Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Rapska torta – delicija za nepce i dušu

Rapska torta – delicija za nepce i dušu

Ova torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba

U poznatoj Rapskoj torti sjedinjeni su sunce i slast škrte zemlje i gorkasti okus Kamenjara. Baš takvi bademi sljubljeni s kristalima šećera, mirisnim limunom i narančom te osebujnim okusom likera "Maraskino" osnova su za, stoljećima staru, jedinstvenu slasticu poznatu pod imenom Rapska torta.

Ima u njoj još nečega, ali to je tajni recept koji potječe od 1177. godine, kada je po predanju prvi put poslužena papi Aleksandru III prigodom blagoslova katedrale Uznesenja Marijina na otoku Rabu. Od zaborava su je sačuvale časne sestre iz Samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz Samostana sv. Andrije.

Rapska torta radila se kao specijalitet još za vrijeme vladavine Venecije, prije više od tristo godina u bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prilikom najsvečanijih blagdana. Imala je okrugli oblik puža ili se pekla u "štangama". Starih dobrih nonica, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi Rapska torta, sve je manje. Njihovi recepti čuvaju se kao dragocjenost naslijeđa umijeća izrade nježnog tijesta s mirisnom jezgrom mendule.

Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, Rapska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije u mnoge krajeve svijeta.  Danas je u originalnom obliku možete pronaći u camom centru grada Raba, u Kući Rapske torte gdje je od zaborava čuva pekarica Vilma Brna. Upravo je ona posljednjih desetak godina oživjela priču o rapskoj torti u svojoj pekarnici slastica.
 

Za vrhunsku izradu torte inače je "u originalu" potrebno tri dana rada, no postoji i nešto brža verzija koju vam donosimo.
 
Rapska torta

Za tijesto:
250 g mekog brašna (brašno za tanka, vučena tijesta)
65 g masti ili maslaca
2 vanilin šećera
1/2 žlice Maraskina
2 jaja
2 žlice vode
prstohvat soli

Za nadjev:
500 g oguljenih badema
500 g šećera
125 g margarina
5 žlica Maraskina
3 jaja
1 vrhom puna žlica naribane korice naranče
1 vrhom puna žlica naribane korice limuna


  Postupak - tijesto:
Brašno prvo prosijte, a onda mu dodajte otopljenu mast ili maslac, umućena jaja, šećer, Maraskino i vodu. Umijesite čvrsto tijesto.  Po potrebi, da biste dobili vrlo čvrsto tijesto, dodajte još brašna sve dok ne dobijete tijesto čvrstine kao kod domaćih rezanaca za juhu.

Stavite tijesto u hladnjak na 30-tak minuta da se dobro ohladi.

Podlogu za razvijanje tijesta obilno posipajte brašnom i razvaljajte veoma tanko tijesto. Odstranite višak brašna s površine tijesta širokim kistom ili rukom pa ga premjestite na široki lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati uokrug u obliku puža, tako da veći krugovi (tj. trake) budu širine oko 6 cm, a uži (koje urezujte tik do širih) oko 1 do 1, 5 cm. Ako želite nešto jednostavnije - tortu u obliku štangice - režite pravokutnike (5 komada) duljine od nekih dvadesetak centimetara.

Višak tijesta premijesite i pohranite u hladnjak.

Postupak - nadjev:
Bademe prelijte kipućom vodom i ostavite ih u vodi 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Malo ih prosušite (u kuhinjskoj krpi ili u pećnici) pa ih sameljite. Dodajte šećer, naribanu koricu naranče i limuna i Maraskino. Dobro izmiješajte, najbolje rukom. Zatim
dodajte jaja i otopljeni margarin te opet promiješajte.

Na trake tijesta pažljivo žlicom ili još bolje rukom stavljajte nadjev ostavljajući rubove traka slobodnim. Te rubove naknadno premažite kistom ili prstima umočenim u hladnu vodu.

Razvaljajte ostatak tijesto iz hladnjaka, čim tanje. Kotačićem režite trake širine 2 cm. Sad tim trakicama obrubljujte široke trake torte, uokolo nabirući (čipkajući) prstima i pritišćući ih dolje na navlaženi rub. Okrećite tortu i obrubite sve slobodne rubove. Nabrane trakice služe kao ukras ali i kako smjesa ne bi izašla van.

Tortu pecite (ili bolje rečeno sušite) u zagrijanoj pećnici na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije ventilator oko 30-40 minuta Torta mora ostati svijetla.

Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i prenesite na tanjur za torte.

 
Komentari
+2
 
perlica05
  • 4.7.2017 8:42:09
  • Bodova: 8120
  • Prijavi
Nisam probala.
nadapot
  • 28.6.2017 7:50:19
  • Bodova: 1494
  • Prijavi
Probala i nije mi "legla" ali ni malo...jedino meni nije legla ali ni mrvicu
mcamlic
  • 27.6.2017 15:20:48
  • Bodova: 12200
  • Prijavi
Izvrsno, htjela bih je probati :)
malikekoserk1
  • 27.6.2017 15:00:29
  • Bodova: 21813
  • Prijavi
To je stvarno bomba od torte, i to treba biti profić za to napraviti.
russiangirl
  • 27.6.2017 13:54:22
  • Bodova: 22509
  • Prijavi
E tako su to nekada radile naše bake. Bravo za gospođu Vilmu!
valen-cia72
  • 27.6.2017 13:51:37
  • Bodova: 52328
  • Prijavi
Donijela lani kolegica s godišnjeg. Malo je reći da je planula u rekordnom roku. Stvarno je fina.
lukilu621
  • 27.6.2017 12:37:38
  • Bodova: 51978
  • Prijavi
Meni je ta torta bila jako fina i drago mi je da Hrvatska ima neke domaće, tradicionalne proizvode za ponuditi.
tapotko28
  • 27.6.2017 12:02:27
  • Bodova: 1854
  • Prijavi
Uz dužno poštovanje - meni ta rapska torta nikada nije sjela..ni okusom ni teksturom - a nije da se nisam trudila, doista jesam