U sezoni: odlični recepti s keljom pupčarem

U sezoni: odlični recepti s keljom pupčarem

Prokulice možete voljeti ili mrziti, ali ove recepte morate isprobati!

Kelj pupčar ili kako ga mi u našem dijelu Lijepe naše zovemo – prokulice poznate su ne samo kao ukusan prilog brojnim jelima, već i po svojoj sposobnosti da potaknu obnavljanje DNA u stanicama te pomažu blokirati rast stanica raka. Ove maleni zeleni pupoljci jedan su od najsnažnijih pripadnika iz porodice kupusnjača. Možete ih kuhati u vodi, na pari ili grilati (ako su mlade čak i jesti sirove), kombinirati s cijelim nizom začina te poslužiti zasebno ili kao divan prilog uz meso.

Ne volite kelj pupčar? Dajte mu priliku. Isprobajte neki od ovih recepata, nećete požaliti!
 
Foto: © ruslan_100 - fotolia

Gratinirani kelj pupčar



Za 6 osoba

2 žlice maslaca (za mazanje vatrostalne posude i sitno nasjeckan povrh jela)
malo soli
malo papra
500 g kelja pupčara, bez korijena i vanjskih listova
 1 jaje
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
1/3 šalice kiselog vrhnja
1/2 šalice naribanog Gouda sira
1/2 šalice krušnih mrvica

Stavite grijati pećnicu na 200 ºC. Očistite prokulice i stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte 8 do 10 minuta dok ne omekšaju malo. Ocijedite ih i ugrubo nasjeckajte. Vatrostalnu posudu namažite maslacem te unutra rasporedite kelj pupčar. Umutite jedno jaje, dodajte malo soli i papra, te dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Polijte kelj pupčar vrhnjem i jajem te na kraju pospite sirom i krušnim mrvicama te sitnim komadićima maslaca. Pecite dvadesetak minuta dok ne porumeni i lijepo se zapeče.
Izvor: foodnetwork.com
1/6
 
Komentari
+2
 
irija
  • 12.4.2016 9:40:23
  • Bodova: 51313
  • Prijavi
odlično,ovo ču svakako isprobati
reni1
  • 21.3.2016 9:31:15
  • Bodova: 3117
  • Prijavi
Kada nemam u vrtu, kupim smrznute. Djeca ih nisu bas volila dok su bili mali, ali sada....mmm
haruno8
  • 8.3.2016 17:58:08
  • Bodova: 2928
  • Prijavi
ja prokulice samo skuham u vodi i to je to :)
bucki
  • 2.3.2016 20:48:35
  • Bodova: 392
  • Prijavi
Obozavam prokulice. Najcesce ih skuham u slanoj vodi, izmjesam sa kuhanim krumpirima, dodam maslaca i par listova rikole ili blitve i super prilog uz ribu.
financije
  • 2.3.2016 19:57:27
  • Bodova: 2097
  • Prijavi
Obozavam prokulice a najvise na salatu mozd nesto i od ovog probam
keke38
  • 2.3.2016 19:13:24
  • Bodova: 22608
  • Prijavi
obožavam prokulice, odlične su, ali rijetko gdje ih se može naći smrznute, spremne za pripremu....
evaiv
  • 2.3.2016 14:27:45
  • Bodova: 9249
  • Prijavi
Obožavam ga spremljenog na sve načine
lana010
  • 2.3.2016 13:42:44
  • Bodova: 17544
  • Prijavi
Obožavam kelj pupčar.
tatjana23
  • 2.3.2016 7:05:08
  • Bodova: 14242
  • Prijavi
Obožavam ga, jučer sam ih baš ubrala u vrtu.. Najbolje ih je lagano kuhati na pari i dodati maslac ili maslinovo ulje.
canyon
  • 2.3.2016 6:55:47
  • Bodova: 16818
  • Prijavi
Volim i slažem na razne načine. Ok je.