Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Nestlé dessertna bajka

Nestlé dessertna bajka

Vrhunske slastice za ljubitelje čokolade

Ljubiteljima čokolade od sada je dostupna još jedna poslastica,  nova, visokokvalitetna Nestlé Dessert čokolada za kuhanje. Posjetitelji Zagreb Wine Gourmet Festivala imali su prigodu kušati razne čokoladne slastice u kojima je korištena kao glavni sastojak tijekom kulinarskog showa tvrtke Nestle, u kojem je gostovao, i svojom vještom kulinarskom izvedbom uzvanike oduševio, vrhunski francuski chef Olivier Grouard.

Novi čoko recepti

Chefu Olivieru, koji je svoju vještinu pripremanja slastica usavršio među ostalim i u Elizejskoj palači, a trenutno radi kao chef francuskog veleposlanstva pri međunarodnim organizacijama u Beču, pridružila se naša popularna kuharica Ana Ugarković. Dvoje kulinarskih virtuoza, uz pomoć moderatora cooking showa Ivana Šarića koji je uzvanike zabavljao zanimljivim činjenicama o čokoladi, proveli su uzvanike kroz recepte „Nestlé Desertne bajke“ kojima niti jedan istinski ljubitelj čokolade nije mogao odoljeti.
 „Nestlé drži jednu od vodećih pozicija na tržištu čokolada zahvaljujući prije svega stalnim inovacijama, najkvalitetnijim sastojcima i tradicionalnim recepturama što su i glavne prednosti kojima se nova Nestlé Dessert čokolada za kuhanje ističe na tržištu“, naglasila je Olivera Međugorac iz Nestléa.Posebnu pohvalu poznatog gastronomada Renea Bakalovića dobila je Nestlé-ova čokolada Dessert koja je bila glavni sastojak svih poslastica ovog kulinarskog showa.  S obzirom da ju karakterizira savršenstvo harmonije biranih kakao zrna i visoka topivost, ne čudi činjenica da je omiljena namirnica francuskih potrošača, ali i vrhunskih kuhara već 40 godina. Ta iznimna kvaliteta Nestlé Dessert čokolade jamči uspjeh u izradi vrhunskih slastica, u što su se imali priliku uvjeriti svi uzvanici „Nestlé Dessertne bajke“ koji su uživali u raznovrsnim i jedinstvenim desertima pripremljenim posebno za ovu priliku.Molekula ljubavi i čokolada

Mogle su se doznati i neke zanimljivosti iz povijesti čokolade, koja seže sve do Maja, starog naroda iz centralne Amerike. Maje su prvi koristili plodove kakao stabala, za izradu ukusnog napitka zvanog čokolatl. Ovu gustu, bogatu tekućinu radili su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koji su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Kad je Kristofer Kolumbo donio vijest o čokoladi i kakau u Europu tijekom 15. stoljeća, Azteci su pili čokolatl stotinama godina. Međutim, tek kad je 1528. Don Cortes donio kakao i opremu za pravljenje čokolade u Španjolsku Europljani su počeli cijeniti njegovu vrijednost.  Zbog nedostatne opskrbe kakaom, recept za čokoladu je ostao tajnom nekoliko stoljeća.

A u čemu je tajna čokolade i zašto se od nje dobro osjećamo, uzvanici showa Nestle Desertne bajke čuli su od dipl.ing. kemije Marka Košičeka:
„ Čokolada se često opisuje kao predmet žudnje, čežnje. Oko 40 posto žena i 15 posto  muškaraca tvrdi kako periodički osjeća potrebu za čokoladom, koja se ne može nadomjestiti nikakvom drugom slasticom. Dakle, ne radi se o potrebi za slatkim, nego baš o potrebi za čokoladom. Teško je to objasniti koja je to tvar koja je zadužena za stvaranje tog osjećaja, budući da je opisano oko 300 tvari u čokoladi. Zanimljiva je od njih svakako feniletilamin, to je molekula koja se također luči kad smo zaljubljeni, često ju zovemo molekula ljubavi. Ona se luči u našem mozgu i na neki način smanjuje aktivnost regija koje su zadužene za kritički pogled na svijet, racionalno razmišljanje, a aktivira regije u mozgu koje su vezane za osjećaj euforije.  Međutim, sirevi, kobasice, sadrže puno više  feniletilamina, dakle on nije isključivo razlog zbog čega neki žele samo čokoladu.  U čokoladi se nalaze  i drugi kemijski spojevi, primjerice teobromin, koji djeluje kao stimulans na naš organizam. Iako znamo puno toga o čokoladi, još uvijek ne znamo koji je to ključan sastojak koji nas čini toliko ovisnim ili koji čini čokoladu toliko poželjnom”.

(M.G.)
 
Komentari
+2