Riba za doručak? Itekako! Nutricionisti tvrde da je to odlična ideja. Imamo tri recepta

Riba za doručak? Itekako! Nutricionisti tvrde da je to odlična ideja. Imamo tri recepta© Pexels

Dimljeni losos, tuna ili bakalar nisu rezervirani samo za svečane večere ili neki fensi ručak. Njima možeš i dan početi


Vjerojatno, kao ni mi, nisi navikla ribu i doručak stavljati u istu rečenicu. Eventualno ako si nekome prepričavala kako si za doručkom razgovarala o tome što ćeš kuhati za ručak pa si se odlučila za ribu.

No, nutricionisti smatraju kako bismo i za doručak trebali jesti ribu. Ukoliko je riječ o kvalitetnoj hrani, nutritivno bogatim namirnicama, ne treba previše birati kada što jesti, već to jednostavno jesti. Stoga, ako ti se ujutro jede riba - navali!

Sushi, tiramisu, losos... Jela koja su nekad bila sirotinjska, a danas se mogu naći u luksuznim restoranima
Idealan doručak: 10 namirnica s kojima je najbolje započeti dan
Odlične LCHF ideje za doručak


(FOTO: Pexels)

Štoviše, riba u rano jutro i nije svugdje u svijetu egzotika - dimljeni bakalar jede se za doručak u Velikoj Britaniji, a u Japanu losos - poširani, grilani ili sirov. 

Riba oskudijeva kalorijama, a obiluje proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Američko drušvo za zdravlje srca preporuča najmanje dvaput tjedno jesti ribu kako bi se zaštitlo srce i krvne žile te smanjio rizik od moždanog udara. Osim toga, omega-3 masne kiseline pomažu smanjit upale u organizmu i olakšati simptome osobama koje pate od reumatoidnog artritisa. 


(FOTO: Pexels)

U nastavku ti donosimo tri recepta za riblji doručak.

 
Losos umjesto pržene slanine

Pržena slanina čarobno miriši i otvara apetit. U njoj mirne duše možeš uživati za doručak (jer se ujutro smije obilno jesti), no ponekad ju zamijeni lososom. 

Uzmi komad lososa, posoli ga, zareži na nekoliko mjesta i ispeci u pećnici ili još bolje na roštilju, iskomadaj ga na komadiće, začini paprom i umakom za roštilj kako bi dobila okus dima te peci u pećnici 30 minuta na 250 Celzijevih stupnjeva.

Ovako pripremljeni losos možeš spremiti u staklenku i u hladnjak te koristiti tjedan dana. 

Njime možeš posuti salatu i dati joj hrskavost ili staviti u sendvič. 


(FOTO: Pexels)
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
irija
  • 16.9.2020 13:01:37
  • Bodova: 49648
  • Prijavi
O da ja sam uvijek za ribu,tostirani kruh sa tunjevinom prefino.
ivas
  • 16.9.2020 11:49:01
  • Bodova: 53323
  • Prijavi
mrzim ribu, nikad je ne jedem
mikica61
  • 16.9.2020 9:05:34
  • Bodova: 125672
  • Prijavi
meni je marinirana srdela odlična
kabramovic
  • 16.9.2020 8:57:53
  • Bodova: 14271
  • Prijavi
Fuj