Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Vrlo zdrava i niskokalorična namirnica

Špinat je nutritivno vrlo vrijedna i bogata namirnica jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Obiluje vitaminima K i A, željezom te folnom kiselinom.

Obožavamo ga u prehrani, a sa špinatom postoji uistinu mnogo zanimljivih i zdravih recepata. S obzirom na to da špinat ima vrlo tanke listove, valja ga kuhati što kraće. Ako pak je riječ o mladom špinatu, možete ga jesti svježeg kao salatu.

Dužim kuhanjem špinat gubit svoja nutritivna svojstva. Najidealnija priprema špinata je kuhanje na pari i to najviše 5 minuta. 
Idealna je namirnica za one koji imaju problema s viškom kilograma jer sadrži malo kalorija, a obiluje željezom pa je dobar i za ljude koji ne jedu meso. Najbolje ga je jesti svježe pripremljenog. 

Može se pripremiti na mnogo načina, a neke od vrlo ukusnih recepata otkrivamo vam u nastavku…

Foto: Depositphotos.com

Krem juha od špinata

Sastojci (6-8 obroka)

1 veliki luk, oguljen i narezan
5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih
2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
750 ml hladne vode
prstohvat soli
450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika
50 g maslaca
3 žlice brašna
750 ml mlijeka
pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
6-8 žlica kiselog vrhnja
topla pogača ili domaći kruh

Priprema
1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.
2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust
i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu.
3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.

Savjet kuhara
Za ukusniju juhu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova. Upotrijebite ga unutar 2 dana od kupnje.

 
Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec
1/5
 
Komentari
+2
 
softy
  • 22.1.2018 10:07:22
  • Bodova: 34057
  • Prijavi
ovo mi sve izgleda jako jako fino, baš super ideje
natko1
  • 22.1.2018 9:58:34
  • Bodova: 12668
  • Prijavi
Svi doma volimo špinat, probat ću neke nove recepte
andreacokolada
  • 22.1.2018 9:54:42
  • Bodova: 1731
  • Prijavi
Svako jutro sok od špinata i banane je moj ritual
dorryy00
  • 22.1.2018 8:49:55
  • Bodova: 25721
  • Prijavi
Ja sam ipak više blitva fan :)
jopili
  • 21.1.2018 22:35:15
  • Bodova: 4554
  • Prijavi
Zna popaj što valja :))
kuota
  • 21.1.2018 19:52:20
  • Bodova: 19486
  • Prijavi
Špinat jednom tjedno obavezno jedem, volim ga sa jajima, uz tjesteninu, a krem juhu radim sa jogurtom.... nešto preprefino......
malikekoserk1
  • 21.1.2018 15:00:37
  • Bodova: 14732
  • Prijavi
Genijalni recepti , najviše mi se sviđa pita od špinata i sira. Inače obožavam špinat , ja ga najviše volim spasiranog na vrhnju sa restanim krumpirom i jajem na oko.
valen-cia72
  • 21.1.2018 13:36:50
  • Bodova: 46548
  • Prijavi
Volim ga na sve moguće načine, još kad je iz maminog vrta pa znam da je pravi, domaći...
cimetimed
  • 21.1.2018 13:31:39
  • Bodova: 44551
  • Prijavi
Jedino me juha slabije privlači. Ostalo djeluje baš mljac!
neko-san
  • 21.1.2018 9:09:17
  • Bodova: 21912
  • Prijavi
Kod nas to bude povremeno za doručak kao kajgana sa špinatom. Volim ga praviti u raznim pitama sa sirom. Morat ću isprobati neke od ovih recepata, rižot i valjušci mi se čine dosta zanimljivim.