Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Odlični recepti sa špinatom

Odlični recepti sa špinatom

Zdrava namirnica koja obiluje nutrijentima

O tome koliko je špinat zdrav ne treba puno pisati, a i svi jako dobro znamo da ga je jeo i sam Popaj kako bi bio snažan i jak. 

No znate li zbog čega je špinat tako zdrav i jedete li ga dovoljno često? Sadrži C vitamin koji jača imunitet te poboljšava apsorpciju željeza, folnu kiselinu, vitamine A, B i K te nekoliko različitih fitokemikalija. 

Mladi se špinat može jesti sirov, kao salata, dok jer veće i starije listove ove biljke potrebno termički obraditi. Ipak, kako bi zadržao što veći broj vitamina, špinat kuhajte što kraće, a najbolje ga je kuhati na pari. 

Uz recepte koje vam donosimo u nastavku, neka se ova nutritivno bogata namirnica na vašem tanjuru nađe što češće...

Foto: Unsplash

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci

30 ml (2 jušne žlice) maslaca
2 luka, narezana na tanke ploške
225 g gljiva iz limenke
15 ml (1 jušna žlica) konjaka
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
90 ml (6 jušnih žlica)
nasjeckanog svježeg peršina
175 g glatkog brašna
Oko 250 ml mlijeka

125 ml vrhnja
30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike
15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra
300 g listova svježeg špinata
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
250 g nemasnog svježeg sira
150 g creme fraiche
Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:

1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške.
7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche.
11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu zelenu salatu ili hrskavi francuski kruh.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
1/7
 
Komentari
+2
 
lady-evolet
  • 30.3.2017 12:02:20
  • Bodova: 4339
  • Prijavi
Zvuči super, ali previše uputa da isprobam u bliskoj budućnosti. Ali bih rado probala :D
irija
  • 16.3.2017 16:26:11
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Odlično sve fino.
dana-ana
  • 11.3.2017 21:54:29
  • Bodova: 15866
  • Prijavi
Obozavam spinat!
straighthair
  • 10.3.2017 13:04:28
  • Bodova: 13009
  • Prijavi
Baš imam viška zamrznutog špinata i ne znam što bih s njim jer mi je kao samostalan, u vrhnju za kuhanju, preintenzivan.
_ines_
  • 10.3.2017 12:01:44
  • Bodova: 34424
  • Prijavi
Zanimljivi i fini recepti, ali ja najviše volim svježi špinat uz rajčicu na salatu.
aprill
  • 10.3.2017 11:40:56
  • Bodova: 73
  • Prijavi
također odličan za smoothie