Uskrsno obilje na stolu - isprobajte ove recepte

Uskrsno obilje na stolu - isprobajte ove recepte

Nakon strogog posta, Uskrs se obilježava bogatim doručkom i ručkom

Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno, a posebice hrana koja se nosila na uskrsni blagoslov u crkvu.

Jaja, šunka, pecivo od dizanog tijesta, pečenke od janjetine ili svinjetine... Svi znaju što se jede za taj najveći kršćanski blagdan.

Iskoristite ove blagdane i uskrsni stol obogatite tradicionalnim, ali i novim i zanimljivim jelima i slasticama.

Krenimo od pince - kraljice uskrsne trpeze...
 
Foto: SaM470 - fotolia

Pinca



Sastojci:
1 kg brašna za dizana tijesta
2.5 dcl mlakog mlijeka
8 žumanjaka
200 g maslaca
200 g šećera
3 vanilin šećera
2 kore od limuna (ili naranče)
sol
0,10 dl ruma
80 g svježeg kvasca (dvije kockice)

Priprema:
Kvasac rastopite u 1.5 dcl mlijeka u koji ste dodali žlicu šećera, pa ga pokrivenog stavite na toplome da uzraste. U jednu posudu stavite brašno, a u drugoj posudi pomiješajte 1 dcl mlijeka, žumanjke, otopljeni maslac (mlaki), šećer,  vanilin šećer, sol, ribanu limunovu koricu i rum. Toj smjesi dodajte i kvasac te promiješajte. Zatim u sredini brašna napravite jamicu te u nju ulijte tekuću smjesu. Umijesite čvršće tijesto, dobro ga izradite, pa ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu da se diže nekoliko sati.
Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Pince stavite na papir za pečenje i pokrivene ostavite na toplome. Nakon sat ili dva, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, od sredine prema kraju, i posipamo krupnim šećerom. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 180°C oko 45 minuta.
1/11
 
Komentari
+2
 
ona719
  • 12.4.2017 14:24:08
  • Bodova: 9138
  • Prijavi
Lijepo izgleda.
nyna_31
  • 12.4.2017 10:59:22
  • Bodova: 16128
  • Prijavi
Ukusno...
dorryy00
  • 12.4.2017 8:29:59
  • Bodova: 27365
  • Prijavi
Mogla bih isprobati ova punjena jaja
samachan
  • 11.4.2017 20:11:06
  • Bodova: 14804
  • Prijavi
Ovi slatki recepti su mi najprimamljiviji
malikekoserk1
  • 11.4.2017 15:24:08
  • Bodova: 22408
  • Prijavi
Pinca mi je najdraža za Uskrs obožavam ju. I vrijeme je da ju sama napravim.