Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Slasni recepti s porilukom!

Slasni recepti s porilukom!

Donosimo vam par prijedloga za savršene obroke s porilukom

Poriluk je namirnica u najbližem srodstvu s lukom i češnjakom. Potječe još od starih Rimljana i Grka te je već tada bio cijenjen kao iznimno ljekovita namirnica. Odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline, vitamina B6 i C. Poriluk sadrži tvari koje djeluju kao prirodni antibiotik, snizuju kolesterol i krvni tlak, a u prehrani se mogu pripremati na razne načine. Vrlo je važan kao povrće, a koristi se cijeli - i bijela stabljika i zeleno lišće. Provjerite recepte koje smo odabrali za vas - vjerujemo da ćete neke od njih poželjeti isprobati već danas!

P.S. - Jeste li znali da je poriluk zaštitni znak Walesa?

Izvor: simplyrecipes.com,
marthastewart.com
Foto: freedigitalphotos.net

Zapečeni poriluk i šparoge

Sastojci:

3 deblje kriške pancete, narezane na manje komadiće
1 paket šparoga, očišćenih i narezanih na manje komadiće
6 kriški kruha, izrezanih na komadiće, zajedno s korom
2 poriluka, očišćena i narezana na manje kolute
2 žlice maslaca
pola male šalice feta sira
8 jaja
2 šalice mlijeka
pola žličice majčine dušice
1 žličica soli
malo mljevenog papra
1/4 šalice parmezana

Postupak:

Stavite pancetu u tavi na srednju laganu vatru i pržite 10-12 minuta, lagano miješajući. Dok se slanina prži, pripremite kruh. Ako je kruh svježi, narežite ga na kockice, rasporedite na tepsiju i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta kako bi se osušio. 

U posebnu posudu stavite vodu da provrije i unutra šparoge, na jednu minutu. Izvadite šparoge i stavite u hladnu vodu na par minuta. Izvadite slaninu iz tave te u nju dodajte maslac i poriluk te dinstajte 10-15 minuta dok ne omekša. 

U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, feta sir, majčinu dušicu, sol i papar. U istu smjesu stavite kruh i pritisnite prema dolje te dodajte poriluk i šparoge. Lagano promiješajte.

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Jednu žlicu maslaca upotrijebite da namažete protvan u koji ćete staviti sve sastojke. Na to pospite slaninu i lagano zalijte smjesom od jaja, poriluka i šparoga. Pospite naribanim parmezanom.

Pecite 45 minuta, to jest dok se gornji dio lagano zarumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi, barem 5 minuta.
1/6
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
jaca41
  • 7.5.2016 9:02:02
  • Bodova: 6074
  • Prijavi
Baš sam si ubrala poriluka kod mame pa ću isprobati jedan od recepata danas.
babydoll16
  • 19.1.2016 11:48:38
  • Bodova: 7494
  • Prijavi
Obožavam poriluk! Najfiniji mi je u kaši od ječma (neki to zovu "ričet"). Mljac!
neko-san
  • 19.1.2016 8:07:47
  • Bodova: 21923
  • Prijavi
Volim poriluk iz pećnice, a ovi brusketi mi se čine zanimljivima.
kuota
  • 18.1.2016 21:55:35
  • Bodova: 19515
  • Prijavi
Njam,njam poriluk. Jako ga volim i ovi recepti su odlični...najomiljeniji mi je kao varivo, ali dolazi u obzir i u svim drugim varijantama.
merida
  • 18.1.2016 20:18:51
  • Bodova: 21616
  • Prijavi
Obožavam ga,pravim varivo a mama pravi pitu od poriluka sa svježim kravljim sirom. Recept poriluk,piletina i gljive mi je mljac i uskoro ga pravim
nina_d
  • 18.1.2016 20:12:23
  • Bodova: 9360
  • Prijavi
Mmmmmm... Volim poriluk!
didona
  • 18.1.2016 20:08:22
  • Bodova: 19170
  • Prijavi
Fini recepti, volim poriluk.
bluna
  • 18.1.2016 14:26:57
  • Bodova: 31505
  • Prijavi
Poriluk mi je super povrće ali i ne znam povrće koje ne volim.
rozanna
  • 18.1.2016 14:05:56
  • Bodova: 34086
  • Prijavi
Poriluk,šparoge, tikvice...sve super povrće. Kad god imam priliku je na meniju, i baš neki dan gledam tv i pitu od poriluka i piletine,super za neki ručak, kao i sve ovo ovdje. Tko voli poriluk, voli ga na sve načine.
dorryy00
  • 18.1.2016 13:43:31
  • Bodova: 25721
  • Prijavi
Obožavam miris poriluka:)