Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Počnite jutro odličnom zobenom kašom

Počnite jutro odličnom zobenom kašom

Isprobajte odlične recepte zbog kojih ćete sigurno zavoljeti ovu žitaricu, ako do sada niste…

Više ne znate što biste jeli za doručak? Voljeli biste da bude raznovrstan, ukusan, zdrav i zasitan? Zobena kaša može svakako biti jedan od odličnih rješenja koja će ispuniti sve navedene preduvjete. Naime, zob, kao cjelovita žitarica od koje se sprema ukusna kaša, ne mora biti monotona, jednolična i bezukusna. Vrlo je lako možete oplemeniti drugim vrlo zdravim namirnicama, u kojima možete uživati i tako dobiti kompletan obrok koji će vam dati energije za rad i obaveze.

Zato smo pronašli nekoliko odličnih recepata s kojima ćete, ako do sada niste, sigurno zavoljeti zobenu kašu. Njezinom redovitom konzumacijom vaše tijelo će dobiti brojne potrebne minerale, proteine i vitamine koji će vam dati snagu na svakom početku dana.

Zobena kaša s bosiljkom i rajčicom
Sastojci:
1 šalica cijelih zobenih pahuljica
½ šalice umaka od rajčice
malo pinjola (prepečenih)
malo bosiljka
malo naribanog ribanca ili parmezana

Pomiješajte zobene pahuljice, umak od rajčice, pinjole i bosiljak te sve miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta, dok zobene pahuljice ne omekšaju i pretvore se u kašastu smjesu. Kad je sve gotovo, posipajte je sa sirom.

„Slow cooker“ zobena kaša
Sastojci:
2 šalice zobenih pahuljica (za dvije-tri osobe)
sušene bobice – prema želji (grožđice, brusnice, goji bobice, bobice aronije, sušene šljive, sušene marelice, banane…)
1 šalica vode ili mlijeka
orašasti plodovi – orasi, lješnjaci, bademi…

Ako imate „slow cooker“ s digitalnim tajmerom, navečer prije spavanja u njega ubacite dvije šalice zobenih pahuljica, te sušenoga bobičastog voća prema želji, dodajte malo vode ili mlijeka i namjestite tajmer na 90 minuta. Kada se ujutro probudite, imat ćete odličan, svježe kuhani doručak. Na kraju dodajte orašaste plodove prema želji čime ćete dobiti hrskavost.

Zobena kaša s borovnicama i grčkim jogurtom
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1 grčki jogurt
malo chia sjemenki
šaka svježih borovnica (ako su smrznute, odmrznite ih)

Sve sastojke pomiješajte. Prema želji dodajte žličicu meda.

Zobena kaša s datuljama, jabukama i medom
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
½ šalice mlijeka
2 - 3 datulje (odkoštene)
komadići jedne manje jabuke
žličica meda
lanene sjemenke ili malo orašastih plodova (prema želji)

Zobene pahuljice i mlijeko kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne dobijete kašastu smjesu. Ugasite vatru i dodajte ostale sastojke.

Brza zobena kaša
Sastojci:
šalica zobene kaše
½ šalice mlijeka
chia sjemenke
bademi
cimet
malo smeđeg šećera ili žličica meda

Zobene pahuljice s mlijekom skuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, dodajte šećer i prstohvat cimeta i sve dobro pomiješajte. Na kraju samo dodajte nekoliko badema.

Hladna zobena kaša
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1 grčki jogurt
prosene pahuljice
nekoliko badema, oraha, lješnjaka
manja šaka goji bobica ili bobica aronije
žličica meda

Sve sastojke pomiješajte.
 
Foto: © cook_inspire - fotolia
 
Komentari
+2
 
mateissa
  • 11.5.2016 18:49:40
  • Bodova: 1791
  • Prijavi
Zobene - najdraži doručak :) Ne mogu zamisliti jutro bez njih. Volim ih samo s voćem, najčešće je to voda, banana, cimet, med, i na kraju stavim svježe ili smrznuto šumsko voće ili jagode.
astoria
  • 3.5.2016 8:23:54
  • Bodova: 25744
  • Prijavi
sa suvim vocem su mi najbolje
aleksandra_s
  • 2.5.2016 20:25:10
  • Bodova: 1545
  • Prijavi
Ja ih noć prije pomiješam s jogurtom (one najobičnije iz Lidla) i onda ujutro (nekad i odmah navečer) ubacim ili grožđice, datulje ili brusnice tako mi je najjednostavnije
ivana_sb
  • 2.5.2016 14:03:33
  • Bodova: 2986
  • Prijavi
volim pojesti za doručak zobene pahuljice najradije sa bananom i medom i mlijekom. Nekada sam ih stavljala i u blender i to sve smiksala i napravila malo rjeđe da bude kao napitak
bluna
  • 1.5.2016 20:54:48
  • Bodova: 31505
  • Prijavi
Zobene pahuljice volim za brze obroke, s njima i paniram ne meljem ih u mlinčiću, , ponekad ih koristim kao nadjev umjesto npr. oraha. Volim koristiti i zobeno brašno kao do brašna za kruh.Ali, zobena kaša za mene je kuhano zrnje zobi, a to se ne da skuhati za par minuta, pa mi je sada nastala zbrka u glavi?!Isto kao što postoji ječmena kaša - ričet ali postoje i ječmene pahuljice i ječmeno brašno
didona
  • 1.5.2016 19:04:41
  • Bodova: 19170
  • Prijavi
Volim zobenu kašu u svim kombinacijama.
otilija19
  • 1.5.2016 18:14:20
  • Bodova: 28889
  • Prijavi
to mi je nadraži doručak
merida
  • 1.5.2016 17:07:44
  • Bodova: 21742
  • Prijavi
Fina je jako i zdrava...volim si često napraviti
stiponja79
  • 1.5.2016 16:48:34
  • Bodova: 59907
  • Prijavi
Te zobene više nema ko ne jede.
demian91
  • 1.5.2016 15:59:06
  • Bodova: 6491
  • Prijavi
jedem svako jutro zobene sa proteinom od cokolade i gorkim kakaom... bez problema me drze sitom 4 sata