Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

SAZNAJTE KAKO NAPRAVITI BADEMOVO MLIJEKO!
 
Prijatelji životinja održali su u petak, u vege oazi u centru Rijeke, degustaciju rashlađenih smoothija od voća i sojinog i bademovog mlijeka, zaslađenih agavinim sirupom. Građani su mogli na štandu Udruge saznati kako se jednostavno radi bademovo mlijeko, a postupak izrade bademovog mlijeka može se pogledati i na simpatičnom videu. Aktivisti su dijeliti i recepte za smoothije, sladolede i ostale hladne veganske deserte, te informativne materijale. Degustacija je ujedno bila najava nadolazećeg ZeGeVege festival održivog življenja, čiji je dio i kampanja Zeleni ponedjeljak.
 
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 6. KOLOVOZA 2012.
 
DORUČAK

Müsli sa svježim voćem (maline, ribizi, kupine)
Nektarina

 
RUČAK
 

Talijanska povrtna juha
Kuhana tjestenina (pužići ili školjkice)
Umak od rajčica i tofua
Salata od krastavaca
Sladoled od jabuka

 
Talijanska povrtna juha

Sastojci:
3 paprike,
6 rajčica,
1 patlidžan,
2 male mrkve,
2 mlada krumpira,
1 glavica luka,
5 dag zelenih maslina,
5 žlica maslinovog ulja,
sol, papar

Priprema: Luk ispržiti na 2 žlice ulja. Dodati nasjeckane masline, paprike, patlidžan, krumpire i mrkve. Pirjati 5 minuta. Dodati narezane rajčice i dvije čaše vode. Poklopiti i pirjati 40 minuta na niskoj temperaturi. Odvojiti trećinu povrća, a ostalo miksati s juhom. Dodati preostalo ulje, sol i papar. Na kraju dodati povrće te poslužiti toplu ili hladnu juhu.


Umak od rajčica i tofua

Sastojci:
10 rajčica,
1 veći luk,
par češnja češnjaka,
500 g tofua,
1/2 šalice umaka od soje,
1 žličica smeđeg šećera,
papar po želji

Priprema: Na vodi ili bijelom vinu pirjati luk i češnjak. Nasjeći rajčice, oprati ih i nasjeckati tofu. U lonac s lukom dodati rajčice i tofu. Pred kraj kuhanja dodati šećer, papar, soja umak i ostaviti na laganoj vatri dok rajčice ne budu potpuno gotove. Preliti po kuhanoj tjestenini.


Salata od krastavaca

Sastojci:
za koru:
1 kg krastavaca,
sol,
2 žlice ulja,
1 žlica octa,
2 češnja češnjaka,
papar,
1 dl sojinoga vrhnja

Priprema: Krastavce oguliti, narezati na ploške, posoliti i ostaviti da odstoje. Ocijediti ih, dodati začine, dobro promiješati i lagano umiješati vrhnje.


Sladoled od jabuka

Sastojci:
za koru:
2 jabuke,
1 žlica mljevenih oraha,
1 žlica agavinog sirupa,
malo limunovog soka

Priprema: Jabuke naribati/izmiksati, tako da se dobije kaša. Pomiješati s ostalim sastojcima i staviti na zamrzavanje.

 
VEČERA
Namaz od patlidžana
Prepečeni kruh, masline
Azijska vrtna salata
 

Namaz od patlidžana

Sastojci:
4 patlidžana,
2 žlice limunovog soka,
100-150 ml maslinovog ulja,
1 žlica nasjeckanog peršina,
2 češnja češnjaka,
1 žlica soli (ili po želji),
papar,
peršin, bosiljak

Priprema: Patlidžane oprati i još vlažne staviti u pećnicu. Peći ih oko 40 minuta na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje, tako da sa svih strana posmeđe. Izvaditi im mesnati dio, poprskati ga limunovim sokom i vilicom dobro izgnječiti. Dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, sol, papar te dobro izmiješati. Na kraju lagano umiješati svježe nasjeckani peršin i narezani bosiljak. Rashlađeni namaz može se poslužiti s prepečenim kruhom i maslinama.

Azijska vrtna salata

Sastojci:
1 velika tikvica,
1 žuta tikvica,
1/2 šalice mini rajčica,
1 krastavac,
1/2 crvene paprike babure,
1/4 crvenog luka,
1 mrkva,
2 žlice jabučnog octa,
1 žlica sezamovog ulja,
1 žlica maslinovog ulja,
1 žlica soka od limuna,
sol,
1/2 žličice mljevenog đumbira,
1 žlica umaka od soje,
2 žličice sirupa od agave,
sezamove sjemenke

Priprema: Tikvice naribati, mini rajčice prepoloviti, ostalo povrće tanko narezati. Staviti sirovo povrće u veliku zdjelu i dodati preostale sastojke. Posuti sezamovim sjemenkama. Pomiješati i pustiti da odstoji 30 minuta ili jesti odmah.

Za međuobroke: lubenica, breskva, dinja, indijski oraščići
 
Dobar tek!
 
* Recept za Azijsku vrtnu salatu je s portala sirovahrana.hr.
 
 
Komentari
+2
 
tamaras
  • 8.8.2012 11:02:27
  • Bodova: 85
  • Prijavi
večera mi djeluje jako zanimljivo, nadam se da je i ukusno, možda isprobam :)
softy
  • 6.8.2012 12:25:06
  • Bodova: 34057
  • Prijavi
predlažem da jelovnik već u nedjelju bude dostupan, pa da onda taj zeleni ponedjeljak stvarno bude i takav