Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane

Odlični recepti s ukusnom cvjetačom

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava i hranjiva namirnica koja je dostupna kroz cijelu godinu, a zbog svoje je nutritivne vrijednosti i finog okusa često sastavni dio naših jelovnika. 

Obiluje vitaminima i proteinima, sadrži malo kolesterola i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Sadrži puno B i C vitamina i brojne minerale, a malo kalorija pa je idealan izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma. 

Smatra se i jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka. Naime, cvjetača sadrži sumporne tvari koje sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese. organizma. Osim toga, sadrži i vrlo važne aminokiseline koje potiču dobro raspoloženje te povoljno utječu na kvalitetu spavanja.

Laka je i jednostavna za pripremu, a recepata s cvjetačom ima uistinu mnogo.  Može se pripremiti na bezbroj načina – u salatama, juhama, kao prilog, varivo… 

U nastavku vam otkrivamo nekoliko naših najdražih recepata s cvjetačom u glavnoj ulozi. 


Foto: Depositphotos.com

Varivo sa cvjetačom i krumpirom

Sastojci:

 1 glavica cvjetače
2-3 krumpira
    2 mrkve
vlasac ili luk
    4 žlice maslinova ulja ili maslaca
    200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
sol i papar

Priprema:

Na ulju ili maslacu kratko popržite vlasac ili luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i posolite. Zatim dodajte i cvjetaču narezanu na cvjetove. Kuhati oko 20-ak minuta i na kraju umiješajte vrhnje i začinite po želji. 
1/5
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 19.3.2018 8:07:59
  • Bodova: 47436
  • Prijavi
Obožavam ju na sve načine! U rangu mi je sa brokulom...
angel0000
  • 18.3.2018 23:13:19
  • Bodova: 66914
  • Prijavi
obožavam karfiol,najbolje na lešo
sssss21
  • 18.3.2018 19:45:41
  • Bodova: 7912
  • Prijavi
Obozavam ju,na sve nacine. Najdraza mi je ukiseljena.
anna-herman
  • 18.3.2018 17:42:23
  • Bodova: 54673
  • Prijavi
I, da, baš nedostaju fotografije uz ove recepte!
anna-herman
  • 18.3.2018 17:40:30
  • Bodova: 54673
  • Prijavi
Prije nisam mogla smisliti cvjetaču (pogotovo kad bih je "srela" u juhi), a onda sam je probala jako ohlađenu, na salatu, s domaćim maslinovim uljem i acetom i ostala paf... Otada je vrlo često pripremam na taj način. Sviđa mi se i pohana, ali na salatu mi je draža. U juhi mi može proći samo u kombinaciji s drugim povrćem.editirano 18.3.2018 17:41:28 od anna-herman
makeeupp
  • 18.3.2018 17:11:51
  • Bodova: 6719
  • Prijavi
Obožavam ju na sve načine, no sada sam otkrila nešto novo za isprobati.
caprica6
  • 18.3.2018 16:51:48
  • Bodova: 7693
  • Prijavi
Najdraža mi je baza za pizzu od cvjetače! Nasla sam recept jednom na coolinarici i ispalo je odlično. Sve nas je nepce boljelo kasnije od odličnog okusa.
malikekoserk1
  • 18.3.2018 14:45:36
  • Bodova: 14817
  • Prijavi
Obožavam cvijetaču ili karfiol , na sve načine , najviše na salatu. Ima stvarno super recepata.
valen-cia72
  • 18.3.2018 13:06:29
  • Bodova: 46705
  • Prijavi
Volim ju na sve moguće načine.
nikkyvi
  • 18.3.2018 12:05:17
  • Bodova: 2051
  • Prijavi
znate li vi uopce kad se ona sadi i kad se tek bere? Daleko je to od proljeca.