Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 12.3.2012.


DORUČAK


Zobene pahuljice s narezanim suhim datuljama, lješnjacima i bananom
Rižino mlijeko
Kuglice s mrkvom i jabukama
 
 
Kuglice s mrkvom i jabukama

Sastojci:
500 g mrkve
500 g jabuka
šećer po želji
2 vanilin šećera
200 g mljevenih oraha; mljeveni orasi
kokosovo brašno

Priprema:
Mrkvu naribati i pirjati na malo ulja. Potom dodati naribane jabuke, vanilin šećer i obični šećer te nastaviti pirjati dok ne ispari gotovo sva tekućina. Ostaviti da se ohladi i dodati mljevene orahe. Potom oblikovati kuglice i uvaljati ih u orahe, kokosovo brašno i sl.
 

RUČAK
 

Juha od riže i kelja
Hrskava palenta s mirisnim umakom
Salata od naribane svježe cikle, crvenog kupusa i maslina
Popečci od leće


Juha od riže i kelja

Sastojci:
1-2 režnja češnjaka
1/2 glavice luka
1 mrkva
1 šalica smeđe riže
5 šalica vode
4-5 listova kelja
1 crvena paprika
sol
maslinovo ulje

Priprema:
Dvije žlice ulja, nasjeckani češnjak i luk kratko pirjati u loncu na umjerenoj vatri. Dodati prstohvat soli i pirjati oko 3 minute dok luk ne postane proziran. Dodati mrkvu nasjeckanu na kockice, prstohvat soli i pirjati 1 minutu. Umiješati rižu i vodu. Poklopiti i ostaviti da zakipi. Smanjiti vatru i kuhati dok riža ne omekša. Zasoliti. Kelj narezati na komade veličine zalogaja i umiješati u juhu. Kuhati otklopljeno oko 3 minute dok ne omekša. Papriku ispeći, oguliti, očistiti od sjemenki, sitno nasjeckati i posuti po juhi.

 
Hrskava palenta s mirisnim umakom

Sastojci:
za palentu - 850 ml vode
175 g kukuruzne krupice
1 žličica soli
4 žlice naribanog dimljenog tofua
2 žlice sitno sjeckanog peršina ili bosiljka (svježeg);

za umak - 2 žlice maslinovog ulja
500 g gljiva (bukovače i sl.)
125 ml zobenoga vrhnja

Priprema:
Zakuhati vodu i sol i umiješati kukuruznu krupicu. Smanjiti vatru i kuhati 15 minuta uz miješanje, dok se palenta ne zgusne. Umiješati dimljeni tofu i peršin i staviti u protvan da se ohladi. Na ulju pirjati gljive 5 minuta da postanu hrskave, dodati zobeno vrhnje da se sve zgusne i kuhati još dvije minute. Palentu, nakon što se ohladila, narezati na osam trokuta i prepržiti na tavi, pa preliti toplim umakom od gljiva. Ukrasiti peršinom.


Popečci od leće

Sastojci:
100 g suhe leće (zelene ili smeđe)
350 ml tople vode (za namakanje leće)
1-2 žličice soli
½ žličice papra
2 žličice slatke mljevene paprike
1 žličica češnjaka u prahu (ili 1-2 žličice svježeg)
3 žličice mažurana
100 g sitno nasjeckanog luka
200 g grubo narezanog luka
100-150 g krušnih mrvica
2 žličice senfa (može blago ljuti)
ulje za prženje

Priprema:
Leću namočiti preko noći, a drugi dan je dobro isprati. Sve sastojke, osim krušnih mrvica i sitno nasjeckanog luka, ispasirati štapnim mikserom da se dobije kaša. Premjestiti je u veliku zdjelu i dodati sitno nasjeckani luk i krušne mrvice. Prvo miješati vilicom, a zatim mijesiti rukama. Dodati po malo krušne mrvice, da smjesa bude dovoljno čvrsta. Oblikovati popečke i peći ih na vrućem ulju, oko 5 minuta sa svake strane.


VEČERA

Pecivo sa sjemenkama s namazom od bijeloga graha
Svježi sok od naranče


Namaz od bijeloga graha

Sastojci:
400 g bijelog kuhanog graha
1 češanj češnjaka
1 1/2 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanoga vlasca
1 žličica kopra
sol
papar

Priprema:
Sve sastojke, osim luka, miksati u mikseru dok se ne dobije fina smjesa. Prebaciti u zdjelu i poslužiti uz zapečeni kruh.


 
Za međuobroke: sušene marelice, kikiriki, mandarina, kruška

Dobar tek!
 
Komentari
+2
 
reki
  • 12.3.2012 11:15:17
  • Bodova: 215
  • Prijavi
a ja baš planirala danas praviti francusku salatu koja ima puno povrća u sebi ali i puno masnoće, morat ću promijeniti jelovnik