Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 28. SVIBNJA 2012.
 
DORUČAK

 
Palenta sa sojinim jogurtom i bučinim uljem
Sok od cikle i mrkve
Trešnje

Sok od cikle i mrkve

Sastojci:
1/2 kg cikle,
3 mrkve,
2 žlice jabučnog sirupa,
1 žlica soka od limuna (ili sok od naranče ili grejpa),
1 žlica lanenog ulja

Priprema: U sokovniku pripremiti sok od cikle i mrkve. Dodati limunov sok, jabučni sirup i laneno ulje. Sve još jednom dobro izmiješati.

 
RUČAK
 

Brza juha od tikvica
Kus-kus sa slanutkom, brokulom i graškom
Fitness ćevapi
Salata od ribanog kupusa i rikole, sa sezamovim i suncokretovim sjemenkama
Sladoled od jagoda, borovnica i banana
 
Brza juha od tikvica

Sastojci:
1 glavica luka,
4 manje tikvice,
2 češnja češnjaka,
3 žlice ulja,
1 povrtna kocka za juhu,
0,5 dl zobenoga vrhnja,
sol, papar

Priprema: Na ulju prepržiti luk i krumpir narezan na kockice. Kad je krumpir gotovo kuhan, dodati nasjeckanu koprivu, litru i pol vode i malo soli. Kad zakuha, umiješati tjesteninu.
 

Kus-kus sa slanutkom, brokulom i graškom

Sastojci:
1 luk,
2 žlice maslinovog ulja,
2 mrkve,
1-2 komada celera,
1 žlica začina (sol, papar i sl.),
2 dl juhe od povrća,
100 g brokule,
100 g graška,
1 konzerva slanutka (ocijeđenog oko 240 g),
5-10 suhih marelica,
2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina;
200 g kus-kusa

Priprema: Narezati luk na tanke prstene. Zagrijati ulje u velikoj tavi. Dodati luk i pirjati dok ne poprimi staklastu boju. Dodati začine, mrkvu narezanu na veće komade, celer i juhu od povrća. Kuhati smjesu pokrivenu. Smanjiti temperaturu i pustiti da se lagano pirja još 5 minuta. Umiješati natrganu brokulu, slanutak, grašak i nasjeckanu marelicu. Pustiti da se lagano pirja još 5 minuta otkriveno i na kraju dodati peršin. Staviti kus-kus u zdjelu i preliti kipućom vodom. Neka odstoji 2 minute. Dodati preostalo ulje i promiješati vilicom. Na svaki tanjur staviti jednu porciju kus-kusa i jednu zaimaču povrća po njemu ili sa strane.
 

Fitness ćevapi

Sastojci:
100 g sojinih ljuskica,
60 g sojinoga brašna (3 žlice);
kurkuma,
češnjak i luk u prahu,
umak od soje,
crvena paprika u prahu,
sol, papar

Priprema: Sojine ljuskice ubaciti u neposoljenu kipuću vodu i pustiti da se kuhaju nekoliko minuta, uz stalno miješanje, dok ne nabubre. Nakon kuhanja, dobro ih ocijediti u cjedilu s malim rupicama dok većina vode ne izađe iz njih, a mogu se i pritisnuti žlicom da se bolje ocijede. Ocijeđene ljuskice prebaciti u lonac i dodati sve ostale namirnice. Treba paziti da se ne pretjera sa začinima. Dobro izmiješati smjesu dok se sve namirnice ne sjedine. Rukama oblikovati ćevape, da su otprilike debeli kao palac, a dugački kao kažiprst, a trebalo bi se dobiti 16 ćevapa. Ćevape stavljati u lim na papir za pečenje, a zatim u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C na otprilike 40 minuta. Gotovi su kad dobiju lijepu tamnosmeđu boju i kad se stvrdnu i postanu hrskavi.
 
 
Sladoled od jagoda, borovnica i banana

Sastojci:
250 g jagoda,
100 g borovnica,
3 banane,
2 vanilin šećera,
150 ml sojinog mlijeka;
za ukrašavanje - listići badema

Priprema: Oprati jagode i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati sojino mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4-5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
 
 
VEČERA
Kuhana tjestenina
Pesto od koprive i medvjeđeg luka

Pesto od koprive i medvjeđeg luka

Sastojci:
300 g vrhova koprive,
200 g medvjeđeg luka,
100 g sjeckanih oraha,
1-2 dl maslinovog ulja,
1 limun,
sol, papar

Priprema: Blanširati opranu koprivu u kipućoj vodi 1 minutu i dobro ocijediti. Grubo narezati oprani medvjeđi luk i u mikseru usitniti zajedno s koprivom, maslinovim uljem i orasima. Po želji, orasi se mogu prethodno blago popržiti. Dodati sol, papar i limunov sok po ukusu. Poslužiti umak s kuhanom tjesteninom. Može poslužiti i kao pikantan namaz, a u staklenci u hladnjaku drži se i do par tjedana ako se prekrije slojem ulja.


Za međuobroke:
svježi sok od naranče, orasi, kivi, ananas, indijski oraščići
 

* Recept za Fitness ćevape je od bodibildera i trenera Mislava Skrepnika.

Dobar tek!
 
 
Komentari
+2