Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

Ako su vas recepti za ukusna i slasna jela za Zeleni ponedjeljak potaknuli da postanete vegetarijanac/ka ili vegan/ka i da vam svaki dan bude zeleni, svakako se javite udruzi Prijatelji životinja. Aktivisti Udruge odgovaraju na sva vaša pitanja i daju upute za prelazak na raznovrsnu i zdravu vege prehranu. Prijavite se za Vege iznenađenje, kako biste dobili zanimljive edukativne materijale i recepte, kao i ugodno iznenađenje! Proljeće je puno svježih i zdravih namirnica, pa iskoristite ovo vrijeme kao najbolji trenutak za pozitivne promjene te početak nenasilne prehrane i načina života.
 
 
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 7. SVIBNJA 2012.
 
DORUČAK

 
Raženo pecivo s namazom od graha i sezamovim sjemenkama
Limunada
Jagode
 

RUČAK
 

Varivo od prokulica i krumpira
Makaroni s graškom
Popečci od zobenih pahuljica
Salata od rikole i zelene salate, s mljevenim lanenim sjemenkama i maslinovim uljem
 

Varivo od prokulica i krumpira
Sastojci:
250 g prokulica
8 manjih krumpira
2 manje glavice luka,
2 češnja češnjaka,
3 dl juhe od povrća,
3 dl zobenog ili sojinog vrhnja,
sol, papar,
crvena mljevena paprika,
ulje

Priprema:
Krumpir oguliti i narezati na kockice. Na ulju pirjati luk dok ne omekša. Dodati krumpir, očišćene prokulice, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Kratko uz miješanje prepeći, pa dodati juhu od povrća i ostale začine. Kuhati 20 minuta. Dodati vrhnje 5 minuta prije kraja kuhanja. Po želji može se zgusnuti s 2 žlice škrobnoga brašna, umućenog s malo vode.
 
Makaroni s graškom
Sastojci:
350 g makarona,
150 g graška,
150 g dimljenog tofua,
2 vezice vlasca,
90 g margarina

Priprema:
Kratko kuhati grašak u slabo osoljenoj vodi i procijediti. Vlasac isjeckati i pirjati na 30 g rastopljenog margarina, dodati grašak i lagano kuhati 10 minuta. Tofu narezan na listiće pomiješati s ostatkom rastopljenog margarina. Kuhane makarone ocijediti i staviti u zdjelu. Dodati grašak i malo svježe mljevenoga papra, pa sve dobro promiješati.

Popečci od zobenih pahuljica
Sastojci:
2 naribane mrkve,
1 nasjeckana glavica luka,
1 žlica peršina,
1,5 zdjelica zobenih pahuljica,
1 zdjelica mljevenih sjemenki suncokreta,
1 zdjelica naribanog ili nasjeckanog korijena celera,
1 zdjelica soka od rajčice,
1/8 žlice bosiljka,
malo soli

Priprema:
Sve sastojke promiješati, oblikovati popečke i peći u pećnici na 180°C.
 

VEČERA
 

Palačinke s nekuhanom čokoladnom kremom
Rižino mlijeko

Palačinke
Sastojci:
300 g crnoga brašna (može i bijelo),
100 g graham brašna (ili bilo kojeg integralnog brašna),
15 dl mlake vode,
1/2 praška za pecivo,
sol

Priprema:
Umutiti brašno, prašak za pecivo, sol i vodu. Dodati po potrebi još brašna ili vode, da se dobije odgovarajuća gustoća smjese. Smjesu ostaviti da odstoji u hladnjaku neko vrijeme, kako bi se mogle raditi tanke palačinke. Lijevati smjesu na nenauljenu tavu i peći palačinke. Važno je iza svake palačinke tavu dobro obrisati papirnatim ubrusom. Ako palačinke ne ispadaju tanke ili smjesa 'kipi' po tavi, treba dodati još brašna, tj. smjesa mora biti gušća. Dokaz odgovarajuće smjese je i taj što se rubovi palačinki sami odvajaju od tavice. Palačinke premazati nekuhanom čokoladnom kremom.

Nekuhana čokoladna krema
Sastojci:
banane,
2 žlice kakaa u prahu,
1 žlica rogača,
1 žlica agavinog sirupa,
3 do 4 žlice mljevenih lješnjaka (badema, oraha ili kokosa),
prstohvat cimeta

Priprema:
Banane dobro zgnječiti vilicom u dubokom tanjuru, a zatim dodati rogač, kakao i sirup. Dobro izmiješati i dodati lješnjake i cimet. Za potpuno glatku kremu, smjesa se može izmiksati.
 

Za međuobroke: naranča, avokado, jabuka
 
Dobar tek!

* Recept 'Nekuhana čokoladna krema' je od udruge Živa hrana
 
Komentari
+2
 
tamy91
  • 7.5.2012 17:33:32
  • Bodova: 3497
  • Prijavi
svaki dan mi je zeleni ponedjeljak :)