Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sezona je finih trešanja, evo zašto ih trebate jesti

Sezona je finih trešanja, evo zašto ih trebate jesti

Počela je sezona trešanja

S dolaskom svibnja započela nam je i sezona finih trešanja. Ovo ukusno i svima drago voće obiluje i mnogim nutrijentima te je nezobilazan sastojak mnogih kolača, domaćih sokova i kompota.
 
Slatke crvene bobice mnogima su neodoljive, a u njima možemo uživati bez imalo grižnje savjesti jer je riječ o jednoj uistinu super namirnici. Naime, trešnje sadrže vitamine kao što su A, B, C i K te minerale poput kalija, željeza, kalcija... Osim toga, sadrži i spojeve koji pomažu u borbi protiv raka te mnogih drugih bolesti kao što su artritis, srčane bolesti, itd. Pomažu i kod glavobolje, a sadrže i antioksidanse koji pomažu kod neutraliziranja slobodnih radikala. Također, potiču i proizvodnju kolagena koji je ključan za zdravlje kože i kostiju.
 
Istraživanja su pokazala da snižavaju i razinu lošeg kolesterola i šećera u krvi pa su dobar izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.
 
Imaju malo kalorija i prilično su zasitne pa su idealne kao međuobrok jer pomažu kod otklanjanja umora i iscrpljenosti.  Imaju vrlo nizak glikemijski indeks, pomažu kod raznih upala, a mogu pomoći čak i kod suzbijanja simptoma raznih alergija pa i astme. Imaju snažno proutupalno djelovanje.
 
Dakle, trešnje imaju višestruke koristi za naše zdravlje, dostupne su i rasprostranjene pa svakako ovih dana nastojte što više uživati u njihovim blagodatima.
 
U nastavku vam otkrivamo i nekoliko odličnih recepata s trešnjama...

Foto: Unsplash
 
Kompot od trešanja

Sastojci:
 
4 kg očišćenih trešanja
2 l vode
500 g šećera
1 žlica limunske kiseline ili sok od liscijeđenih imuna
 
Priprema:
 
Operite i očistite trešnje te ih posložite u staklenke koje ste prethodno pripremili. Vodu zagrijte do vrenja i dodajte šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu. Prelijte preko trešanja u staklenkama i dobro zatvorite. Staklene posložite u veliki lonac i potom stavite kuhati dok voda u staklenkama ne zavrije. Ostavite da se ohladi, a zatim pospremite na suho i hladno mjesto.
 
 
1/5
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 16.5.2018 15:13:35
  • Bodova: 8301
  • Prijavi
Obožavam ih , kada ih počnem jesti ne znam stati. Najviše volim biskit sa trešnjama , prefin mi je.
anatela
  • 16.5.2018 15:12:45
  • Bodova: 54293
  • Prijavi
Kad čitam koliko neka obična namirnica ima "indikacija" i koliko čudotvorno djeluje na zdravlje... pitam se hoće li se uskoro prodavati u ljekarni.... :D
zvjezdana1000
  • 16.5.2018 15:10:02
  • Bodova: 14572
  • Prijavi
Love:))))
valen-cia72
  • 16.5.2018 13:11:04
  • Bodova: 40723
  • Prijavi
Obožavam ih, još kad su ubrane iz mog voćnjaka, nešpricane....