Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: ukusni recepti s ječmom koje morate isprobati!

Namirnica u fokusu: ukusni recepti s ječmom koje morate isprobati!

Donosimo vam 5 ukusnih recepata s ječmom kojima nećete moći odoljeti

Ječam je jedna od mojih omiljenih namirnica i smatram da mnogo ljudi nedovoljno pažnje posvećuje ovim ukusnim malenim bijelim lopticama koje se mogu pripremati na zaista raznovrsne načine.

Ova, jedna od najstarijih žitarica u Europi, osim što je ukusna, i veoma je zdrava. Ječam je odličan izvor vlakana, lako je probavljiv, a obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži i dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, te od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.

Ovog puta donosimo vam 5 isprobanih veoma ukusnih jela s ječmom...
 
Juneći gulaš s ječmom


Foto: jocooks.com

Sastojci za 4 osobe:
600 g junetine
2+1 žlice maslinovog ulja
1 velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 veća mrkva, oguljena i nasjeckana
1 veći režanj češnjaka, protisnut
2 dcl pasirane rajčice (ili 3 žlice koncentrata rajčice iz tube)
1 dcl crnog vina
1 l goveđeg temeljca
600 ml vode (po potrebi još)
3/4 šalice (od 250 ml) ječma
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
sol i papar
brašno po potrebi

Priprema:
Meso nasjeckajte na kockice, posolite i popaprite i uvaljajte u brašno. U tavi na maslinovom ulju popržite kratko meso (tek toliko da dobije boju), pa izvadite meso dodajte još žlicu maslinovog ulja i na tome popržite luk. Dodajte i mrkvu i pirjajte još 5 minuta. Vratite meso u posudu te zalijte vinom i dinstajte sve dok vino ne ispari, zatim dodajte rajčicu, temeljac i vodu te po želji još soli. Kada gulaš zakuha smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući. Tada dodajte oprani ječam i kuhajte još oko 25 minuta (ili koliko je potrebno ječmu da se skuha). Povremeno promiješajte i dodajte vode ako vam se gulaš čini pregust. Prije posluživanja dodajte češnjak i peršin.
1/5
 
Komentari
+2
 
nimfyca
  • 10.1.2019 21:16:55
  • Bodova: 70319
  • Prijavi
Malome sam već stavljala u variva ječam i volim od zlatopolja onaj trio riža pir i ječam za priloge pravit... Al prvo radim sad juneći gulaš sa ječmom...
angel0000
  • 6.1.2019 21:16:02
  • Bodova: 66723
  • Prijavi
Super recepti, obožavam ječam :)
malikekoserk1
  • 6.1.2019 15:52:58
  • Bodova: 14709
  • Prijavi
Obožavam ječam , stvarno paše gdje god ga se stavi , recepti su pregenijalni , neke ću sigurno isprobati.
kuota
  • 5.1.2019 19:36:53
  • Bodova: 19466
  • Prijavi
Svi recepti su super, odmah me uhvatila glad. Spremam i idući tjedan će biti juha ili gulaš na meniju, a i ostalo ću isprobati. Ječam je zdrav i jako ukusan, a paše uz dosta jela.
jocikaaa
  • 5.1.2019 18:43:30
  • Bodova: 771
  • Prijavi
Volim kuhati ječam. Najbolja mi je juha od ječma sa povrćem i piletinom.
ana82
  • 5.1.2019 18:11:55
  • Bodova: 49648
  • Prijavi
Obožavam ječam...mogla bih ovih dana nešto i napraviti....Uglavnom ječam pravim sa lećom, ili grahom.
lubura
  • 5.1.2019 18:05:59
  • Bodova: 120
  • Prijavi
Favoriti: salata i juha
irija
  • 5.1.2019 15:53:15
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Jako fino sve mi se sviđa,obožavam ječam.
anna-herman
  • 5.1.2019 15:15:39
  • Bodova: 54598
  • Prijavi
Zanimljivo, baš bi trebalo probati!