Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

DOĐITE NA RADIONICE KUHANJA!
 

Na novoj radionici kuhanja koju u srijedu, 11. srpnja 2012. od 17,30 do 20,30 sati organizira udruga Prijatelji životinja, polaznici će spremati i degustirati humus (namaz od slanutka), falafel (pržene kuglice od slanutka), slane tortice od tofua, integralne lepinje, šarenu salatu i dva umaka. Radionica se održava u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb), a zainteresirani se mogu prijaviti putem obrasca na web stranici Prijatelja životinja. Također, Elixir - raw food club (Ribnjak 8, Zagreb) poziva na radionice sirove hrane, a detalji o radionicama mogu se saznati na njihovoj web stranici.
 
 
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 2. SRPNJA 2012.
 
DORUČAK


Müsli sa svježim voćem (trešnje, borovnice, ribizi) i rižinim mlijekom
Breskva

 
RUČAK
 

Hladna juha od rajčica
Musaka od krumpira i tofua
Salata od ribane tikvice, rikole i matovilca, s bučinim uljem
Sirova torta s malinama

 
Hladna juha od rajčica
Sastojci:
100 g stapke celera,
150 ml vode,
2 žličice soli,
600 ml soka od rajčice,
3 žlice maslinova ulja,
2 žličice šećera,
1 žlica svježeg bosiljka;
za posluživanje: 2-3 žlice kukuruznih pahuljica

Priprema: Stapku celera (80 g) narezati na komade, preliti vodom, dodati sol i kuhati oko 5 minuta. Još vrući celer usitniti u električnoj sjeckalici zajedno s vodom, pa sve pomiješati sa sokom od rajčica. Dodati maslinovo ulje, šećer i bosiljak te juhu dobro ohladiti. Poslužiti s preostalom narezanom stapkom celera i kukuruznim pahuljicama. Uz juhu se mogu poslužiti i pahuljice od prosa.

Musaka od krumpira i tofua
Sastojci:
1 mrkva,
100 g sojinih ljuspica,
200 g svježeg tofua,
50 g poriluka,
1 kg krumpira,
ulje, sol, papar,
muškatni oraščić

Priprema: Naribati mrkvu. Potopiti sojine ljuspice u vodi na 10-tak minuta. Tofu izmrviti. Sitno nasjeckati poriluk. Sve izmiješati i začiniti po ukusu. Oguliti krumpir i nasjeckati na tanke ploške. U posudu za pečenje staviti malo ulja, zatim redom krumpir, pa dodati smjesu i prekriti ostatkom krumpira. Preliti s malo ulja, zatim vode da djelomično prekrije sastojke i peći oko 45 minuta na 200°C. Gotovo je kada voda ispari. Može se jesti toplo ili hladno.

Sirova torta s malinama
Sastojci:
za koru:
1/2 šalice sirovih badema (ili oraha),
1/2 šalice mekih datulja,
1/4 žličice soli;
za kremu:
1 1/2 šalica sirovih indijskih oraščića,
sok od 2 limuna,
1 žličica vanilije,
1/3 šalice rastopljenog sirovog kokosovog ulja,
1/3 šalice sirupa od agave;
1 šalica malina

Priprema: Indijske oraščiće ostaviti močiti preko noći. Staviti datulje, bademe i sol u multipraktik i usitniti do željenu finoće. Testirati koru valjanjem male količine smjese u rukama. Ako se sastojci drže zajedno, kora je savršena. Staviti smjesu kore u 18 cm kalupa za tortu, a zatim čvrsto pritisnuti, pazeći da su rubovi dobro pritisnuti. Kokosovo ulje otopiti u toploj vodi do tekućine. Staviti sve sastojke za kremu osim malina i miksati nekoliko minuta na najjačoj brzini do vrlo glatke kreme. Uliti oko 2/3 smjese na koru i zagladiti lopaticom. Dodati maline na preostali nadjev i miksati do glatke kreme. Sipati na prvi sloj nadjeva. Staviti u hladnjak dok se ne stvrdne. Izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja, pa izrezati na kriške pomoću oštrog noža kratko namočenog u toploj vodi. Poslužiti samostalno ili sa svježim voćem.
.

VEČERA
Grčka salata

Grčka salata
Sastojci:
1 velika glavica zelene salate,
10-12 mini rajčica,
1 srednji krastavac,
1 mali crveni luk,
1 šalica kuhanoga slanutka ili bijeloga graha,
10-12 odgorčenih i otkoštičenih maslina;
za preljev: 1/3 šalice maslinovog ulja,
1 žlica limunovog soka,
2 režnja češnjaka,
prstohvat bosiljka,
sol, papar,
1 žlica crvenog vinskog octa

Priprema: Pripremiti preljev. Sve promiješati, dodavši po želji sol i papar. Rajčice prerezati po pola, krastavac narezati na štapiće veličine šibice, luk narezati na tanke polumjesece, masline prerezati na pola. Rukama usitniti zelenu salatu na veličinu zalogaja i kombinirati s drugim sastojcima. Pomiješati salatu s preljevom i odmah poslužiti.
 
 
Za međuobroke: banana, lubenica, dinja, kikiriki, mango
 
 
Dobar tek!
 
 
* Recept za Sirovu tortu s malinama je s portala sirovahrana.hr.
 
Komentari
+2
 
buuu
  • 25.2.2013 15:54:45
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Meni je svaki dan zelen :)
nevermore
  • 2.7.2012 13:17:12
  • Bodova: 198
  • Prijavi
Ma ja bi ovo svaki dan, ne samo ponedjeljkom.
tinalo
  • 2.7.2012 9:08:55
  • Bodova: 43865
  • Prijavi
ja jako volim životinje i zato odbijam jesti njihovu hranu :P