Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pippa Guy najbolja je barmenica na svijetu: Evo što mi je otkrila

Pippa Guy najbolja je barmenica na svijetu: Evo što mi je otkrila

Uz odličnu hranu i vrhunske koktele - najbolja barmenica na svijetu ispričala mi je svoju priču

Razgovarala: Ana Šefček

Philippa Pippa Guy trenutačno je najveća ženska barmenska zvijezda na svijetu. Pippa ima 26 godina i dolazi iz Londona gdje je u prestižnom hotelu Savoy glavna barmenica njegovog poznatog bara - American Bar. Štoviše, na Spirited Awards 2018. godine American Bar proglašen je najboljim barom na svijetu i još uvijek nosi tu titulu, a Pippa ponosno nosi titulu njegove prve glavne barmenice u preko 100 godina

Kad sam nedavno upoznala Pippu, ona je u Zagrebu u '50 A Burger and Champagne Baru'  predstavljala bestseller - 'Let's Get Fizzical' -  svoju prvu knjigu o koktelima. Uz odličnu hranu i njezine vrhunske koktele, izmijenile smo par riječi, a ona mi je otkrila svoju priču, kako izgleda njezin dan na poslu i kakav je osjećaj biti na samom vrhu koktel industrije koje su još uvijek puno više naklonjene muškarcima. 
 

Glavna si barmenica u prestižnom hotelu Savoy i njegovom baru koji je proglašen najboljim barom na svijetu. Kako se osjećaš kao prva žena u toj ulozi u preko 100 godina?

Nevjerojatan je osjećaj. A ono što je zbilja nevjerojatno je količina podrške koju sam dobila od svih muških kolega kada sam se prijavljivala za tu visoku poziciju. Kad sam imala intervju s menadžerom bara, na kraju dosta teškog razgovora rekao mi je da je već prije dva dana ispunio sve papire za moju promociju, a ja sam bila toliko preplavljena osjećajima da sam samo sjedila i plakala. 

Kako su ljudi reagirali s obzirom da još uvijek nije čest slučaj vidjeti ženu u ulozi glavne barmenice u koktel industriji? Je li bilo nekih neobičnih reakcija?

Većina ljudi bila je nevjerojatno puna podrške, i puno ljudi mi i dalje dolazi i govori kako je lijepo vidjeti ženu iza bara. Ipak, s vremena na vrijeme dobivam komentare poput: "Kad će doći barmen kako bi primio moju narudžbu?" na što ja odgovorim: "Barmenica je ovdje i spremna je primiti vašu narudžbu." Većinu vremena su upravo ljudi koje je malo teže osvojiti moji najdraži gosti jer kada odlaze kao prijatelji s potpuno promijenjenim mišljenjem - tada se sve čini još vrijednije. 

Kako si uopće došla do koktela i hotela Savoy? Koja je tvoja priča?

Počela sam konobariti u Leedsu prije otprilike osam godina i polako gradila svoj put kroz povremeni rad tijekom studiranja, a zatim sam počela konobariti puno radno vrijeme nakon završetka faksa. Upoznala sam Declana McGurka, menadžera American Bara, prije tri i pol godine i on je inzistirao da dođem k njima u Savoy.
 

Prošle godine objavila si svoju prvu knjigu o koktelima koja je ubrzo postala bestseller. Što mi možeš otkriti o njoj?

Svoju prvu knjigu objavila sam u studenom prošle godine kad sam navršila 26 godina. Trebalo mi je oko 6-7 mjeseci da napišem sve recepte, snimim sva pića, a zatim obavim sva istraživanja i napišem sve dodatne stranice o vrstama koktela i pjenušavih pića, sparivanju okusa itd. Bilo je teško tih šest mjeseci, pokušavala sam raditi na knjizi svakodnevno barem četiri sata prije nego bi otišla na pravi posao u baru na puno radno vrijeme. Često sam morala otkazivati slobodne vikende i odlaziti k roditeljima kako bih si osigurala neometano vrijeme za pisanje i ispoštovala rokove. Mrzim kasniti pa je sve uvijek bilo na vrijeme, ako ne i ranije. Bilo je to izazovno vrijeme, ali je zapravo proletjelo brzo i uživala sam u tom periodu (barem većinu vremena!)
 
Kako izgleda tvoj dan na poslu?

Bar je otvoren svaki dan u godini, ujutro i noću, stoga se moj raspored svakodnevno mijenja. Dosta je zahtijevno nositi se s takvim rasporedom, a posebno mojoj obitelji i prijateljima koji pokušavaju držati korak s tim varirajućim rasporedom. 


U čemu najviše uživaš na poslu?

U ljudima - kolegama i gostima. Nikada ne bih mogla raditi u uredu za radnim stolom jer to jednostavno nije za mene, ali ovaj posao me drži čvrsto na zemlji. Psihički i fizički je zahtijevan, ali se također nevjerojatno isplati. 

Što voliš raditi kada ne radiš?

Mislim da je jako važno u ovako hektičnom radnom životu pokušati pronaći neku ravnotežu kako ne bi zauvijek bila fokusirana na posao. Volim trčati i pokušavam odraditi nekoliko utrka godišnje tako da na taj način održavam zdravlje, ali i bistar i čist um. 

Kao uspješna žena koja voli svoj posao i živi svoj san - koja je tvoja poruka za druge žene?

Nikada nikome nemojte dopustiti da vam govori što možete ili ne možete učiniti - same stvorite ciljeve i radite dok ih ne ostvarite. Postoje nevjerojatno dobri TEDtalk videi sa Reeshmom Saujani, ženom koju obožavam slušati i koja žene uči hrabrosti, a ne savršenosti - poslušajte ih!
 
 
Komentari
+2