Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Uskrsne slastice

Uskrsne slastice

Nema Uskrsa bez pravog domaćeg mirisa dizanog tijesta.

Za Uskrs se peku dizani kolači. Naravno oblik im je prigodan - peku se pletenice s jajima - stari običaj u mnogih naroda. U ovim poslasticama uživat će djeca, ali ni odrasli im neće odoljeti.

Vijenac s jajima

50 dag brašna
omot instant-kvasca
12 dag šećera
10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema
12 dag margarina
sasvim malo soli
1/4 l mlijeka

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu.
Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.

Zečići i kokice

60 dag brašna,
4 dag kvasca,
1/4 l mlijeka,
10 dag maslaca,
2 jaja,
1/2 žlica soli,
6 dag šećera,
naribanu koricu 1/2 limuna,
1 žutanjak,
razne ukrase

Priprema:
Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte malo šećera i brašna, te držite na toplom da se digne. Mikserom izmiješajte jaja, sol i preostali šećer. Brašnu dodajte smjesu jaja, dignuti kvas, otopljeni maslac i limunovu koricu. Dugo i čvrsto mijesite. Držite na toplom 15 minuta. Premijesite i držite još 15 minuta na toplom. Tada ponovo premijesite i razvaljajte da bude 1 cm debelo. Od papira načinite "kroj", pa izrežite zečiće i kokicu. Tijesto premažite žutanjkom i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva. Ukrasite po želji.

Pinca s čokoladnim preljevom

1 kg brašna
30 dag šećera
22 dag maslaca
20 dag čokolade za kuhanje
25 dag pinjola ili badema
15 dag grožđica
10 dag ušećerenog voća
10 dag kikirikija
10 dag suhih smokava
naribana korica 1 limuna
2dl mlijeka
čašica ruma

Priprema:
Prosijte brašno na radnu površinu, u sredini načinite udubinu, te u nju stavite otopljeni maslac i šećer. Dugo i čvrsto mijesite. Nasjeckajte pinjole, ušećereno i suho voće, naribajte limunovu koricu, a grožđice dobro operite. Dobivenom tijestu pomalo primiješajte rum i mlijeko, naizmjence s ostalim sastojcima (osim čokolade). Oblikujte okrugli kruh, ukriž zarežite, pa pecite otprilike 1 sat u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Ispečeno i ohlađeno prelijte otopljenom čokoladom.

Voćne tortice

za tijesto:
30 dag brašna
20 dag margarina
10 dag šećera
1 vanilin-šećer
2 jaja
naribana korica limuna
brašno i masnoća za kalupiće;

za nadjev: 
malo pekmeza
konzerva kompota od bresaka
5-8 kivija
1 omot bezbojnog preljeva za tortu
1 dl slatkog vrhnja
1 vanilin-šećer

Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, masnoće, obje vrste šećera,limunove korice i jednog jajeta. Neka odleži pola sata u hladnjaku. Razvaljajte na 3 mm debljine, izrežite krugove i utisnite ih u kalupiće. Od preostalog tijesta narežite trake, savijte ih i prilijepite za rub. U torticu utisnite aluminijsku foliju da tijesto ne sklizne dok se peče. Jaje umutite i premažite rub tortica. Pecite ih 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Ohlađenima izvadite foliju i iznutra ih namažite pekmezom. Dobro ocijedite i narežite breskve. Ogulite i narežite kivije, pa voće ukrasno poslažite. Načinite preljev prema uputi na omotu, prelijte torticu. Istucite slatko vrhnje s vanilin-šećerom i ukrasite.


Jaja u gnijezdu

60 dag duboko zamrznutoga lisnatog tijesta
4 žutanjka
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka
1 vanilin-šećer
2 žlice šećera
2 dl slatkog vrhnja
staklenku kompota od bresaka, malo brašna

Priprema:
Odrežite malo otopljenog tijesta za ukras, a ostalo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u četverokut 30 x 22 cm. Polegnite na ovlaženi lim. Od odrezanog tijesta načinite 6 dugačkih (30 x 1 cm) i 8 kratkih (20 x 1 cm) trakica. Ukrasno ih savijte i polegnite na tijesto. Žutanjak pomiješajte sa žlicom vode i premažite tijesto. Pecite ga 40-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Neka se ohladi. Škrobno brašno otopite u 2 žlice mlijeka, dodajte preostalo mlijeko, šećer i vanilin-šećer pa kuhajte miješajući da se zgusne: namiješajte jedan po jedan 3 žutanjka. Neka se ohladi. Istucite slatko vrhnje i primiješajte kremi. U svako "gnijezdo" stavite po polovicu breskve iz kompota (dobro ih ocijedite!) pa oko svake naštrcajte kremu.

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 25.3.2013 8:28:06
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Prosle godine sam radila prvi put sunku u tjestu. Bila je grozna :(! Tjesto je zavrsilo u smecu, a sunkicu sam jos morala kuhat. Ove godine idemo u Medjugorje, pripremam se na ogromnu guzvu, i lijepo vrijeme provedeno na lijepom mjestu :)
senana
  • 20.8.2009 19:47:45
  • Bodova: 18
  • Prijavi
kako ćekati uskrs ovo treba odmah probati
zaks
  • 16.4.2009 22:56:04
  • Bodova: 926
  • Prijavi
mmmmm...i meni ova pinca predobro izgleda a vjerujem da je okus još bolji...
konj
  • 9.4.2009 9:07:11
  • Bodova: 37
  • Prijavi
Odlično i hvala na ovom receptu za Pincu. Radit ću je u subotu
xena4996
  • 8.4.2009 19:22:31
  • Bodova: 110
  • Prijavi
teško se odlučiti koji je najbolji
snjezanas
  • 8.4.2009 17:26:00
  • Bodova: 55
  • Prijavi
Mmmmm, kako fino izgledaju ova peciva i ostale delicije. Bacam se na posao!
brioni
  • 8.4.2009 16:11:52
  • Bodova: 309
  • Prijavi
I ja ! Pozz
leptir
  • 8.4.2009 13:33:14
  • Bodova: 2765
  • Prijavi
Slažem se nema Uskrsa bez pravog domaćeg mirisa dizanog tijesta!! I ja ću sigurno nešto od ovoga napravit!
smedja5274
  • 8.4.2009 13:13:12
  • Bodova: 28
  • Prijavi
Nesto od ovoga cu morati napraviti!!!!