Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 27.2.2012.


DORUČAK

Kriške od sezama
Naranča
 
Kriške od sezama
Sastojci:
1 šalica vode
1 šalica grožđica
1 šalica kokosovog brašna
1 šalica nasjeckanih sjemenki suncokreta
1 šalica sezama (pola šalice mljevenog)
1 šalica nasjeckanih badema ili indijskog oraha

Priprema: Skuhati vodu i grožđice te dodati ostale sastojke. Sve dobro promiješati i u tankome sloju staviti na lim za pečenje. Peći 15-20 minuta na 180°C.


RUČAK
 
Juha od ječma i vrganja
Kiseli kupus sa slanutkom
Popečci od mrkve i prosa
Salata od ribanoga crvenog kupusa


Juha od ječma i vrganja

Sastojci:
100 g ječma
1 žlica soli
10 g suhih vrganja
3-4 žlice ulja
300 g krumpira
200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
1 glavica luka
za posluživanje
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žličice papra

Priprema:Ječam dan prije namočiti, a zatim ga skuhati i ocijediti. Na ulju popeći narezano korjenasto povrće, pa krumpir narezan na kockice i očišćenu cijelu glavicu luka. Dodati 300 ml vode i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Na kraju kuhanja izvaditi luk. Suhe vrganje namočiti u hladnu vodu i ostaviti da stoje 10 minuta. Vrganje ocijediti, narezati na manje komade i dodati juhi, zajedno s kuhanim ječmom i solju. Sve zaliti s litrom vruće vode i nastaviti kuhati još 15 minuta. Toplu juhu poslužiti posutu peršinom i paprom. Po želji, u juhu se može dodati 100 g šampinjona narezanih na listiće.
 

Kiseli kupus sa slanutkom

Sastojci:
1/2 kg kiselog kupusa
1/2 kg slanutka (preko noći namočiti u slanoj vodi)
1 šalica zamrznutog kukuruza
1 mrkva
2 luka
2 češnja češnjaka
mljevena crvena paprika
papar
sol
ulje
2-3 žlice integralnoga brašna

Priprema: Slanutak ocijediti od vode, preliti čistom vodom i kuhati posebno. Kad je na pola kuhan, dodati malo soli i kuhati dok ne bude mekan. U drugom loncu pirjati na ulju nasjeckani luk. Dodati naribanu mrkvu, narezani kiseli kupus i kukuruz. Posuti crvenom paprikom i kratko pržiti, uz stalno miješanje. Zaliti vodom i kuhati dok povrće ne omekša. Brašno pomiješati s vodom i dodati u kupus, da zgusne jelo. Dodati češnjak, papar i sol po potrebi te kuhani slanutak. Sve kuhati još 10-15 minuta.
 

Popečci od mrkve i prosa

Sastojci:
1 šalica prosa
2 šalice vode
2 mrkve (srednje veličine)
2 žlice sojinoga brašna
1-2 žlice zobenih pahuljica
sjeckani peršin
sol
papar
mljevena paprika
ulje za prženje

Priprema:Proso kuhati s vodom i malo soli, dok ne nestane voda. Mrkvu naribati što tanje. Pomiješati proso, mrkvu, sojino brašno, zobene pahuljice, sol, papar, papriku i peršin. Tijesto ne smije biti previše mokro; trebalo bi biti čvrsto, ali ljepljivo i podatno. Ako je tijesto previše suho, dodati malo vode, a ako je previše mokro dodati malo zobenih pahuljica ili brašna. Oblikovati male popečke i peći u ulju.


VEČERA
Integralna pizza s povrćem


Integralna pizza s povrćem

Sastojci:
za tijesto
1/2 kocke svježega kvasca
šećer
malo toplog nezaslađenog sojinoga mlijeka
10 dag brašna od pira
15 dag graham ili integralnoga brašna
1/2 žličice soli
1 šaka sjemenki (lan, buča, suncokret)
3 žlice maslinovog ulja
1 dl toplog nezaslađenog sojinoga mlijeka;

za nadjev
2 dl pirea od rajčica
šećer
origano
20 dag dimljenog tofua
1/4 crvene paprike
1/4 žute paprike
1/4 zelene paprike
3 žlice kukuruza šećerca

Priprema: Kvasac staviti s malo šećera u malo toploga mlijeka, da se digne. Pomiješati obje vrste brašna sa solju i sjemenkama. Brašnu dodati ulje, kvasac i mlijeko, pa napraviti mekano tijesto. Ostaviti ga pola sata da se digne. Razvaljati tijesto tako da visi s ruba lima za pizzu. U pire od rajčica staviti origano i po ukusu malo šećera, politi dio pirea od rajčice po tijestu, a dio ostaviti za polijevanje na kraju. Uz rub pizze staviti dimljeni tofu i pritisnuti rubove da se dobije korica punjena tofuom, a dio naribanog tofua staviti po pizzi. Staviti ostatak nadjeva, ostatak tofua i pirea od rajčica. Peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C.

 
Za međuobroke:
kruška, banana, sok od jabuke, sušene brusnice

Dobar tek!
 
Komentari
+2
 
cat
  • 28.2.2012 9:46:08
  • Bodova: 279
  • Prijavi
fino : ) i zdravo
lindora
  • 28.2.2012 8:20:30
  • Bodova: 51957
  • Prijavi
može