Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Ukusno i fino, a jednostavno za pripremiti!

Pekmez je stari način pripremanja voća. Karakteristika mu je što se dodaje nešto manja  količina šećera nego u džemove, a kuhanjem se nastoji dobiti masa koja će imati manje vode, pa prema tome i veću količinu koncentracije šećera koji se nalazi u voću.

Priređuje se tako da se voće samelje ili gnječi i jedno vrijeme kuha, a kada se dovoljno zgusne onda se dodaje šećer i kuha dotle dok se pekmez ne zgusne, odnosno dok gustoća nije takva da se pri miješanju vidi dno.

Ovdje treba spomenuti posebnu vrstu pekmeza koji je uobičajen kod nas. To je pekmez od šljiva bez dodatka šećera. Ne bi ga trebalo zaboraviti i zbog njegova specijalnog okusa a ni kao nacionalnu prerađevinu od voća.

Da spomenemo i kako pripremiti staklenke -  njih i poklopce operite pa staklenke stavite u pećnicu na 80 - 100 stupnjeva da se osuše i zgriju, a poklopce prokuhajte u čistoj vodi, osušite i ostavite u suhoj krpi.
Varijacije sa šljivama

Pekmez od šljiva (bez šećera)

šljive (koliko želite)

Šljive se operu, izvade im se koštice i stave na kuhanje u široku posudu. Pekmez se kuha uz neprestano miješanje. Kuhati ga treba dotle dok se prilikom miješanja pekmeza ne vidi dno, odnosno dok pekmez ne pada u komadima s drvene žlice kojom se miješa.
Šljive se mogu prirediti i tako da se najprije samelju u stroju za mljevenje mesa i onda kuhaju kao što je gore opisano.
Ovo je tradicionalni recept bez šećera i bez guljenja šljiva koji ima svoj osobiti okus.

Pekmez od šljiva s octom

5 kg šljiva
2 dl vinskog octa
1,5 kg šećera
1 vanilija
 2 dl ruma

Šljive se operu, očiste od koštica, preliju octom i kuhaju 15 do 20 minuta. Poslije toga se doda šećer i kuha dok se pekmez ne zgusne. Doda se vanilija i rum, malo promiješa i skida sa štednjaka.
Vruće staklenke se pune pekmezom, ostave na toplom mjestu da se uhvati korica na površini, a zatim poklope.

Pekmez od šljiva i rajčica

3 kg šljiva
1 kg rajčica
1 kg šećera

Šljive se ogule i očiste od koštica. Rajčice se ogule, prokuhaju i procijede. Dodajte im šljive i kuhajte 35 minuta, a zatim i šećer te kuhajte dok se pekmez ne zgusne. Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke. Odmah poklopite i okrenute na poklopce te ostavite tako 5 minuta da se stvori vakuum.
1/4
 
Komentari
+2
 
pitomi
  • 8.10.2017 15:02:30
  • Bodova: 1229
  • Prijavi
pekmez od aronije .odličan je
lella13
  • 3.10.2017 22:30:19
  • Bodova: 2276
  • Prijavi
Meni najdraži pekmez od šljiva.. :)
pumpkin08
  • 28.9.2017 8:27:03
  • Bodova: 223
  • Prijavi
Dunje sam rijesila (pekmez i kompot) ,sad jos pekmez od sljiva i moja slatka zimnica je spremna...Imam jos nesto iz ljetne proizvodnje (kupine,jagode i maline)Bit ce palacinki, krafna i ostalih delicija....
zeljkica67
  • 19.9.2017 10:59:02
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Ja dam prošli tjedan napravila pekmez od kupina i čokolade za kuhanje. Neobična kombinacija , ali izvrstan je.
barbiee
  • 9.9.2017 1:17:13
  • Bodova: 5334
  • Prijavi
Obožavam pekmeze od sljiva.. naravno domace..ipak domace je domace ??
zeljkica67
  • 9.9.2017 0:18:22
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Ja sam lani pravilaa pekmez od smokava, ali nisam dodaavala secer jer ssu bile jako slatke. Sve smo ppojeeli ttoliko je bio dobar.
azul
  • 8.9.2017 15:48:08
  • Bodova: 1452
  • Prijavi
Moja doza već spremna za zimu.
oprezna
  • 7.9.2017 20:00:57
  • Bodova: 131864
  • Prijavi
Ecume, koliko vremenski traje pečenje u pećnici ?
ecume
  • 7.9.2017 10:14:53
  • Bodova: 6580
  • Prijavi
Od šljiva je najbolji bez šećera. Ja ih operem, osušim, narežem i stavim u pećnicu dok ne nastane pekmez :)
merida
  • 6.9.2017 23:23:55
  • Bodova: 21755
  • Prijavi
Muž i ja smo ovo ljeto prvi puta sami radili pekmez od marelica i stvarno je za prvi put ispao odlično. Uvijek ga mama radi i mislila sam da je to nešto komplicirano, ali iznenadili smo se koliko je jednostavno i lako napraviti fini domaći pekmez.ana 82 vjerujem ti u potpunosti...sjećam se još kao dijete da sam kod bake imala priliku probati pekmez od rajčice u slatkoj varijanti, znači ne pekmez recimo za sos od rajčica nego baš slatki vjerojatno miješan sa još nekim voćem. Doslovno je bio grozan meni osobno, konkretno u palačinkama da sam na prvom zalogaju odustala. Povrću je mjesto u jednoj košari, a voću u drugoj i ja se držim tog pravila.