Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Volite li pržene krumpiriće?

Volite li pržene krumpiriće?

Umoči pa zagrizi! Proslavite dan krumpirića uz sočni umak od crvene rajčice

Pommes frites, french fries ili chips? Brojni su im nazivi diljem svijeta, ali jedno je sigurno -  pržene krumpiriće vole baš sve generacije. Upravo je zato ovo internacionalno jelo i dobilo svoj dan, koji se s guštom slavi 13. srpnja.  U prženim krumpirićima uživa se, u različitim kulturama, i kad su preliveni majonezom, kao na primjer u Belgiji, i kad su začinjeni s malo vinskog octa, a kombinacija koja prelazi granice upravo je ona koja hrskave krumpiriće spaja s umakom od crvene rajčice.

Krumpirići i ketchup danas su dio pop kulture,  omiljeni snack, neizostavna kombinacija kojom su pobjedu proslavili i dobitnici prestižne televizijske nagrade Emmy, poslastica koju u svojim djelima spominje i Charles Dickens, ali i najčešći uzrok ljubavnih prepirki u restoranima jer ni on ni ona ne vole kad im netko krade krumpiriće ispred nosa!

Prije nego što krenete uživati u slasnoj kombinaciji, provjerite kako je došlo do nastanka glavnih aktera ovog fantastičnog dueta s potpisom omiljenog Zvijezda ketchupa.

Krumpiri na francuski način
Priča o nastanku prženih krumpirića kombinacija je nužde i slučajnosti. U davnom 17. stoljeću, kada bi se belgijska rijeka Meusa zamrznula, lokalno stanovništvo ostajalo je bez male ribe za prženje koja je bila jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica u tom dijelu zemlje. Kako bi se prehranili tijekom hladnih mjeseci, poslužili su se krumpirima, koje bi narezali u obliku tih istih ribica i zatim pržili.
Jelo je ostalo popularno sve do Prvog svjetskog rata, kada su britanski i američki vojnici stigli u Belgiju i okusili pržene krumpiriće po prvi put. Kako su se za to vrijeme nalazili u belgijskoj pokrajini Valoniji, gdje se govori francuski jezik, prozvali su ih francuskim krumpirićima. Unatoč zabuni u nazivu, stanovnici Belgije danas ponosno ističu da su popularni krumpirići nastali upravo u njihovoj kuhinji, a to potvrđuje i podatak da pojedu najviše krumpirića po glavi stanovnika u cijeloj Europi – čak 75 kilograma godišnje!

Prženi krumpirići omiljeni su i u Americi gdje se godišnje slisti više od dva milijuna tona krumpira koji je Amerikancima najdraže povrće.
U svijetu se godišnje proizvodi više od 320 milijuna tona krumpira i na četvrtom je mjestu na svijetu kao prehrambena kultura, nakon pšenice, kukuruza i riže.

Volimo ga i mi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati godišnje pojedu oko 37 kilograma krumpira, a prženje je jedan od omiljenih načina njegove pripreme.   

Iz daleke Kine i prvi među umacima
Ketchup pak svoje podrijetlo vuče iz Kine, no trebalo je proći puno godina dok je ovaj najbolji prijatelj prženih krumpirića poprimio svoje današnje izdanje. Riječ ketchup dolazi od kineske riječi kê-tsiap, a označavala je vrstu umaka od fermentirane ribe s kojom su se prvi u Europi susreli Britanci u 17. stoljeću. Uz originalni recept, pri povratku su krenuli razvijati i svoje varijacije kineskog umaka – s gljivama, orašastim plodovima, školjkama i inćunima.

No, najvažniji sastojak nedostajao je sve do 19. stoljeća. Tek je 1812. godine zabilježen prvi recept koji je sadržavao rajčicu kao glavni sastojak. Ketchup od rajčice ubrzo je postala omiljena varijanta ovoga umaka, a industrijskom proizvodnjom ketchup kakvoga poznajemo danas zauzeo je svoje zasluženo mjesto kao prvi među umacima.

Najpoznatiji i najukusniji kulinarski par
Danas je spoj slanih i hrskavih prženih krumpirića i slatkastog ketchupa dobro poznata kombinacija diljem svijeta, ali i savršen način kako proslaviti Svjetski dan prženih krumpirića. U hrvatskim krajevima omiljen prilog brojnim jelima, pa tako i krumpirićima, upravo su Zvijezdini ketchupi, jedinstvenog okusa i od pomno odabranih sastojaka. Ovisno o ukusu, odaberite blagu ili ljutu varijantu i uživajte u tradicionalnoj proslavi Svjetskog dana prženih krumpirića.
 
 
Komentari
+2
 
valleballe
  • 14.7.2017 12:09:54
  • Bodova: 1505
  • Prijavi
daaaaaaa, volim :)
anna-herman
  • 14.7.2017 9:16:22
  • Bodova: 54598
  • Prijavi
Hehe, nisam ni znala da je bio Dan krumpirića, a baš smo ih jučer jeli. Dakle proslavili smo ga na najbolji mogući način. :) BTW, ne znam nikoga tko ih ne voli.