Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak


Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 9. SRPNJA 2012.
 
DORUČAK


Raženo pecivo s namazom od kikirikija, kriškama rajčice i sezamovim sjemenkama
Maline

 
RUČAK
 
Juha od rajčica sa žličnjacima od mrkve
Zapečene tikvice i paprike
Integralna riža
Salata od paprike i zelene salate, sa suncokretovim sjemenkama
Osvježenje s borovnicama

 
Juha od rajčica sa žličnjacima od mrkve
 
Sastojci:
za juhu - 2 crvena luka,
100 g dimljenog tofua,
4 režnja češnjaka,
3 krumpira,
300 g bundeve butternut,
2 grančice svježe majčine dušice,
1 šaka svježeg origana,
3 dl pasiranih rajčica,
1/2 l povrtnog temeljca,
1 dl zobenoga vrhnja,
sol,
3 žlice maslinova ulja;
za žličnjake - 2 kuhane mrkve,
100 g kukuruznog brašna,
100 g brašna tip 850,
sojino mlijeko,
sol,
1/2 žličice praška za pecivo

Priprema: Na maslinovu ulju pirjati sitno narezani luk i češnjak, da malo omekšaju. Dodati bundevu i dimljeni tofu narezane na kockice, majčinu dušicu i krumpir narezan na kockice, pa pirjati nekoliko minuta. Zatim zaliti temeljcem. Kuhati 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Dodati pasiranu rajčicu, pa kuhati još 10 min. Dodati zobeno vrhnje, sve izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodati još temeljca i začiniti. Dodati svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja). Za žličnjake mrkvu usitniti u blenderu i protisnuti kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržiti mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostaviti da se ohladi. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i malo soli te postupno dolijevati mlijeko kako bi se dobila gusta masu koja ne curi sa žlice. Dodati pire od mrkve. Dobro promiješati kuhačom. U zakuhanu slanu vodu umočiti žlicu, pa zagrabiti približno ½ žlice smjese te ubaciti u vodu. Postupak ponavljati dok se sva smjesa ne potroši. Kada žličnjaci isplivaju na površinu, kuhati ih još nekoliko minuta, a zatim prebaciti u juhu.


Zapečene tikvice i paprike

Sastojci:
600 g tikvica,
80 g luka,
200 g crvene svježe paprike,
2 češnja češnjaka,
1 žlica pinjola,
2-3 žlice maslinova ulja,
1 žlica narezanog kopra,
sol;
za preljev: 2 žlice jabučnog octa,
2 žlice vode,
šećer, papar

Priprema: Na maslinovu ulju kratko popeći luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće. Dodati pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i sol. Sve staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Zapečeno povrće posuti narezanim koprom i poslužiti s kuhanom rižom.

Osvježenje s borovnicama

Sastojci:
za kremu - 1 šalica svježih borovnica,
1 žličica limunovog soka,
2 veće datulje,
2 žličice rastopljenog kokosovog ulja;
za koru - 1/4 šalice badema,
1/2 šalice oraha,
prstohvat morske soli,
1/2 - 1 žličica svježe naribanog đumbira,
4 veće datulje;
za sladoled - 2 oguljene i smrznute zrele banane,
1 žličica limunovog soka

Priprema: Miksati u multipraktiku borovnice, limunov sok i datulje, do glatke kreme. Dodati kokosovo ulje i miksati, a potom spremiti u hladnjak na 20 minuta. Za koru miksati u multipraktiku orašaste plodove i sol u fino brašno. Dodati datulje i ribani đumbir i još miksati. Za sladoled miksati u multipraktiku banane i limunov sok do kremaste smjese. Za posluživanje staviti u zdjelice ili čaše najprije krem sladoled s bananom, pa dodati 1/4 šalice kreme od borovnica i 2 žlice smjese za koru za svaku zdjelicu/čašu.


VEČERA
Zapečeni grah s porilukom
Salata od krastavaca i rajčica, s lanenim uljem

Zapečeni grah s porilukom

Sastojci:
450 g poriluka,
400 g kuhanoga graha,
25 ml maslinovog ulja,
1,5 žlice pšeničnoga brašna,
150 ml sojinog mlijeka,
700 g krumpira (izrezanog na tanke ploške)

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200°C. Prokuhati poriluk dok ne omekša i ocijediti ostavljajući 150 ml tekućine u kojoj se kuhao. Zagrijati maslinovo ulje, dodati brašno i kuhati 1 minutu. Dodati sojino mlijeko i temeljac od povrća/vodu, te pustiti da zavri, stalno miješajući dok se ne dobije kremasti umak. Staviti poriluk i kuhani grah u tepsiju u pećnici, pa preliti umakom koji ste napravili. Ukrasiti s tanko izrezanim ploškama krumpira, tako da prekrije cijelu gornju plohu. Posuti još malo sve maslinovim uljem i peći u pećnici 35 do 40 minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju.
 

Za međuobroke: marelica, lubenica, nektarina, sojin jogurt  
 
 
Dobar tek!
 
 
* Recept za Osvježenje s borovnicama je s portala sirovahrana.hr, a recept za Juhu od rajčica sa žličnjacima od mrkve je iz kuharice 'Preporuka Chefa' Tvrtka Šakote, u izdanju Planetopije.
 
Komentari
+2
 
nevermore
  • 9.7.2012 14:32:56
  • Bodova: 198
  • Prijavi
Odlično, šteta što mi je već prošlo vrijeme ručka