Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pavlova - hrskava, osvježavajuća torta koju jedva čekamo raditi

Pavlova - hrskava, osvježavajuća torta koju jedva čekamo raditi© Pixabay

Ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj i ima doista mnogo varijacija ove torte, no ona s jagodama je mnogima najukusnija

Pavlova, torta, ta ukusna hrskava, ali istovremeno osvježavajuća torta, u meni budi sjećanja na djetinjstvo. Svaki rođendan koji je u svibnju, na stolu je bila upravo ta torta ili kako je mnogi nazivaju najpoznatija torta s beze korama.

Kažu da je torta dobila ime po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj koja je živjela od  1881.-1931. godine. I navodno joj je u Australiji kuhar spravio ovu voćnu tortu jer je trebala predstavljati baš nju, laganu i prozračnu. 

Moja mama, koja je također bila balerina, baš kao i Ana, obožavala je tu tortu i ljubav je prenijela na mene. Kore bi pekla dan ranije i potom ih čuvala ko oko u glavi da ih slučajno netko od nas ne bi slomio. 

Puno godina kasnije, shvaćam koliko su fragilne beze kore, iako mi to kao djetetu nikako nije bilo jasno. 

No, Pavlova je definitivno torta koju će gotovo svi rado iskušati,a možeš raditi različite varijacije s odabirom voća, od bobičastog, pa čak i do kivija ali i izborom kreme koja može biti od vanilije ili čak i od čokolade. 

Ipak, mi ti ovaj put donosimo recept za 'standardnu' tortu s jagodama.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marzena lifestyle home (@zakreconyswiatwery)


Postoji nekoliko varijatni za priprremu savršene beze kore i oko broja bjelanjaka, no mi koristimo ovaj. 
  • 5 bjelanjaka
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g šećera u prahu
  • 4 žlice gusnela
  • 1 žličica alkoholog octa 

Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati postepeno vanilin šećer, šećer u prahu uz miješanje i na kraju gusnel s malo šećera i octa. Pripremljenu smjesu istresti na papir za pečenje i napraviti 3 kruga s neravnim rubovima. Peći na 120 stupnjeva oko 90 minuta. Time ste dobili tri kore za tortu. 

Preporuka je da se kore ipak naprave dan ranije, a potom je sama priprema vrlo jednostavna. 
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 šlag fix
  • 600 grama ili više voća po želji
  • 1 žlica šećera u prahu

Dakle, istučete šlag, dodate šlag fix i šećer ako volite da je slađe, ako ne, istucite samo šlag i stavite šlag fix. 

Stavite prvu koru na tanjur, na nju šlag, pa poslažite voće, stavite drugu koru, pa šlag i opet voće, i na zadnju koru stavite šlag i dekorirajte s voćem po želji.

Dakle, jednom kad imate kore gotove, samo slaganje torte je gotovo za 10 minuta. Tortu držite u hladnjaku. 
 
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 4.5.2020 10:49:40
  • Bodova: 60738
  • Prijavi
Tiki ne izostavljaj alkoholni ocat. On ide u te beze kore, ali ga kasnije ne osjetiš u okusu.
tikica-
  • 3.5.2020 11:39:05
  • Bodova: 46859
  • Prijavi
Alkoholni ocat?Ne znam baš.
vmarina
  • 3.5.2020 9:48:03
  • Bodova: 50708
  • Prijavi
Volim je s vanilin kremom.