Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sve što trebate znati o kiseljenju povrća i nekoliko odličnih recepata

Sve što trebate znati o kiseljenju povrća i nekoliko odličnih recepata

Vrijeme je za spremanje zimnice!

Općenito o kiseljenju

Povrće se može ukiseliti dodatkom octa ili tako da se stvore svi uvjeti kako bi se u povrću stvorila mliječna kiselina, koja će isto tako čuvati povrće od kvarenja (kao pri kiseljenju kupusa).

Za kiseljenje povrća najbolje je uzeti staklenke veličine 2 do 3 litre, jer se načeta staklenka treba odmah trošiti, što je pogotovo važno ako dodaje manje octa. Trebaju imati stakleni poklopqac ili se vežu celofanom. Ne preporučuje se limeni poklopac, jer kiselina i sol djeluju na lim, pa može doći do kvarenja okusa povrća.

Pri kuhanju i pripremanju povrća također treba paziti kakvo se posuđe upotrebljava. Nikako ne treba upotrebljavati cinčano posuđe, jer cink uništava boju povrća. I žlice kojima se miješa povrće trebaju biti drvene. 

Povrće se sprema ili cijelo ili izrezano na jednake dijelove. U pojedinačnim receptima bit će naznačeno kako treba usitniti povrće. Ne treba miješati cijelo i izrezano povrće jer će biti nejednoliko ukiseljeno.

Valja naročito paziti na ocat. Nije svejedno kakav se ocat upotrebljava. Na svakom octu koji kupite u trgovini piše koliki je postotak octa i pri dodavanju octa toga se treba pridržavati. U nas je uglavnom u prometu 9%-tni ocat. Ne treba ga upotrebljavati cijelog, nego ga treba razrijediti. Ako se želi dobiti 4,5%-tni ocat, onda se na 1 litru 9%-tnog octa doda jedna litra vode, a ako se želi dobiti 3%-tni ocat, onda se jednoj litri 9%-tnog octa dodaju 2 litre vode. 

Neki dodaci naročito utječu na okus ukiseljenog povrća – luk, bijeli luk, lovorov list, kopar, list vinove loze, hren... Njih treba dodavati prema vlastitom ukusu i običaju. 

U nastavku vam donosimo klasične recepete za pripremanje ukiseljenog povrća.

 
Gljive u octu

1 kg očišćenih gljiva
0,5 litre 3%-tnog octa
5 dag soli
lovorov list i papar u zrnu

Gljive se dobro operu i očiste. Manje se stavljaju cijele, dok se veće razrežu po duljini gljive.

Očišćene gljive stave se u ključalu vodu, kuhaju 2 minute, a zatim se preliju hladnom vodom i ocijede. Stavljaju se u manje, zagrijane staklenke, stavljajući povremeno pomalo lovorovog lista i papra. Zatim se preliju kipućim octom, zavežu celofanom i pokriju pokrivačem.

Nakon 24 sata stavljaju se u smočnicu. 
1/6
 
Komentari
+2
 
zeljkica67
  • 14.9.2017 22:17:12
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Ja kiselim krastavce u bačvi. Sigurno se pitate zasto. Imamo mali podrum i tako mi je najjednostavnije. Prvo 5 kg krastavaca stavimu perilicu rublja, ali isklljucim centrifugu i temperaturu, i stavim na brzo pranje. Mislite da se u tvornicama peru rucno. Svi u mojoj obitelji su ih pooceli tako prati. Smjesu napravim od 2 Pikantfixa, 1 l octa, 4 l vode 250 gr secera, 150 gr soli 1 konzervans i 1 viinobran. Moze stajati i po 2 godine.
ana82
  • 14.9.2017 21:11:59
  • Bodova: 49644
  • Prijavi
joooj ja moram turšiju napravitibu subotu, a bas nemam neke volje
pcelicamaja38
  • 14.9.2017 17:49:02
  • Bodova: 7688
  • Prijavi
A jučer išla i po nove teglice :) ni ja ne radim ovako ,više manje se držim recepata gospođe Meme sa colinarke a kiselu papriku bez kuhanja . Neki dan sam kiselila čak i tikvice jer sam ih probala nedavno i super su mi.
Moderator
-blackswan-
  • 14.9.2017 13:18:31
  • Bodova: 71350
  • Prijavi
Bome, i kod mene je slično Pčelice, sve sam teglice već potrošila i napunila :) iako ovi recepti i savjeti mi se baš ne sviđaju, ja radim sasvim drugačije...
pcelicamaja38
  • 14.9.2017 13:12:56
  • Bodova: 7688
  • Prijavi
Ovih dana skoro nema dana da nekakvu teglicu ne složim i to me jako veseli...