Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA I IFEEL POZIVAJU NA ODRŽIVU ZDRAVU PREHRANU!
 
Dragan Šurlan, trener Fitness Bootcampa i glazbenik čije je umjetničko ime IFEEL, na plakatima koji najavljuju ZeGeVege festival šalje pozitivnu poruku da biti i osjećati se veganom znači biti fit, zdrav, pozitivan i suosjećajan. Kao psiholog i glazbenik koji je u Americi godinama vodio program glazbene terapije sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, kroz hip-hop glazbu prikazuje emotivnu patnju životinja, a većina pjesama napisana je iz perspektive životinja. Posebnu pozornost posvetio je holističkome pristupu tijelu. Prvi u Hrvatskoj pokrenuo je Fitness Bootcamp, poseban program vježbanja, zdrave prehrane, motivacije i umanjivanja stresa, uz razna predavanja o usvajanju navika koje podižu kvalitetu života. IFEEL poziva na ZeGeVege festival i dodaje: 'Veganska prehrana daje mi dovoljno snage, zdravlja i energije za fizički aktivan život. Lijep je osjećaj biti fit, zdrav i suosjećajan.'


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 27. KOLOVOZA 2012.

 
DORUČAK

Pecivo sa sjemenkama s namazom od graha i kriškom paprike
Kriška lubenice


RUČAK

Osvježavajuća juha od krastavaca
Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana
Zelena salata s maslinama i kukuruzom
Popečci od rajčica
Voćna salata od borovnica, malina i svježih smokava

 
Osvježavajuća juha od krastavaca


Sastojci:
3 žlice maslinova ulja,
450-500 ml vruće vode,
2 žlice narezanog kopra,
1 žličica narezane svježe metvice,
150-200 g krumpira,
2 češnja češnjaka,
400 g svježih krastavaca,
80 g luka,
250 ml sojinoga vrhnja,
sol

Priprema: Oprane krastavce oguliti, uzdužno prerezati, očistiti od sjemenki i narezati na veće komade. Na ulju popeći nasjeckani luk te dodati nasjeckani češnjak i oguljeni krumpir narezan na kockice. Kratko popeči, a zatim zaliti vodom. Posoliti, dodati mentu, pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Nakon toga umiješati krastavce, nastaviti kuhati još 10 minuta, malo ohladiti i sve zajedno usitniti u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom. Juhu staviti u zdjelu, umiješati kopar i sojino vrhnje, pa dobro promiješati i staviti u hladnjak oko sat vremena. Juhu ukrasiti kockicama ili ploškama krastavaca i koprom te poslužiti hladnu.


Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana

Sastojci:
1 nasjeckani crveni luk,
2 nasjeckana češnja češnjaka,
2 žlice maslinovog ulja,
1 žlica margarina,
1 šalica sušenih rajčica,
80 g dimljenog sejtana izrezanog na kockice,
1/2 šalice crnih maslina,
1/2 šalice crvenog vina,
2 žlice nasjeckanog bosiljka,
3 šalice patlidžana izrezanog na kockice,
1/2 žličice cayenne paprike,
3 žlice balsamico octa,
sol, papar

Priprema: Izrezane patlidžane s obje strane pokriti papirnatim ručnicima i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kockice patlidžana premazati maslinovim uljem. Peći ih u pećnici na 220°C oko 15 do 20 minuta. U tavi zagrijati margarin i maslinovo ulje. Dodati luk i sejtan i popeći nekoliko minuta. Ubaciti rajčice, crveno vino, bosiljak, češnjak, balsamico ocat, masline i pržene patlidžane. Kuhati oko 15 minuta. U međuvremenu, skuhati tjesteninu. Ocijediti kuhanu tjesteninu i staviti u umak. Neka odstoji 5 minuta. Dobro promiješati i ukrasiti bosiljkom.


Popečci od rajčica

Sastojci:
2 tikvice,
glavica luka,
peršin,
bosiljak,
4 rajčice,
brašno,
pola vrećice praška za pecivo,
sol, papar,
ulje za prženje

Priprema: Naribati luk i tikvice. Od oljuštenih rajčica napraviti kašu i u nju dodati luk, tikvice i ostale sastojke. Staviti onoliko brašna koliko je potrebno da smjesa bude gušća od tijesta za palačinke. Žlicom vaditi smjesu i peći je u obliku popečaka na vrelom ulju. Pečene popečke vaditi rupičastom žlicom i stavljati na papirnati ubrus da se ocijede od ulja.
 

 
 
VEČERA

Tikvice nadjevene rižom
 

Tikvice nadjevene rižom

Sastojci:
4 mlade tikvice,
100 g riže,
2 male glavice luka,
1 češanj češnjaka,
2 rajčice,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1/2 l juhe od povrća,
4 žlice ulja,
1 vezica peršina,
20 g margarina,
sol, bijeli papar

Priprema: Tikvice oprati, odrezati im krajeve i izdubiti ih žličicom. Luk oguliti i nasjeckati. Na polovici luka prirediti umak od rajčica. Posebno pirjati na margarinu ostatak luka, sitno narezane paprike, narezanu sredinu od tikvica i rižu. Promiješati, zaliti juhom od povrća, posoliti, popapriti, dodati sjeckani peršin i kuhati dok se riža napola ne skuha. Kad se masa ohladi, napuniti izdubljene tikvice. Složiti ih u vatrostalnu zdjelu, preliti umakom od rajčica, zaliti juhom i peći dok tikvice ne omekšaju.  

 
Za međuobroke: kupine, dinja, marelica  
 
 
Dobar tek!
 
Komentari
+2