Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

Pitajte svojeg liječnika o mesu!
 

Na YouTube kanalu udruge Prijatelji životinja može se vidjeti novi kratki video 'Pitajte svojeg liječnika o mesu'. Suočavate se s problemom debljine, zatajenjem srca, depresijom, impotencijom? Što bi mogao biti uzrok? To su samo neke od problematičnih nuspojava povezane s jedenjem mesa. Nemojte držati nas za riječ, pitajte svojeg liječnika!


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 11. LIPNJA 2012.

 
DORUČAK

Energetske pločice
Svježi sok od naranče
Trešnje


Energetske pločice

Sastojci:
400 g zobenih pahuljica,
100 g kvinoje,
1 zrela banana,
7 dl sojina ili zobenog čokoladnog mlijeka,
2 žlice svježe mljevenih lanenih ili chia sjemenki,
100 g kikirikija,
100 g brusnica,
4 žlice kokosova brašna,
5 žlica sirupa od agave

Priprema: Zagrijati pećnicu na 180°C. Prokuhati kvinoju 10-ak minuta. Zobene pahuljice usuti u posudu, preliti sojinim ili zobenim mlijekom i prokuhati 10-ak minuta na laganoj vatri uz lagano miješanje. Ukloniti posudu sa zobenim pahuljicama s vatre. Umiješati kuhanu kvinoju u zobene pahuljice i dodati zgnječenu bananu. Umiješati ostale sastojke u prokuhane zobene pahuljice i dobro izmiješati. Izliti smjesu u posudu za pečenje obloženu folijom za pečenje. Oblikovati smjesu u kvadrat debljine dva-tri centimetra. Ostaviti da se peče u pećnici 40 minuta na 180°C. Kada se smjesa ohladi, izrezati pločice na željenu veličinu.


RUČAK
 
Juha od brokule i cvjetače
Špageti sa zelenim povrćem
Prženi tofu
Salata od rikole, matovilca i zelene salate sa sezamovim sjemenkama
Kolač od jagoda i prosa


Juha od brokule i cvjetače

Sastojci:
1 žlica maslinova ulja,
50 g luka,
100 g brokule,
100 g cvjetače,
50 g mrkve,
1 l vode,
50 ml pasirane rajčice,
sol, papar

Priprema: Na maslinovom ulju kratko pirjati nasjeckani luk. Dodati cvjetove očišćene brokule i cvjetače, mrkvu narezanu na kockice i pirjati podlijevajući vodom 5-10 minuta. Dodati pasiranu rajčicu i litru kipuće vode. Posoliti, popapriti, promiješati i kuhati u napola pokrivenoj posudi na laganoj vatri oko 15 minuta. Posuti peršinom i poslužiti toplo.
 

Špageti sa zelenim povrćem
 
Sastojci:
250 g špageta,
100 g kelja,
100 g špinata,
100 g sojinih klica,
100 g mrkve,
3 luka,
3  žlice maslinovog ulja,
4 žlice umaka od soje,
sol

Priprema: Sojine klice omekšati u hladnoj vodi. Povrće oprati i narezati na komadiće. Luk sitno narezati i popržiti na ulju. Dodati mrkvu i pržiti još 2 minute. Dodati kelj i sojine klice, a špinat na kraju. Nakon 2-3 minute omekšalo povrće začiniti umakom od soje i po potrebi posoliti. Špagete skuhati, ocijediti i začiniti pripremljenim umakom.


Prženi tofu

Sastojci:
1 blok čvrstog tofua (oko 150 g),
umak od soje,
¾ šalice brašna,
1 žličica mljevene paprike,
1 i pol žličica soli,
malo papra,
ulje za prženje

Priprema: Tofu izrezati na ploške pa prerezati dijagonalno da se dobije 8 dugačkih trokuta. Marinirati oko 5 minuta u umaku od soje. U zdjelu staviti brašno, papriku, sol i papar. Promiješati. Dodati marinirani tofu i promiješati da se tofu prekrije brašnom. Otresti višak brašna i pržiti u vrelom ulju dok ne potamni, oko 3-4 minute sa svake strane. Izvaditi na papirnati ubrus da upije višak ulja.
 
 
Kolač od jagoda i prosa

Sastojci:
1 šalica prosa,
1 l soka od ananasa,
sirup od agave;
½ kg jagoda;
1 l soka od jagoda,
sirup od agave,
sredstvo za brzo ukuhavanje (npr. 1 Želin)

Priprema: Proso kuhati u soku od ananasa i sirupu od agave (zasladiti po želji), dok ne upije sav sok. Smjesu uliti u kalup za kolače i ostaviti da se malo ohladi. Na to slagati narezane jagode. U sok od jagoda umutiti sredstvo za brzo ukuhavanje i, uz miješanje, pustiti da zakuha. Kuhati oko 2 minute i dodati agava sirup, onoliko koliko želimo da bude slatko. Skuhani sok preliti preko jagoda. Ostaviti da se ohladi u hladnjaku preko noći.


VEČERA
Raženi kruh s namazom od crnih maslina
Jogurt od soje


Namaz od crnih maslina

Sastojci:
300 g crnih maslina bez koštica,
50 g kapara,
2 češnja češnjaka,
100 ml maslinovog ulja,
sok od pola limuna

Priprema: Sve izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu.


Za međuobroke: dinja, kivi, avokado, lješnjaci, jabuka
 
 
Dobar tek!
 
 
* Recept za Energetske pločice je od psihologa i trenera Dragana Šurlana.
 
 
Komentari
+2
 
buuu
  • 10.3.2013 9:47:15
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
podržavam svaki dan zelenim, samo što je povrće stvarno preskupo! kupim jučer 2 paprike i platim 16kn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! alo!!!!!!!!!!!!!! tikivice 1kg od20-29kn!!!!!!!!!! postajem čarobnjak kuhanja, jer više neznam kako skutah i šta a da je ukusno, jestivo, i da ima normalnu cijenu! cijela penzija ode na hranu, što i nije teško, jer je 1.000,00kn, a minus na ostalo za kuću..i sad hoće maknut minus..pa stvarno...