Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Recepti s porilukom koje moraš probati

Namirnica u fokusu: Recepti s porilukom koje moraš probati© Unsplash

Fina jela za prste polizati!

Jedna od namirnica koja je izuzetno popularna u ovo zimsko vrijeme je svakako poriluk od kojeg se mogu spraviti mnoga ukusna jela.
 
Poriluk je u Europi poznat već tisućljećima, a obiluje mnogobrojnim hranjivim sastojcima te vitaminima i mineralima. Dobar je izvor mangana, vitamina C i B6, željeza, magnezija i kalcija.
 
Potiče čišćenje crijeva i pomaže u radu mnogobrojnih organa te uravnotežuje razinu šećera u krvi. Najbolje je kupovati svjež i organski uzgojen poriluk, a prilikom kupnje valja obratiti pažnju na boju listova koji bi trebali biti zdrave tamnozelene boje. Nakon kupnje, u hladnjaku se može čuvati i do tjedan dana.

 
Vrlo je jednostavan za pripremu, a preporuča se da što kraće kuhanje kako bi zadržao svoje hranjive tvari. S porilukom postoje uistinu mnoga fina jela, a najbolje se slaže s juhama, varivima, složencima, itd.
 
Pronašli smo nekoliko jako finih recepata koje vrijedi isprobati, a donosimo ti ih u nastavku.
Fina juha od poriluka

Sastojci:

1 cijela glavica češnjaka
ulje
3 poriluka, narezana na manje komadiće
1 manja puter tikva, oguljena i narezana na manje kockice
500 ml vode
500 ml kokošjeg temeljca
sol
papar
1 kiselo vrhnje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Očistite glavicu češnjaka, ali nemojte razdvajati režnjeve. Zamotajte je u alu-foliju te pecite u pećnici sat vremena. Nakon što se glavica malo ohladi, razdvojite režnjeve te iscijedite jezgre, a kože bacite.
3. U loncu za juhu zagrijte ulje. Dodajte poriluk te pržite 5 minuta.
4. Dodajte preostale sastojke te pričekajte da sve zavrijte. Nakon toga malo smanjite vatru i kuhajte 10 minuta ili dok tikva ne omekša.
5. Usitnite juhu u blenderu i poslužite uz žlicu kiselog vrhnja.

1/8
 
Komentari
+2
 
merida
  • 2.2.2019 20:07:30
  • Bodova: 21755
  • Prijavi
Jako volim jesti poriluk, najfinije mi je varivo od poriluka koje ću sutra praviti za ručak.
vmarina
  • 2.2.2019 18:18:18
  • Bodova: 46318
  • Prijavi
Volim poriluk.
12345kike
  • 2.2.2019 17:43:39
  • Bodova: 35081
  • Prijavi
Odlični recepti.
malikekoserk1
  • 2.2.2019 14:59:19
  • Bodova: 15025
  • Prijavi
Kao dijete nisam mogla ni zamisliti pojesti poriluk , a sada ga obožavam , pogotovo u zapečenim jelima. Genijalni recepti.