Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Slatko za blagdane: Caprese torta i božićni puding

Slatko za blagdane: Caprese torta i božićni puding

Isprobajte ove recepte u danima koji nam predstoje

U očekivanju najljepšega obiteljskog blagdana, Božića, polako počinju i pripreme za božićnu gozbu. Razmišljate li o kolaču kojim biste iznenadili obitelj i goste za božićne blagdane? Zašto ne biste isprobali neke od ovih klasičnih deserata...

 
Torta Caprese


Ako se neka torta mora naći za vašim blagdanskim stolom ovoga Božića, onda je to svakako tradicionalna talijanska poslastica koja se priprema od čokolade i badema ili oraha, a bez brašna. Jedna je od najpoznatijih talijanskih torti, prefina i sočna, idealna za predstojeće blagdane. Prednost joj je i jednostavna priprema. Caprese torta ime je dobila prema otočiću Capriju odakle potječe, a uz njezin se nastanak vežu čak i legende.

Jedna legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udana za napuljskoga kralja. Princeza je od talijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju inačicu čokoladne torte s bademima koji se u Napulju često upotrebljavaju. Druga legedna spominje talijanskog slastičara koji je 1920-tih godina u svojoj slastičarnici turistima pripremao čokoladnu tortu te je u originalni recept slučajno zaboravio dodati brašno. U tome i jest najveća tajna ove torte koja je osvojila svakog tko ju je kušao – u njoj nema tradicionalnoga bijelog brašna. Zamijenilo ga je bademovo brašno, odnosno, mljeveni bademi.
 
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
2 vanilijina šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
100 g badema
100 g oraha
100 g lješnjaka
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče

Priprema:
Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijinom šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu narančinu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospite šećerom u prahu.

 
1/2
 
Komentari
+2
 
zeljkica67
  • 16.12.2017 20:59:40
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Caprese torta mi se čini super.
anisa
  • 15.12.2017 15:05:58
  • Bodova: 23227
  • Prijavi
torta mi tjera slinu na usta,nevjerojatno
tkolac26
  • 15.12.2017 8:52:06
  • Bodova: 6616
  • Prijavi
Puding mi se baš i ne sviđa,ali torta je mrak.
malikekoserk1
  • 14.12.2017 15:51:26
  • Bodova: 15025
  • Prijavi
Mrak , genijalni recepti , ova torta će biti na blagdanskom stolu.
russiangirl
  • 14.12.2017 15:49:23
  • Bodova: 17038
  • Prijavi
Ova torta je odlična, jednostavna, bez suvišnih i ludih sastojaka. Volim ovakve recepte.
natko1
  • 14.12.2017 15:29:39
  • Bodova: 12668
  • Prijavi
uh kako bi sad jedan komad Caprese torte!!!
-itka-
  • 14.12.2017 15:15:36
  • Bodova: 44875
  • Prijavi
Uuuuuu...ma prefino sve...izgleda, savršeno.
caprica6
  • 14.12.2017 15:04:58
  • Bodova: 7693
  • Prijavi
Božićni puding je pak, druga priča! Ništa ne valja i čisti dokaz da Britanci nemaju pojma što je dobra spiza
caprica6
  • 14.12.2017 15:03:37
  • Bodova: 7693
  • Prijavi
Caprese torta mi je omiljena talijanska slastica.. savršena i ukusna
myst
  • 14.12.2017 14:57:52
  • Bodova: 729
  • Prijavi
Caprese torta izgleda jednostavno i sastavom jako fino :O