Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sezona je mahuna - isprobajte ove recepte

Sezona je mahuna - isprobajte ove recepte

Ukusne i veoma zdrave, a zato što dobro podnose smrzavanje možemo ih jesti cijelu godinu

Ako ste odlučili da se mahunarke što češće nađu na vašem tanjuru, donijeli ste odličnu odluku za svoje zdravlje. Malo je namirnica koje se prema nutritivnoj vrijednosti mogu natjecati s mahunarkama, koje su bogati izbor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama koje mogu zamijenii i meso.

Mahunarke su pune ugljikohidrata, škroba i celuloze, najbolji su izvor netopivih i topivih vlakna. I jedna i druga povoljno djeluju na organizam, s time da topiva vlakna dobro balansiraju masnoće u krvi, usporavaju razgradnju ugljikohidrata, šećera i njihovu apsorpciju u crijevima, te povoljno djeluju na sniženje razine glukoze u crijevima. U mahunarke pripadaju mahune, grah, grašak, soja, bob, leća, slanutak i kikiriki. Ljeto i rana jesen sezona su mahuna, pa njima posvećujemo ovaj put više prostora.

Ljetni ručak uz mahune

Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom. Najveću antioksidativnu snagu mahunama daju fitotvari poput karotenoida (lutein, beta-karoten) i flavonoida. Mahune su također bogate vitaminima A, K, B6, imaju povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog svojih antioksidativnih svojstava. Zbog velikog udjela karotenoida i flavonoida mahune imaju i izvrsna antiupalna svojstva. Ističu se i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.

Mahune dobro podnose zamrzavanje

Prilikom zamrzavanja mahune malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Prije spremanja u zamrzivač odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti. Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite.

Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Odlične su kao prilog mesnim jelima ili kao glavno jelo, a najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari. Zbog jednostavnosti pripreme i visoke nutritivne vrijednosti trebale bi pronaći mjesto na svakom jelovniku. Mahune na varivo su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom. Odlične su i pirjane s drugim povrćem kao prilog mesu. Od mahuna možemo napraviti i osvježavajuću salatu, koja je odlična pripremljena s dosta češnjaka i malo peršinovog lista ili kopra.
 
Foto: © MSPhotographic - fotolia

Salata od mahuna

Sastojci:
500 g mahuna
vezica rotkvica
150 g mini rajčica za preljev
50 ml maslinova ulja
žlica kopra
2 mlada luka
2 žlice limunovog soka
sol

Priprema:
Mahune očistite i narežite, pa kuhajte u slanoj vodi do 20 minuta. Ocijedite ih, isperite hladnom vodom i ohladite. Narežite rotkvice i mini rajčice i dodajte ih mahunama. Prelijte preljevom od navedenih sastojaka, dobro ohladite i poslužite.
1/4
 
Komentari
+2
 
marinamislav
  • 29.9.2016 16:30:53
  • Bodova: 1801
  • Prijavi
mahune žute ili zelene na salatu s maslinovim uljem i aceto -izvrsna salata.
canyon
  • 5.9.2016 9:47:44
  • Bodova: 11445
  • Prijavi
Volim mahune,one stapičaste žute ili zelene. Imam svoje recepte,prvo na lešo,onda na salatu a može i čušpajz.
merida
  • 4.9.2016 14:38:21
  • Bodova: 21616
  • Prijavi
Mahune na varivo su mi omiljene, gotovo svaki tjedan budu na meniju. Najdraže su mi uske žute.
nyna_31
  • 4.9.2016 12:03:31
  • Bodova: 16009
  • Prijavi
Volim mahune samo ako se dobro naprave..jednom sam bila našla recept za dinstane sa špekecom napravila i odlične.Kasnije zaboravila recept i nigdje ga više ne mogu naći.To je nešto prefino bilo...
angel0000
  • 3.9.2016 4:17:40
  • Bodova: 66914
  • Prijavi
obožavam mahune,sad bih sve ovo pojela ..osim prezli,njih ne volim..
bubamaja
  • 2.9.2016 23:48:36
  • Bodova: 3836
  • Prijavi
obožavam mahune na sve načine i u svako doba godine...svježe su malo finije, ali i one zaleđene su ok.
rozanna
  • 2.9.2016 23:23:23
  • Bodova: 34086
  • Prijavi
Nekad davno kao klinka nikad nisam voljela jesti mahune, no sada da, u svim kombinacijama, i mislim si čitajući recepte tko ne zna skuhati mahune...
anna-herman
  • 2.9.2016 18:02:05
  • Bodova: 54673
  • Prijavi
Mahune kao varivo su mi pravo ljetno jelo i često to pripremam ljeti. Baš volim njihov okus.
erik
  • 2.9.2016 17:16:56
  • Bodova: 28924
  • Prijavi
sve poznati recepti samo začini egzotični
irija
  • 2.9.2016 16:38:37
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Mahune obožavam,a pogotovo na salatu.