Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sezona je mladog luka, a mi imamo tri fora recepta koja možeš isprobati

Sezona je mladog luka, a mi imamo tri fora recepta koja možeš isprobati© Instagram

Odlična juha, proljetni stir-fry i slane palačinke s mladim lukom kao glavnom namirnicom

Mladi luk jedna je od onih namirnica koja je istinski vjesnik proljeća. Zajedno s češnjakom, lukom, porilukom i vlascem spada u biljnu porodicu Allium, a obiluje brojnim vitaminima, mineralima i antioksidansima

Osim toga, savršen je izbor za sve koji pokušavaju smršavjeti jer ima malo kalorija. S druge strane, bogat je vlaknima, sadrži vitamina A, C i K, ali i vitamine B-skupine.   

(Foto: www.profimedia.hr)

Iako su bijele glavice mladog luka njegov najpopularniji dio, ne smijemo zanemariti njegove zelene listove, čije su nutritivne vrijednosti čak i veće od onih u glavici. 

Zdravlje srca i krvožilnog sustava, očiju, kosti i zubi, snižavanje razine šećera u krvi, smanjenje upala te bolja probava samo su neke od njegovih zdravstvenih prednosti, a budući da je upravo proljeće sezona mladog luka - pronašle smo neke zanimljive, jednostavne i zdrave recepte koji ga sadrže. 
 
Juha od mladog luka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth Stark (@brooklynsupper) on



Sastojci:
  • 450 g mladog luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 šalice od 2dcl vode
  • sol, papar
  • 1 veći krumpir
  • 4-5 stabljika vlasca
  • pola šalice od 2 dcl naribanog parmezana

Priprema:

1. Zagrij maslinovo ulje u loncu, dodaj usitnjeni češnjak na desetak sekundi, a nakon toga i nasjeckani mladi luk. Pirjaj 5 minuta na laganoj vatri. 

2. Dodaj oguljeni i narezani krumpir na kockice. Posoli i popapri te sve dobro promiješaj. Dodaj vode, još jednom pomiješaj i prekrij poklopcem. Kuhaj na srednje jakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha u potpunsoti. 

3. Sa štapnim mikserom izblendaj juhu dok ne dobiješ glatku smjesu. Juha bi trebala biti dosta gusta. Nakon blendanja dodaj žličicu soja sosa i ostavi neka se krčka jooš 4-5 minuta. 

4. Ako ti je juha pregusta, dodaj još vode (ili povrtnog temeljca). Na kraju po želji dodaj nasjeckani vlasac i naribani parmezan. 
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2