Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Jagode - osvježavajući deserti za proljetne dane

Namirnica u fokusu: Jagode - osvježavajući deserti za proljetne dane

Delicija na proljetnom stolu

S dolaskom proljeća, na tržnicama i u trgovinama već su se pojavile prve jagode, a uskoro njihove plodove možemo očekivati i u vlastitom vrtu. 

Jagode su omiljeno voće mnogih, a osim što su uksune i sočne, također posjeduju i mnoga ljekovita svojstva.

Riječ je o bobičastom voću čije su dobre karakteristike za ljudsko zdravlje poznate još od davnina. Osim samog ploda jagode, koristan je i njezin korijen te lišće od kojeg se može spremiti čaj koji pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba.

Potiču detoksikaciju organizma, a posjeduju i analgetička svojstva pa su dobre za glavobolju. Osim toga, jagode imaju i antiupalna i antbakterijska svojstva. Sadrže brojne vitamine i minerale, a najbolje ih je jesti svježe. 


Mogu ih jesti čak i dijabetičari te osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom. Vjeruje se i kako jagode posjeduju neka afrodizijačka svojstva.

Sve u svemu, mogli bismo reći da su jagode gotovo savršeno voće koje biste svakako ovih dana trebali uvrstiti u svoj jelovnik.
Jagode su često glavni sastojak mnogih kolača i slastica, a mi vam u nastavku otkrivamo koji su nama najdraži recepti s jagodama…


Foto: Unsplash 

Proljetna torta s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 12)

Biskvit:
8 bjelanjaka
150 g šećera
6 žlica ulja
100 g brašna
1 puna žličica praška za pecivo

Krema:
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vrečice vanilin šečera
200 g brašna
250 g Zvijezda margarina za kreme
jagode


Postupak pripreme

Najprije pripremite kremu tako da u vruće mlijeko umiješate brašno i šećer. Kad zakuha, maknuti s vatre i dodati vanilin šećer. Kad se krema ohladi, umiješati margarin.
Jagode oprati, ocijediti i narezati na ploške. 
Pećnicu zagrijte na 170°C, a plitki lim (36 x 28 cm) obložite papirom za pečenje.
Za pripremu biskvita mikserom umutite bjelanjke i dodajte im 2 žlice šećera, pa napravite čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro promiješajte šećer i ulje. Dobivenoj smjesi dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Kada nastane jednolična masa, u nju najprije umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka, a onda pažljivo dodajte i preostali snijeg. Dobivenu smjesu izlijte na pripremljeni lim. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta ili dok gornja strana ne počne dobivati boju. Pečeni biskvit izvadite, malo ga ohladite i
prerežite na pola. Kad se biskvit ohladio, premažite ga kremom. Na kremu posložite jagode narezane na ploške te preklopite drugim biskvitom. Postupak ponoviti dok ne potrošite sve biskvite. Tortu možete premazati kremom i ukrasiti po želji.
1/6
 
Komentari
+2
 
eudaimonia
  • 29.4.2018 20:05:21
  • Bodova: 927
  • Prijavi
Jedva čekam svoje jagode!
malikekoserk1
  • 29.4.2018 14:48:29
  • Bodova: 15025
  • Prijavi
Mogla bi ih jesti dok ne puknem , baš ih volim , genijalni recepti.
cimetimed
  • 29.4.2018 13:35:43
  • Bodova: 45012
  • Prijavi
Jagode u svim oblicima! MLJAc!
ivkica3146
  • 29.4.2018 8:39:23
  • Bodova: 2397
  • Prijavi
Odlični recepti! Imam jagode na vrtu, samo samo dočekam da narastu i krećem isprobavati ove recepte!
sssss21
  • 29.4.2018 8:19:25
  • Bodova: 7912
  • Prijavi
Obozavam jagode i sve sa jagodama
dodaa
  • 29.4.2018 7:54:53
  • Bodova: 30716
  • Prijavi
Jagode su mi omiljeno voće.
carmen85
  • 29.4.2018 7:17:40
  • Bodova: 25598
  • Prijavi
Obožavam jagode.