Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak


Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.




INTERVJU S VEGANSKIM BLACK METAL KUHAROM!
 
Nakon što su Prijatelji životinja preveli na hrvatski jezik dva recepta Briana Manowitza ili Vegan Black Metal Chefa, sada možete pogledati i intervju s ovim neobičnim i zabavnim kuharom. U njemu objašnjava svoje protivljenje iskorištavanju životinja i razloge koji su ga potaknuli da snima recepte popularnih veganskih jela. Receptima u kombinaciji s metal glazbom želi razbiti predrasude vezane uz veganstvo te promovirati način života i prehrane u koji vjeruje. Uz intervju, možete se prisjetiti i njegovih inovativnih recepata maštovitih naziva - Pad Thai i Seoska mješavina i Tjestenina s povrćem na prijestolju apokalipse.

 
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 23. SRPNJA 2012.
 
DORUČAK


Kruh sa sjemenkama i namaz od leće i tikvica
Svježi sok od naranče
Breskva
 
Namaz od leće i tikvica
 

Sastojci:
100 g leće,
500 g tikvica,
2 žličice začina za juhu/sojinog umaka,
2 češnja češnjaka,
100 ml maslinovog ulja,
1 limun,
1 vezica vlasca,
sol, papar

Priprema: Leću skuhati u blago posoljenoj vodi i ocijediti je. Tikvice oprati, narezati na kolutiće i kratko pirjati na 2 žlice maslinovog ulja. Pred kraj pirjanja umiješati nasjeckani češnjak i ostaviti da se malo ohladi, tj. toliko da bude toplo. Leću i tikvice dobro usitniti u električnoj sjeckalici, pa postupno, uz miješanje, dodati maslinovo ulje i limunov sok. Na kraju umiješati narezani vlasac te dodati sol i papar. Po želji, namazu se mogu dodati začini kao što su ljuta paprika ili đumbir. Namaz dobro ohladiti i poslužiti s kruhom i kriškama krastavca.


RUČAK
 

Ljetna juha od mrkve i avokada
Đuveč od patlidžana
Tortice od tofua
Zelena salata s rajčicom, lanenim uljem i suncokretovim sjemenkama
Sladoled od borovnica

 
Ljetna juha od mrkve i avokada

Sastojci:
1 avokado,
2 srednje velike mrkve,
1/4 šalice bademovog mlijeka,
1 žlica đumbira (sitno sjeckanog),
sok od 1/4 limuna,
2-4 kapi sirupa od agave,
prstohvat papra,
voda (da se dobije željena gustoća)

Priprema: Staviti sve sastojke u blender i izmiješati. Dodati malo vode ili sok od mrkve, ako je juha previše gusta.
 

Đuveč od patlidžana

Sastojci:
2 patlidžana srednje veličine,
3 paprike babure,
1/2 kg krumpira,
1 glavica češnjaka,
1 vezica peršinovog lista,
2 žlice krušnih mrvica,
sol i papar po ukusu,
ulje

Priprema: Patlidžane, papriku i krumpir rezati na tanje ploške. Češnjak usitniti ili izgnječiti, pa u njega dodati sitno sjeckani peršinov list i mrvice, sol i papar. U vatrostalnu posudu uliti 3-4 žlice ulja, pa je obložiti krumpirom. Na krumpir slagati naizmjenično patlidžan i papriku i svaki red dobro posuti nadjevom od mrvica, češnjaka i peršina. Odozgo prekriti krumpirom, preliti sa 4-5 žlica ulja, 1 čašom vode i peći u pećnici oko 1 sat, dok krumpir ne porumeni.


Tortice od tofua

Sastojci:
300 g svježeg ocijeđenog čvrstog tofua,
2 nasjeckana režnja češnjaka,
komad naribanoga svježeg đumbira od 2,5 cm,
čili papričica,
4 žlice nasjeckanog peršina,
50 g brašna,
sol, ulje za prženje

Priprema: U dubokoj zdjeli izmiješati krupno naribani tofu, češnjak, đumbir, čili papričicu i peršin. Umiješati brašno i sol i napraviti ljepljivu zrnatu smjesu. Pokriti i staviti u hladnjak na jedan sat da smjesa malo očvrsne. Raditi male popečke i peći u ulju da budu zlatno-smeđi s obje strane.
 

Sladoled od borovnica

Sastojci:
1 šalica indijskih oraščića,
1 banana,
2-3 marelice,
3 žlice sirupa od agave,
vanilin šećer,
malo rižinog mlijeka,
1 šalica borovnica,
2 dl vode

Priprema: Sve sastojke staviti po redu u blender i miksati do glatke kreme. Staviti u plastičnu posudu i zamrznuti.
 

VEČERA

Marokanska salata od bulgura i povrća
 
Marokanska salata od bulgura i povrća


Sastojci:
70 g bulgura,
2 crvena slatka feferona,
poriluk,
mini rajčica,
zelena paprika,
naranča,
limeta

Priprema: Bulgur kuhati 12 minuta, pa ga ostaviti da se ohladi. Sve sastojke izrezati na tanke rezance, naribati koricu polovice naranče i 1/3 limete, pa njihov sok pomiješati s bulgurom i povrćem.
 

Za međuobroke:
lubenica, kupine, dinja  
 
 
Dobar tek!

 
Recepti za Ljetnu juhu od mrkve i avokada i Sladoled od borovnica su s portala sirovahrana.hr.
 
Komentari
+2
 
ona719
  • 23.7.2012 9:50:47
  • Bodova: 9063
  • Prijavi
zanimljivi jelovnik, ova marokanska salata pogotovo :-))))))))))