Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

U božićne dane pečena purica ili patka najomiljenije su jelo

Za božićni ručak neizbježna je pečenka, bilo da se radi o bijelom ili crvenom mesu. Kod Slavonaca je tradicija pečena junetina u umaku ili piletina. Za Zagreb i okolicu tipičnija je purica, a može ju zamijeniti i pečeno pile. Puricu spremaju i u Dalmaciji te u Istri,  dok je u Međimurju božićni specijalitet patka.

Male tajne...

Kako da purica bude sočna iznutra, pitanje je koje najčešće muči one koji se odluče pripremiti pečenu puricu. Meso ne smije biti prepečeno jer je tada tvrdo i neukusno. A to svi žele izbjeći iako se baš to najčešće i dogodi.  Jedno je od ključnih pravila da nakon što meso izvadite iz otopine, dobro ga osušite. Kako biste dobili hrskavu koricu, suhu puricu možete premazati mješavinom meda i octa.Prije pečenja svakako puricu temperirajte, jer nije poželjno da je pečete hladnu.

Puricu možemo natrljati solju i suhim začinima (začinimo unutrašnjost, kožicu i površinu mesa ispod kožice), te stavljamo da odleži na isti način.
Pečena purica s mlincima

Sastojci:
1 purica (3- 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2-3 žlice Vegete
malo soli, papra
150 gr sušene slanine
1 vrećica za pečenje

Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete,te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva C i ne vaditi puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je  za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po 1 kg težine.

Mlinci:
brašno 1 kg
1 jaje
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi

Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.
1/2
 
Komentari
+2
 
snow
  • 23.12.2017 8:01:54
  • Bodova: 90944
  • Prijavi
Gledala sam kako Gordon Ramsey priprema puricu.Isto stavi luk unutra,ali cijeli,neoguljeni ,i neoguljeni limun.To ne bih,hvala,bolje mi je napuniti nadjevom od luka,šunke,šampinjona,jabuke ili kestena..Pod kožu obavezno ugurati maslac sa začinskim biljem.Tu je on napravio svoj maslac dodajući limunov sok,peršin i češnjak,ali ima i kupiti gotov.
queen_n
  • 23.12.2017 0:43:16
  • Bodova: 962
  • Prijavi
Puricaaaa
merida
  • 22.12.2017 22:50:03
  • Bodova: 21542
  • Prijavi
Volim sve, ali najdraža mi je purica jer gusaka i patka imaju dosta suho meso iako je ukusno.
malikekoserk1
  • 22.12.2017 14:54:21
  • Bodova: 14732
  • Prijavi
A tako znači puricu treba namazati mješavinom meda i octa da bude hrskava , super savjet.