Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Ne debljaju, a u sebi sadrže bogatstvo vitamina i minerala – iskoristite sezonu mahuna!

Ljeto nam donosi pravo bogatstvo okusa, jer sada je sve prepuno ukusnog povrća i voća. Među meni omiljeno povrće spadaju i mahune – i to svih vrsta, žute, zelene, žućkasto-zelene, s ružičastim pjegicama, okrugle i plosnate, široke i uske, duže i kraće.

Mahune sadrže proteine i ugljikohidrate, imaju nešto malo masti, a čak 90 posto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu kalorijsku vrijednost. Bogate su vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom…

Kod kupovine svježe mahune, bez obzira na vrstu, obratite pozornost više stvari:
  • izvana moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu prepoznatljivu boju
  • moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati dojam mlohavosti i žilavosti
  • pripazite da nemaju „žicu“ ("konac"), odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njezinoj dužini nema žilavu sponu koju je gotovo nemoguće skuhati, a te zbog toga umanjuje njihovu gastronomsku vrijednost.
Sada je vrijeme i da skuhate ukusno jelo od mahuna i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti.
 
Kremasta juha od žutih mahuna i krumpira



Sastojci
2 žlice maslaca
1 veliki sitno nasjeckani crveni luk
4 šalice žutih mahuna – tankih ili plosnatih (očišćene i natrgane na manje komadiće)
4 šalice krumpira, oguljenih i nasjeckanih na kockice
6 šalica pileće juhe
1 i pol šalica mlijeka
3 žlice brašna
2-3 žlice sjeckanog mladog luka za posluživanje
2-3 žlice sjeckanog poprženog špeka za posluživanje
Soli i papra po ukusu
Opcionalni dodaci: nasjeckani vlasac ili kopar, malo dimljene crvene paprike

Priprema:
Popržite luk na maslacu dok ne porumeni. Zatim dodajte mahune, krumpir i pileću juhu. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša nekih 20 minuta. Pomiješajte brašno i mlijeko, pa postepeno dodajte u juhu (kako se ne bi previše zgusnula) – zgusnite je po želji. Kuhajte još 5 minuta i po potrebi dodajte soli i papra. Poslužujte posipano mladim lukom i prženim špekom, te po želji vlascem ili koprom. Kod kuhanja u juhu, po želji, možete dodati malo crvene paprike.
1/6
 
Komentari
+2
 
visnjicanina
  • 26.7.2018 13:19:01
  • Bodova: 62756
  • Prijavi
Obožavam mahune na sve načine.
zeljkica67
  • 26.7.2018 12:06:32
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Volimo mahune, na varivo i salatu. U ovim receptima me zainteresirao recept sa zapečenim mahunama. To ću isprobat.
tuljak
  • 26.7.2018 7:45:17
  • Bodova: 1852
  • Prijavi
Mahune su meni omiljena namirnica ali je moji ukućani ne vole. Pročitala sam recepte ali ću i dalje mahune kuhati kako sam naučila. U ponuđenim receptima uvijek nađem neki začin z a koji nikada nisam čula kao npr: "hoisin mješavinu", ali ću morati kušati mahune s medom. :) :)
anna-herman
  • 21.7.2018 18:27:21
  • Bodova: 54673
  • Prijavi
Imam svoj recept za mahune i uopće ne želim isprobavati nove recepte za njih. Obožavam ih, sve vrste.
otilija19
  • 21.7.2018 17:38:26
  • Bodova: 28889
  • Prijavi
njamiii, s medom- zanimljivo
kuota
  • 21.7.2018 16:21:12
  • Bodova: 19515
  • Prijavi
Obožavam mahune, najviše one šarene žuto-ljubičaste plosnate, a volim i žute i zelene na sve načine.
dodaa
  • 21.7.2018 14:27:49
  • Bodova: 30517
  • Prijavi
Volim mahune,mljac.
vmarina
  • 21.7.2018 11:03:54
  • Bodova: 46283
  • Prijavi
Mmmm, obozavam mahune.