Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Ako vam je dosta klasičnih već dobro poznatih štrudla i pita od jabuka, evo nečeg novog i drugačijeg…

Kada upitate nekoga da vam kaže neku vrstu voća, jabuke će definitivno biti negdje u samom vrhu.

Ovo ukusno slatko-kiselo voće, omiljeno mnogima, u sebi sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, svega jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U jabuci su u većim količinama zastupljeni šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

Jabuke se mogu pripremati na zaista mnogo načina, a mi smo danas za vas odabrali recepte koji su odmak od neke klasike koja uključuje pitu ili štrudlu od jabuka (iako su i one jako, jako ukusne)...
Mrvljivi muffini s jabukama



Sastojci:
2 šalice višenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ čajne žličice sode bikarbone
½ žličice soli
½ šalice maslaca
3/4 šalice bijelog šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica sitno nasjeckane ili naribane oguljene jabuke
½ šalice mljevenih oraha

Krema od sira:
200 g krem sira
1/3 šalice šećera
1 žumanjak jajeta
pola žličice ekstrakta vanilije

Mrvljivi "pokrov":
? šalice smeđeg šećera
1 čajna žličica cimeta
¼ šalice maslaca, rastopljenog
? šalica svenamjenskog brašna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite kalup za 12 muffina s papirnatim čašicama.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
U drugoj posudi umutite maslac, šećer i 2 jaja, dodajte vaniliju, jabuke i orahe. U mokru smjesu postepeno dodajte suhu i sve dobro izmiješajte. Po jednu vrhom punu žlicu smjese za muffine stavite u svaki kalup.
Pripremite kremu od sira: zajedno umutite krem sir, šećer, žumanjak i vaniliju.  Po jednu žlicu kreme od sira stavite u svaki kalup. A nakon toga kalupe napunite ravnomjerno ostatkom smjese za muffine.  
Za hrskavi pokrivač: pomiješajte smeđi šećer, cimet i maslac. Dodajte brašno i dobro miješajte – čak i rukama da dobijete krupnije mrvice. Time na kraju posipajte muffine i lagano ih "utisnite" u tijesto.
Muffine pecite 20 minuta (provjerite čačkalicom je li gotovo) dok se korica lijepo ne zapeče. Ostavite ih 5 minuta u ugasnutoj pećnici, pa izvadite na hlađenje.
1/5
 
Komentari
+2
 
Moderator
-nany-
  • 9.12.2018 18:38:55
  • Bodova: 132241
  • Prijavi
Dobre ideje koje se mogu modificirati po ukusu.
shinee
  • 9.12.2018 12:31:51
  • Bodova: 41496
  • Prijavi
fritule od jabuka zvuče super
vmarina
  • 9.12.2018 10:27:53
  • Bodova: 44755
  • Prijavi
Svidio mi se desert s jabukama, ali je nejasno objašnjen postupak.
12345kike
  • 9.12.2018 9:44:25
  • Bodova: 29173
  • Prijavi
Odlični recepti. Moram isprobati,
inspirirana
  • 9.12.2018 8:39:34
  • Bodova: 44
  • Prijavi
Sigurno ću probati barem jedan od recepata!
katalina
  • 8.12.2018 23:06:01
  • Bodova: 9238
  • Prijavi
Super recepti