Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: izvrsni recepti s palentom

Namirnica u fokusu: izvrsni recepti s palentom

Nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama

Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane. Ovisno o dijelu zemlje razlikuju se i nazivi: bota, polenta, prpa, pulenta, pura, žganci, kukuruzna krupica, jaglji...samo su neki od naziva. Poslužuje se na različite načine, gušća ili rjeđa, sa zeljem i suhim mesom, čvarcima, šalšom od rajčice, kao prilog brudetima, divljači i mesu u umaku ili naprosto s vrhnjem ili mlijekom. Ona se može se pripremiti i kao desert.

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Otprilike jedno serviranje palente (60g) sadrži svega 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće,  i 44 g ugljikohidrata. Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je  vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je zdrava i ukusna, a mi vam donosimo nekoliko ukusnih recepata s njom...
Kremasta palenta sa špinatom



Sastojci:
175 g palente
5 žlica mascarpone sira
100 g špinata (svježeg ili otopljenog u listićima)
malo soli

Priprema:
Skuhajte palentu prema uputstvima. Pred kraj kuhanja umiješajte mascarpone i oprane listiće špinata. Kuhajte još pola minute i jelo je gotovo! Posolite po želji.
1/5
 
Komentari
+2
 
cimetimed
  • 12.11.2018 17:42:47
  • Bodova: 44644
  • Prijavi
baš jednostavni i brzi recepti! palentu volim, a sad ću je i češće jesti.
jocikaaa
  • 12.11.2018 13:41:39
  • Bodova: 771
  • Prijavi
Ovo fino izgleda. Neki od recepata zvuče jednostavno. Mogla bi skuhati i pozvati susijeda u goste.
dorryy00
  • 12.11.2018 12:38:14
  • Bodova: 25721
  • Prijavi
Joj kad se sjetim nonine palente kumpirice :(
vmarina
  • 11.11.2018 17:05:37
  • Bodova: 46281
  • Prijavi
Volim palentu.
malikekoserk1
  • 11.11.2018 14:38:59
  • Bodova: 14793
  • Prijavi
Genijalni recepti , palentu volim i radimo ju doma isto na razne načine , evo sad imamo super novih ideja.
oprezna
  • 11.11.2018 11:39:59
  • Bodova: 130901
  • Prijavi
Palenta je barem jednom tjedno kao prilog i kod mene , ali samo kao objed , ovo za piling nisam čula
sneki2
  • 11.11.2018 11:38:54
  • Bodova: 47394
  • Prijavi
Zaista mi se sviđaju recepti.. nešto ćemo isprobati uskoro..
keke38
  • 11.11.2018 11:34:28
  • Bodova: 22324
  • Prijavi
Bas je danas spremam kao prilog za rucak :)
merida
  • 10.11.2018 23:56:49
  • Bodova: 21614
  • Prijavi
Palenta je obavezno jednom tjedno za ručak, najviše ju jedem sa jogurtom i ponekad sa bijelom kavom. Stvarno fin, zdrav i brzo gotov obrok za dan u tjednu kada ne znam što bi kuhala za ručak. A služi mi i za piling lica, jeftino i bez kemije do super glatke kože.