Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Fini recepti zbog kojih ćete zavoljeti batat

Namirnica u fokusu: Fini recepti zbog kojih ćete zavoljeti batat© Unsplash

Vrlo ukusna i zdrava namirnica koju morate uvrstiti u svoju prehranu

Batat ili 'slatki krumpir' postaje sve popularniji u našim krajevima, a riječ je o gomoljastoj biljci porijeklom iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike.
 
U Europi je manje zastupljen nego u ostalim krajevima svijeta, no zbog svojih brojnih blagodati javlja se sve veći interes za ovom ukusnom namirnicom.
 
U nutritivnom smislu, batat je vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. Sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale. Obiluje A vitaminom, a dobar je izvor i vlakana, kalija, fosfora i biotina. Sadrži i B te C vitamine, mangan, magnezij i željezo. Ima puno škroba, ali malo masti pa se preporuča sportašima, ali i svima onima koji paze na prehranu.
 
Batat je odlična namirnica za sve one koji pate od dijabetesa ili pak imaju problema s viškom kilograma.
 
Izuzetno je ukusan i aromatičan pa savršeno pristaje uz mnoga jela. Najčešće se jede kuhan ili pečen, a može u potpunosti zamijeniti običan krumpir. Izvrstan je kao prilog i u kombinaciji s mnogim jelima. Zbog slatkastog ga okusa možete koristiti i kod pripreme raznih slastica.
 
Neke od najukusnijih recepata s batatom otkrivamo vam u nastavku.
 
 
Batat u marinadi

Sastojci:
 
1 kg batata, oguljenog i narezanog na ploške
1 jušna žlica/15 ml vode
240 ml marinade od crnog vina i češnjaka
 
Marinada od crnog vina i češnjaka
 
Sastojci
120 ml crnog vina 40 g smeđeg šećera
2 zgnječena režnja češnjaka
sol, papar
 
Način rada
Pomiješajte sve sastojke.
 
Način rada
Uljem namažite lim za pečenje od aluminija, te složite ploške slatkoga krumpira. Dodajte vodu. Slatki krumpir namažite marinadom od crnog vina. Pokrijte lim folijom, stavite ga na mrežu i pecite 10 minuta. Odstranite foliju, okrenite ploške krumpira i namažite marinadom. Nastavite peći, nepokriveno, dok ne omekša i dobije sjaj.
 
Napomena: također možete koristiti običan bijeli krumpir.
 
 
 
Izvor: Roštilj
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
1/6
 
Komentari
+2
 
irija
  • 16.2.2019 17:45:28
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Probala sam ga,radila sam pire i nije me oduševio baš zbog toga jer je sladak,a i preskup je.
xerinija
  • 16.2.2019 15:37:52
  • Bodova: 64356
  • Prijavi
A da li se uklapa u LCHF prehranu... :p
oneg1rl
  • 16.2.2019 9:42:11
  • Bodova: 3251
  • Prijavi
Toliko mi je zao sto stvarno ne volim batat. Grozan mi je, a vjerujem da je jako zdrav
dodaa
  • 16.2.2019 8:31:18
  • Bodova: 30517
  • Prijavi
Probala sam batat i stvarno je ukusan.