Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?

Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?© Pixabay

Koliko često ti se na tanjuru nađu školjke? Vjerojatno vrlo rijetko, kao i većini. To je prava šteta jer su školjke odličan izvor nutrijenata važnih za zdravlje

Pripremili smo ti četiri recepta s dagnjama. One su među školjkama što i srdele među ribama - izuzetno hranjiva, a dostupna namirnica. Kilogram dagnji košta oko 20-ak kuna. Napraviš li ih na buzaru, a za prilog dodaš tjesteninu, od njih se mogu do sita najesti dvije do tri osobe. Možda ćeš se iznenaditi, ali dagnje se vrlo jednostavno i brzo pripremaju. Gotove su za 10-15 minuta. Najviše vremena uzet će ti njihovo čišćenje, a ni to nije problem kada se uhodaš.

7 znakova da tvoje tijelo ne dobiva dovoljno cinka?

Kamenice iz jadranskih dubina


Morski pauk u umaku od paprike
 
  • Kako očistiti dagnje

Za čišćenje dagnji koristi grublju stranu spužvice za suđe (ne onu kojom pereš suđe jer ne želiš sapunicu u školjki), četkicu ili jednostavno struži jednu dagnju oštrim dijelom druge. Na taj način uklonit ćeš prljavštinu i sve ono što se u moru ili rijeci za školjku zalijepilo. Potom uz pomoć nožića izvuci "konopčić" iz školjke pa ih operi pod mlazom vode kako bi uklonila pijesak iz njih. Sad su školjke spremne za kuhanje.



(FOTO: Profimedia.hr)
  • Oprez!
Ono što je vrlo bitno naglasiti kako nakon večere, umjesto u čaši vina ne bi "uživala" u infuziji nakon ispumpavanja želuca, jer te je dopala pokvarena dagnja, je da prilikom čišćenja baciš sve otvorene dagnje, a nakon kuhanja one koje se nisu otvorile.
 
  • Čuvanje dagnji

Ako imaš skroz svježe dagnje možeš ih dan, najviše dva čuvati u hladnjaku prekrivene vlažnom krpom. No, najbolje je da ih odmah pripremiš i pojedeš ili očistiš i zalediš.
 
  • Zdravstvene prednosti 

Dagnje su riznica hranjivih tvari.Obiluju omega 3 masnim kiselinama koje štite mozak, srce i krvne žile. Bogate su vitaminom B12 koji je ključan za funkcioniranje živčanog sustava te cinkom koji jača imunitet, a poznat je i po pozitivnom djelovanju na spolne organe, osobito kod muškaraca - zato se školjke i smatraju afrodizijakom. Osim toga, dagnje su bogate željezom, magnezijem, kalijem i vitaminima C i A.

Dovoljno argumenata da ih već ovaj vikend pripremiš po nekom od naših recepata, zar ne? 


(FOTO: Pexels)
 
Dagnje s kupusom u umaku od cidera

Sastojci
  • 150 g maslaca, od toga 100 g izreži na kockice
  • 2 ljutike, oguljene i na tanko izrezane
  • 1 poriluk, samo bijeli dio, tanko izrezan
  • sol i papar
  • 200 ml cidera (jabučnog vina)
  • 1 kilogram dagnji
  • pola glavice mladog kupusa

Postupak

50 g maslaca zagrij u dubokoj tavi, smanji vatru, dodaj ljutiku i poriluk pa dinstaj, neprestano miješajući kuhačom. Poklopi da povrće pusti tekućinu.

Nakon dvije minute, odnosno kada se ljutika i luk zažute, dodaj cider i pojačaj vatru te ostavi da zakuha.

Potom u umak dodavaj kockicu po kockicu maslaca i žustro miješaj nakon svake dodane kockice. Kada umak postane svilenkast, dodaj dagnje i kupus narezan na trakice, protresi i poklopi.

Svake dvije do tri minute protresi i otklopi nakratko kako bi izišla para. Kada su sve školjke otvorene (nakon jedno desetak minuta kuhanja), jelo je gotovo. One školjke koje se nisu otvorile obvezno baci. 

Prije, no što ovu neobičnu buzaru staviš na stol iscijedi po njoj sok polovice limuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mariangela Carone (@marycarone) on


 
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2