Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Volite li raštiku?

Volite li raštiku?

Bogata je vitaminima, mineralima i veoma je zdrava!

Pomalo zaboravljena i potisnuta iz suvremenih kuharica, raštika je nepravedno ostala u sjeni poznatijih rođaka kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula i ostalo povrće iz porodice kupusnjača. No, trebalo bi ju što češće konzumirati, posebice u hladnijim mjesecima, jer je prava riznica zdravlja, puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Ljudi s Mediterana gdje se priprema od davnina na razne načine posebice su dobro upoznati sa blagotvornim utjecajem raštike na zdravlje.

Ukusna i hranjiva
Raštika je bogata vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama. Sadrži veliku količinu vitamina A i kalcija, te vitamine B skupine, vitamin C i E. Raštika je odličan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Raštika sadrži velike količine beta-karotena, odnosno  vitamina A, te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. To su snažni antioksidansi koji štite oči od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Raštika jača imunitet. To mediteransko povrće posebice se preporučuje trudnicama jer sadrži folnu kiselinu, koja je iznimno važna u prvim mjesecima trudnoće, a folna je kiselina važna za pravilan razvoj fetusa. Za one koji su na dijeti raštika je idealan obrok jer je niskokalorična, a opet ukusna i hranjiva da zadovolji apetit.  

Priprema raštike
Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo. Kuhanjem samo nekoliko minuta dulje od preporučenog vremena raštika može izgubiti do 50 posto određenih hranjivih tvari. Ni kuhanje kraće od 5 minuta nije dobro jer je upravo tih pet minuta kuhanja na pari potrebno kako bi se omekšala vlakna i povećala probavljivost raštike. Pri odabiru raštike pazite da bude prirodno uzgojena, te da ima čvrste, svježe i zelene listove. Može ostati svježa do pet dana ako se čuva u hladnjaku. Prije stavljanja u hladnjak raštiku nemojte prati. Čvrsto je omotajte plastičnom vrećicom i maksimalno istisnite zrak.

Raštika na lešo
Raštika na lešo poslužena uz ribu vrlo je jednostavna za pripremiti. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, te je kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi. Ocijedite je, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.
 
Foto:  © captivatinglight - fotolia

Juha s raštikom

Sastojci:
2 vezice raštike
glavica luka
2 krumpira
2 mrkve
2 češnja češnjaka
komad celera
sol
papar
maslinovo ulje
žlica koncentrata rajčice

Priprema:
Raštiku dobro operite i odrežite joj tvrdi dio. Stavite je kuhati u slanu vodu ili na pari. Kad je kuhana, dobro je ocijedite. U malo veću posudu stavite malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, pa na njemu propirjajte nasjeckani luk i češnjak, ali pazite da ne zagore. Kad luk postane staklast, dodajte kockice mrkve i celera te miješajte dok povrće omekša. Tada  primiješajte sitno nasjeckanu raštiku i podlijte vodom ili temeljcem, ako ga imate. Raštiki i povrću dodajte kockice krumpira i kuhajte dok sve povrće omekša. Posolite, dodajte papra i nastavite kuhati. Kad je i krumpir skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške, dodajte žlicu koncentrata od rajčice i postite da se sve prokuha još pet minuta. Na kraju zalijte sve s malo maslinova ulja.
1/3
 
Komentari
+2
 
nyna_31
  • 4.4.2017 20:00:41
  • Bodova: 16009
  • Prijavi
Raštika je raštika... većinom se uzgaja u dalmatinskoj zagori ,mi bi je ovdje zvali "lisnati kelj" sličan je kelju, ima dugačke listove i zasigurno je nema po našim trg.hipermarketima.Vjerujem da se može naći kod domaćica u vrtu:))
samachan
  • 4.4.2017 17:53:08
  • Bodova: 5921
  • Prijavi
Imamo jako puno kupusnjača u vrtu jer imamo svoju bašču, ali nisam nikada čula za raštiku..možda ju zovemo drukčije..
irija
  • 4.4.2017 16:36:17
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Volim ju na lešo s maslinovim uljem.
nyna_31
  • 31.3.2017 17:47:49
  • Bodova: 16009
  • Prijavi
Šta je raštika?!Nisam je viđala po velikim trg.marketima...ili nisam obraćala pozornost...
iveek
  • 30.3.2017 15:51:09
  • Bodova: 29738
  • Prijavi
Imamo ju domacu, volimo ju svi.
lady-evolet
  • 30.3.2017 11:52:14
  • Bodova: 4339
  • Prijavi
Obožavam ju. Posebno mi je super napravit ju na salatu sa kvinojom, feta sirom, malo paprike narezane na kockice i sve začiniti sa maslinovim uljem i limunom...aaa savršenstvo
puma59
  • 29.3.2017 22:56:21
  • Bodova: 699
  • Prijavi
Raštika je jako zdrava hrana
Moderator
-blackswan-
  • 29.3.2017 21:55:59
  • Bodova: 71350
  • Prijavi
odlična mi je! do prije par godina mi je bila nepoznata, ali otkad sam ju probala, često je na jelovniku, a naravno i u vrtu...prefina...
bluna
  • 29.3.2017 17:59:38
  • Bodova: 31505
  • Prijavi
Obožavam.
straighthair
  • 29.3.2017 17:38:23
  • Bodova: 13009
  • Prijavi
Hm, ili mi to nekako drugačije zovemo ili ja ni ne znam što je to xD