Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Romanesco brokula – zdrava namirnica koja izgleda kao da nije s ovog svijeta, evo kako ju pripremiti

Romanesco brokula – zdrava namirnica koja izgleda kao da nije s ovog svijeta, evo kako ju pripremiti© Unsplash

Poznata i kao šenon, ova biljka je čudnovata kombinacija brokule i cvjetače

Sigurno si nekada na placu ili u supermarketu naišla na ovu čudnovatu namirnicu i pitala se o čemu se točno radi. Romanecso brokula, šenon ili broccoflower nastala je križanjem brokule i cvjetače. Izgledom podsjeća na savršeno simetričnu cvjetaču dok je okusom sličnija brokuli. Slađeg je okusa od same cvjetače i zato je često favorit djece koja su izbirljiva s hranom. 

U usporedbi s bijelom cvjetačom, šenon sadrži više vitamina C, karotenoida, polifenola i antioksidansa zbog toga što ima više pigmenata. Biljni pigmenti su korisni za ljudsko tijelo jer djeluju kao antioksidansi koji vežu slobodne radikale i tako čuvaju stanice od oštećenja. 
 
Kako se radi o povrću koje u poljoprivredi nije vrlo zastupljeno, cijena je nešto veća od prosječne cijene brokule ili cvjetače. No nekada je dobro isprobati nešto novo, a mi ti donosimo nekoliko recepata s kojima možeš iskoristiti puni potencijal ove namirnice.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen Elizabeth (@helenelizabethbakes) on

 
 
Zapečeni šenon s bademima

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Max Münster (@muensterlaender) on


Potrebno ti je:
 
  • 1 glavica šenona
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žličice octa od bijelog vina
  • Sol

Postupak:

1. Šenon postavi na stabljiku i nareži na ploške. Ne brini se ako se rubovi počnu runiti. Jednostavno ćeš ih iskoristiti uz ploške.
2. Na štednjaku zagrij tavu koja je pogodna za korištenje i u pećnici. U nju stavi dvije žlice ulja i ploške šenona. Peci ih dok ne postanu smeđi na donjoj strani, oko pet minuta. 
3. Okreni ploške na drugu strani i dodaj još svije žlice maslinovog ulja. U mjesta između ploški dodaj mrvice šenona koje su nastale prilikom rezanja. 
4. Prebaci tavu u pećnicu koja je zagrijana na 200 stupnjeva Celzijevih i peci ploške oko 15 do 18 minuta. Ploške bi trebale biti dovoljno čvrste da se ne raspadaju, ali da kroz njih možeš lako proći vilicom. 
5. Nakon što ih izvadiš iz pećnice, ploške prebaci na tanjur. U tavu u kojoj su se pekli ostavi sitne komadiće koji su otpali s ploški.
6. Tavu vrati na štednjak i dodaj maslac, bademe i češnjak. Peci oko četiri minute. Dodaj vinski ocat, dobro promiješaj i prelij preko ploški šenona. 
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
ninaa3
  • 14.4.2020 11:00:59
  • Bodova: 105063
  • Prijavi
Divno izgleda, bas bi ju voljela probati.