Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Savršena za piknik, ali i ručak : donosimo ti recept za ukusnu mesnu pitu našeg food blogera

Savršena za piknik, ali i ručak : donosimo ti recept za ukusnu mesnu pitu našeg food blogera© Bojan Jambrošić

Kao što smo i najavile prošli tjedan i ovog petka donosimo vam novi recept Domagoja Turkalja. Ovaj put za piknik nam je pripremio mesnu pitu i mineraliziranu vodu

I ovaj tjedan nastavljamo s video receptima Domagoja Turkalja koji stoji iza youtube kanala 'Dodo i okusi kuhinje'. Nakon što se prošli tjedan spremali za piknik sada nam je Dodo napravio mesnu pitu i mineraliziranu vodu. 



MESNA PITA

Za mesnu pitu potrebno Vam je 500g lisnatog tijesta, koje ste sami napravili ili kupili gotovo. Recept za brzo i jednostavno domaće lisnato tijesto možete pogledati ovdje.
Za početak, dinstajte na dvije žlice zagrijanog biljnog ulja sitno sjeckanu glavicu crvenog luka. Kada malo požuti, dodajte 250g sjeckanih šampinjona, posolite sa žličicom soli i ostavite na vatri neka šampinjoni puste vodu i omekšaju. Zatim dodajte 900g mljevenog mesa (miješano svinjsko i juneće), promiješajte i usitnite meso, neka malo potamni, podlijte sa 1dcl bijelog vina te pustite da alkohol ispari. Dodajte pola žličice timijana (majčina dušica), 4 žlice pasirane rajčice te žličicu mljevenog papra. Meso poklopite i pustite da se dinsta 15-tak minuta dok razvaljate lisnato tijesto. 

Podijelite lisnato tijesto te 250g razvaljajte za donji dio i 250g za gornji dio pite, na veličinu kalupa. Donju polovicu lisnatog tijesta odložite u kalup i izbodite vilicom. 
Kada je meso dinstano, prebacite ga u drugu posudu te pustite da se malo ohladi.


Dodajte jedno sirovo jaje, 2 žlice sjeckanog svježeg peršina te 50 g naribanog parmezana i začinite sa soli još dodatno po želji. Sve promiješajte i prebacite na lisnato tijesto u kalupu za pečenje. Rasporedite smjesu podjednako po lisnatom tijestu, ali ostavite rub tijesta slobodno 1 cm. Na meso stavite drugo razvaljano lisnato tijesto, a rubove tijesta utisnite prstima ili vilicom kako bi se spojili. Tijesto ispikajte vilicom kako se ne bi odignulo od smjese te premažite cijelu pitu jednim jajetom u koje ste dodali 2 žlice vode i malo razmutili. Posipajte pitu sa krupnom soli i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, otprilike 40 do 45 minuta. Kada je pečena, pitu režite na kocke širine 5 cm ili u rombove. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dodo i okusi kuhinje (@dodo_iokusikuhinje)


MINERALIZIRANA VODA

Za mineraliziranu vodu potrebna vam je staklena posuda zapremnine 5 litara sa pipicom koja će vam poslužiti za točenje vode na pikniku.
U posudu stavite bobićasto voće po želji. Ja sam se odlučio za maline (100g), ribizl (100g) i borovnice (100g). Par bobica izgnječite kuhaćom kako bi pustile svoje sokove. Nakon voća stavite svežanj svježe mente koju ste malo stisnuli rukama kako bi pustila svoje mirise i arome. Narežite jedan limun na ploškice, par ploškica iscjedite u posudu i ubacite ostatak limuna unutra. Očišćeni đumbir veličine palca narežite na ploškice i ubacite u posudu. Na kraju dodajte žlicu cvjetnog meda kako bi voda bila još ukusnija. Natočite hladne vode do vrha posude, zatvorite poklopcem i stavite u frižider na hlađenje. Voda je bogata vitaminima i mineralima i odlična je za podizanje energije i osvježenje u ovim vrućim danima. 

 
Komentari
+2