Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak





Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.





Prijedlog jelovnika za 16. siječanj

DORUČAK

Kajgana od tofua
Čaj od mente s limunom
Banana


Kajgana od tofua

Sastojci:
50 dag tofua,
2 žličice maslinovog ulja,
začini po ukusu,
1 glavica luka,
1 žličica češnjaka u prahu,
1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica,
pola šalice pirea od rajčica,
sol, ulje

Priprema:
Zgnječiti tofu vilicom. Propirjati sitno nasjeckani luk na ulju s malo vode. Dodati tofu, češnjak, zobene pahuljice, pire od rajčice i začine te posoliti. Peći u tavi 3-5 minuta dok kajgana ne dobije žućkastu boju i postane mekana.

RUČAK

Miso juha
Rižoto s ciklom
Kroketi od brokule
Kolač od rogača


Miso juha

Sastojci
:
250 g mrkve,
250 g cvjetače,
250 g korabice,
pola šalice graška,
komadić kombu alge,
1 l vode,
4 žličice miso paste,
vezica peršina,
vrlo malo soli

Priprema:
Očistiti i usitniti povrće. Algu ostaviti u malo vode oko pola sata. U posudu s vodom dodati povrće, algu, vrlo blago posoliti i kuhati. Kad zakipi, kuhati još oko 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati miso, prethodno razmućen u malo vode, te kuhati na laganoj vatri još nekoliko minuta. Nakon dodavanja misa juha ne smije provreti. Posuti nasjeckanim peršinom.

Rižoto s ciklom

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja,
1 luk,
300 g riže,
100 ml soka od cikle,
1 l vruće povrtne juhe,
1 cikla,
100 g dimljenog tofua,
ekstradjevičansko maslinovo ulje,
crni papar

Priprema:
Sitno narezati luk. Oguliti ciklu i sitno je naribati. Narezati tofu na kockice. Pirjati luk na ulju, dodati rižu i nastaviti pirjati dok ne postane staklasta. Zaliti sokom od cikle i pustiti da se ukuha. Stalno dodavati vruću juhu i često miješati. Kuhati oko 15 minuta, a zatim dodati naribanu ciklu i pustiti da sve kuha 5 minuta. Na kraju dodati tofu te začiniti maslinovim uljem i paprom.

Kroketi od brokule

Sastojci:

225 g brašna od slanutka,
2 žličice soli,
žličice praška za pecivo,
300 ml hladne vode,
700 g brokule (narezane na cvjetove),
začini po želji (asafetida, kurkuma, korijander, ljuta paprika),
ulje

Priprema:
U velikoj zdjeli promiješati brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo. Polako doliti hladnu vodu i miješati pjenjačom dok se ne dobije glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće. Zagrijati ulje. Staviti u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočiti, tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet. Svaki cvijet vaditi iz tijesta odvojeno i brzo stavljati u ulje. Istovremeno pržiti nekoliko kroketa, dok ne dobiju zlatno-smenu boju i postanu hrskavi. Izvaditi ih i staviti u mrežicu da se cijede. Poslužiti još tople uz rižoto.

Kolač od rogača

Sastojci:
7 žlica ulja,
2 žlice rogača,
1 šalica šećera,
1 šalica ribanih jabuka,
1 šalica kokosa,
1 šalica griza,
1 šalica vode (ili pola šalice vode, pola sojinog mlijeka),
1 prašak za pecivo

Priprema:
Pomiješati ulje i šećer, dodati jabuke, kokos, griz, vodu/mlijeko, rogač i prašak za pecivo. Tijesto izliti u lagano
namašćenu tepsiju na masni papir. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 20 minuta na 180°C. Rogač se u receptu može
zamijeniti kakaom.

VEČERA

Kukuruzni kruh s namazom od slanutka i bosiljka
Salata od kiselih pečenih paprika


Namaz od slanutka i bosiljka

Sastojci:
2 žlice octa (Aceto Balsamico),
1 vezica bosiljka,
2 mlada luka,
1 manja konzerva slanutka,
papar, sol,
maslinovo ili bučino ulje

Priprema: Slanutak ocijediti i usitniti vilicom. Bosiljak nasjeckati, luk narezati na tanke kolute i sve dodati u slanutak.
Začiniti Balsamicom, solju i paprom. Usitniti štapnim mikserom. Po potrebi, dodati maslinovo ili bučino ulja. Staviti na
hladno prije posluživanja.

Za međuobroke: naranča, kruška, pistaciji, orasi, avokado

Dobar tek!
 
Komentari
+2
 
peki
  • 16.1.2012 19:27:41
  • Bodova: 220
  • Prijavi
uh, ručak mi je bio zelen, ali večera baš i ne :( na moju veliku žalost