Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Kraljica kasnog ljeta koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu

Sezona je šljiva, a iako su nam poznate još od davnina, one su danas u kulinarstvu često neopravdano zanemarene.
 
U narodu su najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke.
 
Naime, šljive se s pravom mogu nazvati supervoće jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor, željezo... Osim toga, šljive obiluju vlaknima pa su odlične za probavu, a sadrže i antioksidanse koji djeluju anti-upalno te štite zdravlje stanica.
 
Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje kostiju, povoljno utječu na raspoloženje a imaju i malo kalorija pa su odličan izbor za međuobrok. Dakle, mnoštvo je razloga da ovu kraljicu kasnog ljeta uključite u svoju prehranu, a sa šljivama možete pripremiti i razne zanimljive recepte, pekmeze, umake i sl. Suhe šljive prava su poslastica koja se može jesti tijekom cijele godine, a odličan su izbor za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu.
 
Nekoliko zanimljivih recepata sa šljivama donosimo vam u nastavku.
 
Foto: Unsplash
 
 
 
Desert sa šljivama

Sastojci (bez jaja i orašastih plodova)

Za krupne mrvice tijesta
250 g brašna tipa 405
125 g hladnog maslaca, narezanog na kocke veličine 2,5 cm
100 g smeđega ili šećera od šećerne trske

Za nadjev
1 kg očišćenih šljiva, prepolovljenih
150 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
prstohvat mljevenog pimenta

PRIPREMA 10 minuta
PEČENJE 45 minuta
ZA 4 - 6 osoba


Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte maslac pa prstima izradite krupne mrvice tijesta. Umiješajte šećer. 
3. Izmiješajte šljive, šećer i začine, stavite ih u vatrostalni kalup za nabujak i prekrijte mrvicama tijesta. Pecite oko 45 minuta da tijesto dobije zlatnosmeđu boju i šljive budu pečene.

 
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
1/6
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 1.9.2018 18:46:03
  • Bodova: 46265
  • Prijavi
Nedostaju mi slike.
prdiguza
  • 29.8.2018 10:38:51
  • Bodova: 221
  • Prijavi
Najesču se šljiva dokne dobijem sraćku.
12345kike
  • 28.8.2018 16:02:56
  • Bodova: 34027
  • Prijavi
Volim šljive i radujem se isprobavanju ovih recepata.
malikekoserk1
  • 28.8.2018 14:56:54
  • Bodova: 14709
  • Prijavi
Obožavam šljive , baš sam se ih najela ovih dana, hvala na super receptima , sada ostatak šljiva treba iskoristiti za druge poslastice.
sneki2
  • 28.8.2018 14:15:47
  • Bodova: 47281
  • Prijavi
Moje su u teglicama (u obliku pekmeza) završile još prije dva tjedna..