Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Ukusni recepti "za prste polizati"

Trešnje su savršene na koji god ih način pripremili. No, ovdje se nećemo držati klasike - pita ili tartova od trešanja, trešanja u kombinaciji s običnim biskvitom (žutim ili čokoladnim) ili pak varijacija trešanja i lisnatog ili tijesta za savijače.

Ovog puta isprobat ćemo nešto drugačije recepte koji će nam dati priliku da uživamo u trešnjama na potpuno nove načine, pa čak i sa slanim, mesnim jelima.
 
Foto: © nl_studio - Fotolia

Čokoladne kocke s pečenim trešnjama



Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćene od koštica i prepolovljene
1 šalica + 2 žlice  šećera, podijeljeno
200 g  tamne čokolade (što veći postotak to bolje), nasjeckane
115 g neslanog maslaca, omekšan i narezan na kockice
3 žlice kakaa u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakt vanilije
½ žličice sol
1 šalica svenamjenskog glatkog brašna

Zagrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte trešnje s 2 žlice šećera u malom limu za pečenje te ih stavite peći na desetak minuta ili dok ne počnu puštati sok. Izvadite ih iz pećnice i smanjite toplinu na 175°C.

U lim za pečenje veličine oko 20x20 cm stavite masni papir za pečenje.

Na pari rastopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući dok krema ne postane glatka. U nju dobro umiješajte kakao u prahu. Ostavite da se malo ohladi.

U srednje velikoj zdjeli umutite jaja, preostali šećer, vaniliju i sol; miksajte dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Zatim u to umiješajte otopljenu čokoladu. Nakon toga žlicom ili kuhačom lagano umiješajte brašno – ne morate previše – tek toliko da se sve poveže. Na kraju lagano umiješajte i pečene trešnje.  

Ulijte smjesu u pripremljen lim za pečenje i poravnajte žlicom ili lopaticom. Pecite oko 35 minuta – čačkalicom provjerite je li pečeno. Prije posluživanja ostavite da se ohladi barem 2 sata.
1/8
 
Komentari
+2
 
barbiee
  • 15.6.2017 13:04:07
  • Bodova: 5334
  • Prijavi
Mljaaac mljaac
deneuve
  • 12.6.2017 18:24:32
  • Bodova: 13539
  • Prijavi
Odlični recepti, mljac. Obožavam trešnje! Desert u čaši izgleda baš za prste polizati. Još da se te kalorije nigdje ne primaju...
marija2295
  • 5.6.2017 11:46:01
  • Bodova: 501
  • Prijavi
jao ovo zvuči jako fino!
straighthair
  • 25.5.2017 21:02:30
  • Bodova: 13009
  • Prijavi
Vau... ova prva dva mi izgledaju fenomenalno!! Za vikend ću malo bolje proučiti recepte i napraviti jedan od ta dva... ko zna, možda na kraju i oba xD linija je postojana :D
astoria
  • 24.5.2017 20:37:29
  • Bodova: 25748
  • Prijavi
Ima interesantnih predlogs
dana-ana
  • 24.5.2017 14:53:02
  • Bodova: 15866
  • Prijavi
Mljac...
nyna_31
  • 23.5.2017 21:31:20
  • Bodova: 16016
  • Prijavi
Sve bi ih isprobala:))
nimfyca
  • 23.5.2017 17:59:51
  • Bodova: 70322
  • Prijavi
Odlicno, ko sta radi da dodjem u degustaciju...
canyon
  • 23.5.2017 17:07:59
  • Bodova: 11515
  • Prijavi
Štrudle, domaće tijesto i samo navali. Ali ima zanimljivih ideja,mogla bih probati...mislim budem.
mcamlic
  • 23.5.2017 16:39:36
  • Bodova: 12174
  • Prijavi
Izvrsni recepti, moram probati čokolandne kocke s pečenim trešnjama, djeluje jako privlačna kombinacija, :) ide u favorite.