Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak kampanja je udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Ovom kampanjom teže unaprijeđenju standarda kulture prehrane građana kroz održivo življenje, a time se svi uključujemo u veliku zajednicu svjetskih država i gradova.
 
KOLAČ S JAGODAMA NA NOVOJ RADIONICI KUHANJA!
 
Na novoj radionici kuhanja koju organizira udruga Prijatelji životinja polaznici će spremati i degustirati domaći integralni kruh, lazanje s povrćem i zdravi kolač s jagodama. Održat će se u srijedu, 6. lipnja 2012. od 17,30 do 20,30 sati, u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama uz ležernu atmosferu i individualni pristup kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Zainteresirani za pohađanje radionica mogu se prijaviti putem obrasca na web stranici Prijatelja životinja.
 

PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 4. LIPNJA 2012.
 

DORUČAK
 
Müsli sa zobenim pahuljicama, lješnjacima i sušenim voćem
Sojino mlijeko
Jagode

 
RUČAK

 
Varivo od heljde i povrća
Riža s lećom, čili papričicama i limunom
Zelena salata s naribanom mrkvom i bučinim sjemenkama
Kus-kus okruglice s trešnjama

Varivo od heljde i povrća
Sastojci:
2 zdjelice mahuna,
2 zdjelice na kocke narezanoga krumpira,
1 zdjelica heljde,
1 zdjelica narezane mrkve,
1 zdjelica cvjetače,
1-2 žlice pirea od rajčica,
1 žlica nasjeckanog peršina,
1-2 žlice ulja,
sol, malo timijana, malo mažurana

Priprema: Povrće oprati i narezati. Staviti u vrelu vodu s heljdom i kuhati. Dodati začine, a tek na kraju ulje i pire od rajčice.

Riža s lećom, čili papričicama i limunom
Sastojci (za 4 osobe):
450 ml vode,
sol,
2-3 žlice ulja,
200 g riže dugog zrna,
5 žlica margarina,
100 g indijskih oraščića (ili popečeni bademi),
30 g crvene leće,
2 žličice sjemenki gorušice,
2 čili papričice,
žličica mljevene kurkume,
3 žlice limunova soka,
1 žlica peršina

Priprema: U posoljenu kipuću vodu staviti rižu, ulje i kuhati poklopljeno na laganoj vatri oko 10 minuta. Na 2 žlice margarina popeći nasjeckane indijske oraščiće (ili bademe), staviti ih na papirnati ubrus, rasporediti po kuhanoj riži i rižu poklopiti. U malo vode staviti kuhati leću i sjemenke gorušice. Dodati čili papričice i kuhati dok leća ne omekša. Pripremljenu mješavinu s lećom rasporediti po riži. Dodati kurkumu, limunov sok, preostali margarin i peršin.

Kus-kus okruglice s trešnjama
Sastojci:
1 šalica kus-kusa,
2 šalice vode,
0,5 šalice brašna (tip 850),
sol,
trešnje,
krušne mrvice/lanene sjemenke,
agavin ili javorov sirup

Priprema: U vodu dodati prstohvat soli i kad provri dodati kus-kus. Ugasiti vatru i ostaviti da se potpuno ohladi. Potom u ohlađenu smjesu dodati brašno. Svježe trešnje očistiti od koštica. Oblikovati kuglice u koje se stavi trešnja i kuhati ih u vreloj vodi dok ne isplivaju. Stavljati ih u tavu i dok su još vruće uvaljati ih u krušne mrvice ili mljevene lanene sjemenke, pa ih preliti agavinim ili javorovim sirupom.


VEČERA
Cannelloni sa špinatom

Cannelloni sa špinatom
Sastojci (za 3-4 osobe):
600 g svježeg ili smrznutog špinata,
200 g cannellona bez jaja,
3 luka,
3 češnja češnjaka,
4 žlice maslinovog ulja,
sol,
oko 2 žlice margarina,
3 žlice gustog sojinoga vrhnja;
za umak -
6 žlica margarina,
6 žlica brašna,
2 dl sojinog mlijeka bez šećera,
sol,
muškatni oraščić u prahu

Priprema: Svježi špinat dobro oprati, nasjeckati na manje komade i zatim kuhati oko 5 minuta (smrznuti je već opran i narezan i blanširan). Luk narezati na male komade. U tavi ugrijati ulje i pirjati luk oko 4 minute. Dodati ocijeđeni/odleđeni špinat, sitno sjeckani češnjak i vrhnje te posoliti. Za umak ugrijati margarin, dodati brašno i neprestano miješati. Nakon oko jedne minute polako dodavati mlijeko i miješati dok se ne zgusti. Posoliti i dodati malo muškatnog oraščića. Puniti cannellone špinatom nad zdjelom koju ćemo koristiti za pečenje u pećnici, najbolje žličicom i prstima. Slagati cannellone jedan do drugoga i sve preliti umakom. Paziti da sve bude dobro preliveno jer će inače cannelloni ostati tvrdi. Dodati još par 'hrpica' margarina na vrh. Peći oko 40 minuta na 200°C.

Za međuobroke: jabuka, naranča, mango, sojin jogurt, pistaciji

Dobar tek!
 
Komentari
+2