Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Miris i okus doma: Meki domaći kruh s maslinama koji će svakoga oduševiti

Miris i okus doma: Meki domaći kruh s maslinama koji će svakoga oduševiti© Instagram

Posljednjih dana svi smo se nakupovali brašna i kvasca, pa bismo se sad stvarno mogli baciti i na izradu domaćih mirisnih kruhova. Donosimo ti recept za jednostavan kruh s maslinama koji će oduševiti sve tvoje ukućane

Korona virus izazvao je svjetsku pandemiju, ali i histeriju koja je rezultirala time da smo više-manje svi pojurili u dućane i pokupovali brašna, kvasca, soli i šećera. Ipak smo u ratu s virusom zbog kojeg nećemo izlaziti iz kuće zar ne? Osnovne potrepštine treba uvijek imati kod kuće, zlu ne trebalo.
 
A sada kada su nam smočnice prepune, treba krenuti i u potrošnju svih tih nagomilanih namirnica. Upravo zato smo ti pripremile jednostavan recept za kruh s dodatkom maslina i maslinovog ulja koji će biti gospodar tvog stola.
 
Iako nam nutricionisti savjetuju da smanjimo unos kruha i općenito hrane na bazi brašna, osobito onog bijelog, ponekad se teško othrvati iskušenju. S obzirom da mi obožavamo ukusne, izvana hrskave, a iznutra meke kruhove, ovaj je recept naš mali slani grijeh.
 

Inače, prve su kruhove, i to od pšenice i ječma, pekli stari Egipćani 1500. godina prije Krista. Zapravo se radilo o beskvasnim pogačama od brašna i soli koje su se pekle pod pepelom i žeravicom. I stari Grci su oko 70 posto svoje energije dobivali iz žitarica, a robovi su im svakodnevno pekli kruh. Na novu razinu kruh su podigli Rimljani. Za aristokrate tog doba robovi su osmišljali različite dodatke za kruh, pa su lepinje posipali makom, lovorom, bademima, a pekli su i kruščiće sa sirom, vlascem i peršinom.
 
Kasnije se diljem Europe stanovništvo, osobito ono siromašno, hranilo vrlo tamnim kruhom od zobi, ječma i raži, koji se teško dizao i u osnovi je bio vrlo tvrd. Bijelo brašno naime dugo je bilo privilegija bogatih. Do prekretnice u proizvodnji kruha došlo je u 19. stoljeću kada se bijelo brašno počelo masovno proizvoditi. Upravo stoga i mi danas možemo uživati u mekom bijelom kruhu, koji možda nije najzdraviji, ali je zato definitivno vrlo ukusan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Roberta Reynolds (@birdsnestbites)


Kruh s maslinama

Sastojci:
  • 500 gr bijelog, glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca (može i jedna kockica svježeg)
  • 4 žličice soli
  • 3 šalice mlake vode
  • Maslinovo ulje po ukusu
  • Masline po ukusu
Priprema:
  • U zdjelu dodajte polovicu vode od ukupno navedene klicine, u to polako dodajte brašno kojeg ste pomješali sa kvascem i soli. Naizmjenično dodajte brašno i vodu i izmutite mekano tijesto. Nakon što se sve dobro povezalo, dodajte tijestu narezane masline i malo maslinovog ulja. Ako želite, možete dodati i mediteranske začine.
  • Zatim dobro nauljite tijesto i napravite od njega loptu. Tijesto premjestite u čistu nauljenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se digne.
  • Kada se tijesto udvostručilo, ponovno ga malo premijesite, ali nježno kako baloni zraka u njemu ne bi nestali. Zatim pričekajte još 15 minuta da se kruh opet odmori i malo digne, a onda ga stavite u pobrašnjeni kalup i stavite u pećnicu peći na 220 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu hrskavu koricu.
  • Kada se kruh ispekao, izvadite ga iz kalupa i zamotajte u krpu da odstoji.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Brunchery (@brunchery2017)

 
Komentari
+2