Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak



Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 23. siječanj

DORUČAK

Raženi kruh s namazom od šampinjona
Svježe iscijeđeni sok od naranče i limuna
Jabuka

 
 
RUČAK

 
Juha od cikle
Pirjane mahune sa slanutkom
Kuhana riža
Salata od matovilca, radiča i zelene salate
Mediteranske kocke



Juha od cikle
 
Sastojci:
glavica crvenog luka,
veliki krumpir,
mrkva,
4 cikle srednje veličine,
2 češnja češnjaka,
žlica maslinovog ulja,
lovorov list,
žličica suhog kopra,
2 l temeljca od povrća,
žlica octa,
sol, papar

Priprema:
Na ulju 5 minuta pirjati sitno nasjeckan luk. Dodati sitno narezan češnjak, pa pirjati još 2 minute. Dodati kopar i na srednjoj vatri pirjati još minutu. Potom dodati krumpir, mrkvu i cikle narezane na kockice te lovorov list i temeljac. Poklopiti i kuhati 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša. Dodati ocat i izvaditi lovorov list. Mješavinu dobro izmiksati. Po želji, dodati sol i papar.
 
Pirjane mahune sa slanutkom

Sastojci:
1 luk,
1 poriluk,
500 g žutih mahuna (može zamrznute),
1 tikvica,
2 šalice kuhanoga slanutka,
sojino vrhnje za kuhanje,
ulje, sol, papar

Priprema:
Luk posoliti i pirjati na ulju oko 5 minuta. Dodati narezani poriluk i pirjati još 5 minuta. Dodati mahune, na kolute narezane tikvice i kuhani slanutak. Sve zaliti s 2 dl tekućine u kojoj se kuhao slanutak ili vode i kuhati još 10 do 15 minuta. Začiniti paprom i solju i na kraju dodati 1 dl sojinoga vrhnja. Pustiti da kratko prokuha. Poslužiti uz kuhanu rižu.
 

Mediteranske kocke
 
Sastojci:
200 g smokava,
1,5 šalica rogača,
1 šalica kokosovog brašna,
1 šalica slada ili agavinog sirupa,
1 šalica ulja,
1 prašak za pecivo,
1 žličica soli, voda

Priprema:
Pomiješati prvo suhe sastojke, a zatim primiješati tekuće. Po potrebi dodati vode. Staviti u nauljen kalup i peći 20 minuta na 180°C. Rezati dok je toplo i ostaviti da se ohladi.

 
VEČERA


Veganska gibanica sa sirom
Jogurt od soje



Veganska gibanica sa sirom
 
Sastojci:
1 čaša sjemenki suncokreta (250 ml),
500 ml vode,
sok 1 limuna,
1 žličica soli,
pola žličice kurkume,
1 žličica sode bikarbone ili praška za pecivo,
400 g svježeg tofua,
600 - 700 g debelih kora za savijaču,
2-3 žlice kokosovog ulja (ili nekog drugog, po želji);
ulje za pleh

Priprema:
U blender staviti sjemenke, vodu, limunov sok, sol i kurkumu te sve samljeti. U drugoj posudi izgnječiti tofu i umiješati ga u samljevenu smjesu. Dodati sodu bikarbonu, promiješati i posoliti još malo, po potrebi. Namazati pleh s malo ulja i obložiti ga s 1-2 kore. U pripremljenu smjesu od suncokreta i tofua umakati kore pa ih zgužvane slagati po plehu, sve dok ne ostanu samo 1-2 kore. Prekriti sve jednom suhom korom, pa preko nje zavrnuti krajeve od donje kore, koji su virili preko pleha. Rastopiti kokosovo ulje i malo vruće vode, dodati vrlo malo soli i namočiti gibanicu odozgo, da gornje kore omekšaju i slijepe se. Staviti u vruću pećnicu na 220°C, pa smanjiti na 200°C nakon 10-15 minuta pečenja. Peći dok lijepo ne porumeni. Izvaditi iz pećnice, namočiti s još malo vode i ulja, pokriti krpama da malo omekša, a potom narezati i poslužiti sa sojinim jogurtom.
 
 
Za međuobroke:
banana, mandarina, bademi, nesoljeni kikiriki


Dobar tek!
 
Komentari
+2
 
slavka1708
  • 29.1.2012 11:00:13
  • Bodova: 2
  • Prijavi
Naručila sam povrće putem weba i zadovoljna sam sve je svježe a dobila sam i poklon www.dostavavocaipovrca.com