/4 šalice pistacija

Priprema: U multipraktiku miksati avokado, banane, agavin sirup i vaniliju do vrlo glatke kreme. Staviti kremu da se smrzne i promiješati svakih pola sata, dodajući pistacije prije nego što se stvrdne.

 
VEČERA

Pogača s rajčicama i maslinama
 

Pogača s rajčicama i maslinama

Sastojci:
nadjev - 1 kg zrelih rajčica,
100 g luka,
0,5 dl maslinovog ulja,
100 g zelenih maslina,
1 vezica peršina,
timijan,
bosiljak,
1 žličica šećera,
sol, papar;

tijesto - 500 g glatkoga brašna,
2-2,5 dl mlake vode,
0,5 dl maslinovog ulja,
20 g svježega kvasca,
1 žličica soli

Priprema: Luk narezati na kolutiće, rajčice oguljene i očišćene od sjemenki nasjeckati na kockice i staviti na zagrijano ulje. Kratko popržiti, dodati šećer, timijan i bosiljak. Pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju dodati narezane masline i nasjeckani peršin, pa ostaviti da se ohladi. Kvasac razmrviti s malo šećera i tople vode i ostaviti da se diže. U prosijano brašno dodati ulje, sol, kvasac, pa s toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Razdijeliti ga na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljati i staviti u namazan i pobrašnjen lim promjera 32 cm. Rubove tijesta malo podignuti, pa po površini tijesta rasporediti pripremljeni nadjev od rajčice. Drugi dio tijesta također razvaljati i staviti ga preko nadjeva. Površinu izbosti vilicom i ostaviti da se diže 10 minuta. Pogaču peći 45-50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Nakon pečenja poškropiti vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo ohladi.  

 
Za međuobroke: šljive, dinja, maline, kuhani klip kukuruza   
 
 
Dobar tek!

 
Recept za Sladoled od pistacija je s portala sirovahrana.hr.
 
Komentari
+2